Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Mihai Şora: „În spatele intenţiei de a înlătura latina din şcoală văd revărsându-se lenea intelectuală”

17
6 Aug 2020 09:55:26
Autor: News.ro
Mihai Şora
Mihai Şora

Filosoful Mihai Şora comentază eventuala scoatere a Limbii latine din programa şcolară, scenariu luat în calcul de Ministerul Educaţiei.

Filosoful comentează intenţia de a elimina latina din programa şcolară. Într-o postare pe Facebook, Mihai Şora spune:

 „În spatele intenţiei de a înlătura latina din şcoală văd revărsându-se, planturoasă şi distrugătoare, lenea intelectuală. Este mai gravă decât „simpla“ indiferenţă faţă de cuvântul scris, faţă de un patrimoniu cultural, faţă de ceea ce ne constituie ca oameni. Este reflexul distructiv, legea nemărturisită a minimului efort, exact acea aversiune care te scoate de pe orbita fiinţelor gânditoare”, a scris pe Facebook, folosoful Mihai Şora.

Potrivit www.edupedu.ro, grupul de lucru al Ministerului Educaţiei care lucrează la revizuirea planului cadru pentru învăţământul gimnazial a realizat până acum 4 variante de plan-cadru pentru clasele V-VIII.

În Varianta 2 avută în vedere, ar urma să dispară materia “Limba latină”. De asemenea, vor fi tăiate ore de la Limba modernă numărul 2, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie şi Istorie. În plus, dispar materiile ”Educaţie tehnologică” şi ”Consiliere şi dezvoltare personală”.

Citeşte şi:

Patru asociaţii de elevi dezaprobă noile măsuri privind redeschiderea şcolilor

Turcan: Ne dorim ca peste jumătate dintre profesori să ştie să facă cursuri online de la 14 septembrie

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Stefan din Nord
6.08.2020, 10:06:52

Moshule, copii din zilele noastre , trebuie sa deprinda cu prioritate competente digitale pentru a se descurca pe piata muncii tot mai informatizata ,nu sa invete latina si greaca veche ca pe vremea ta .

0 (12 voturi)
Unul dintre „Astia“
6.08.2020, 10:50:04

Limba latina se studia si alte tari non-latine (vei Germania) La informatizare copii sunt asi: au smartphone de la gradinita si se dau pe feisbuc de la scoala primara!

+4 (6 voturi)
Stanila Ion
6.08.2020, 12:04:28

Dupa cata minte ai nu esti nici macar mos, esti redus la nivelul nou nascut, adica in nota obisnuita a prostiilor pe care le insiri...

-3 (5 voturi)
Ilim
6.08.2020, 10:49:19

Limba latina poate fi studiata in scoli doar la cerere, la fel ca religia. Beneficiari nu pot fi decat cei care vor sa urmeze specializari care inca mai au o oarecare tangenta in termenii folositi cu latina ca de exemplu medicina, sau dreptul. A fi declarata materie obligatorie nu este ceva normal.. Nu are dreptate. Am studiat latina obligatoriu in clasa a IX-a cu o profesoara care statea cam prost cu nervii, asa ca nu erau ore de bucurie orele ei de curs. Nu mi-a folosit la nimic, nici in viata si nici in cariera..

+2 (12 voturi)
Stanila Ion
6.08.2020, 12:06:12

Se cunoaste ca nu ti-a cam folosit nici scoala in general , de aia bati campii....

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările