Ministerul Educaţiei a anunţat începerea înscrierilor pentru comisiile de specialitate, pe discipline

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A început selecţia profesorilor pentru Comisiile Naţionale de Specialitate
A început selecţia profesorilor pentru Comisiile Naţionale de Specialitate

Ministerul Educaţiei a lansat joi apelul de selecţie pentru comisiile naţionale de specialitate, pe discipline, care au ca atribuţii avizarea programelor şcolare. Candidaţii se pot înscrie în perioada 16 iunie - 3 iulie, iar componenţa comisiilor va fi anunţată pe 5 septembrie, arată un comunicat al Ministerului.

Potrivit comunicatului Ministerului Educaţiei, cadrele didactice care vor să facă parte din Comisiile Naţionale de Specialitate care vor aviza programele şcoalare trebuie să se înscrie în sistemul informatic MONMedu are loc în intervalul 16 iunie - 3 iulie. 

Ulterior, între 4 şi 18 iulie, candidaturile vor fi verificate şi validate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene şi universităţilor. Lista propunerilor validate de inspectorate şi universităţi va fi transmisă la minister pe 19 iulie. Între 20 iulie şi 31 august, Ministerul Educaţiei va evalua şi selecta candidaturile propuse şi va stabili componenţa finală a comisiilor naţionale de specialitate, pe care o va anunţa în 5 septembrie. 

Documentul mai arată că este vrba de 64 de comisii naţionale, care au următoarea structură: preşedinte (obligatoriu cadru didactic universitar) şi un număr de 5 - 21 membri (cadre didactice de specialitate din învăţământul preuniversitar şi universitar). 

"După aprobarea noului plan-cadru pentru gimnaziu, am iniţiat demersul de selecţie a cadrelor didactice, membri ai grupurilor de lucru pentru elaborarea programelor şcolare. Astăzi am lansat apelul pentru comisiile naţionale de specialitate, pe discipline. Printre atribuţiile comisiilor se numără şi avizarea programelor şcolare, aşadar specialiştii pe care îi vom selecta în urma acestui proces amplu vor fi şi cei care vor da avizul ştiinţific pe proiectele de programe şcolare rezultate în urma efortului din această vară", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, potrivit agerpres.

Cum se face selecţia candidaţilor

Selecţia membrilor CNS se va face pe baza portofoliului profesional al candidatului care cuprinde curriculumul vitae, în format Europass, însoţit de documente doveditoare şi o scrisoare de intenţie.

„Componenţa fiecărei comisii se stabileşte în funcţie de punctajele finale acordate în urma evaluării, ierarhizate în ordine descrescătoare potrivit numărului de locuri stabilit de MENCŞ, astfel încât să existe reprezentativitate la nivelul regiunilor macroeconomice/naţional, să se asigure reprezentativitate la nivelul statutului de cadru didactic/inspector, să cuprindă cel puţin un reprezentant al minorităţilor naţionale în cazul comisiilor naţionale de specialitate pe disciplinele cu predare şi într-o limbă a minorităţilor naţionale, ponderea cadrelor didactice din învăţământul universitar din componenţa comisiilor, având calitatea de membri, să fie de maximum 10% din numărul de membri. În cazul în care pentru o comisie numărul de membri este sub 10, în componenţa comisiei va fi inclus maximum un cadru didactic universitar”, arată documentul transmis de Ministerul Educaţiei.

Ce atribuţii au comisiile

Comisiile naţionale de specialitate analizează proiectele programelor şcolare pentru disciplinele/ modulele de pregătire din cadrul curriculumului naţional obligatoriu, în vederea acordării avizului consultativ, analizează proiectele programelor şcolare pentru disciplinele/ module de pregătire opţionale (CDŞ) ofertate la nivel naţional şi proiectele programelor pe domenii ale activităţii extraşcolare din cercurile care funcţionează în palatele şi cluburile copiilor, la nivel naţional, în vederea acordării avizului consultativ, avizează standardele de pregătire profesională aferente calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea profesională prin învăţământul preuniversitar, avizează proiectele programelor pentru examenele naţionale.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite