Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Educaţiei refuză să aplice Legea Educaţiei în privinţa manualelor şcolare

7
12 Feb 2016 18:12:59
Cristian Ghingheş
Ministrul Adrian Curaj şi Horia Oniţa (preşedintele CNE), ieri, la deschiderea Adunării Generale a CNE (foto: pagina de Facebook a Consiliului Naţional al Elevilor)
Ministrul Adrian Curaj şi Horia Oniţa (preşedintele CNE), ieri, la deschiderea Adunării Generale a CNE (foto: pagina de Facebook a Consiliului Naţional al Elevilor)

Chiar dacă Legea Educaţiei nr. 1/2011 prevede că toţi elevii trebuie să beneficieze de manuale şcolare gratuite, deci inclusiv cei din clasele a XI-a şi a XII-a, Ministerul Educaţiei a refuzat sistematic să respecte acest drept al elevilor în ultimii 5 ani. Acum, ministrul Adrian Curaj are de gând să facă exact acelaşi lucru: să nu respecte legea.

Ieri, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a depus la Curtea de Apel Constanţa o cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, prin care cere instituţiei conduse de Adrian Curaj să demareze procedurile pentru achiziţia publică de manuale şcolare pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a.

Mai mult, AEC solicită Guvernului României alocarea sumei necesare demarării licitaţiei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia primului ministru:

Impactul bugetar al acestei măsuri este de aproximativ 80 de milioane lei, o sumă mică pentru respectarea legii şi a dreptului la învăţământ gratuit, consacrat de art. 32, alin. (4) din Constituţia României. [...] Este o batjocură la adresa elevilor să nu beneficiem nici măcar de suportul de curs, un minim necesar pentru un sistem de învăţamânt care se pretinde a fi de calitate. - Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Anul trecut, în toamnă, ministrul Sorin Cîmpeanu le-a promis elevilor că va demara procedurile de achiziţie a manualelor, oferind ca soluţie de moment decontarea sumei de 55 lei/elev după achiziţionarea manualelor. Din cauza birocraţiei excesive (necesitatea unei facturi pe lângă bonul fiscal), doar 20% din elevii care puteau beneficia de această subvenţie au apelat la ea.

Guvernul s-a schimbat şi a venit Adrian Curaj la conducerea Ministerului Educaţiei, însă situaţia în privinţa manualelor şcolare nu doar că nu s-a schimbat, ci relevă felul în care Adrian Curaj se raportează la principala lege după care ar trebui să conducă portofoliul, şi anume Legea Educaţiei nr. 1/2011. Adrian Curaj recunoaşte că ministerul pe care îl conduce nu respectă legea, însă nu face nimic pentru a o aplica, băgând la înaintare motivul „restructurării curriculare".

În răspunsul la plângerea prealabilă înaintată de Asociaţia Elevilor din Constanţa la începutul lunii ianuarie, care de altfel constituie temeiul procesului intentat ministerului ieri de AEC, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice spune negru pe alb că nu respectă legea şi că va amâna acordarea dreptului tuturor elevilor de a avea manuale şcolară până la reforma curriculară, adică vreo 2-3 ani:

Restructurarea curriculară va produce efecte în etapa finală şi la nivelul manualelor, care vor deveni inutilizabile prin inadecvare la programele şcolare. Pe cale de consecinţă, nu se poate asuma legalitatea, realizarea şi oportunitatea demarării oricărei proceduri de achiziţie de manuale.

Recunoscând că instituirea unei subvenţii de 55 de lei/elev „a fost un compromis", Horia Oniţa (preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor) subliniază faptul că „nu e fezabil ca MENCS să cumpere manuale deoarece în 3 ani se schimbă curriculum" şi propune încă un compromis, adică o altă negociere a aplicării Legii Educaţiei: „După o informare în sensul costurilor manualelor, noi propunem o sumă de 150 de lei/elev. Ăsta e compromisul nostru în acest an.“

L-am întrebat pe Horia dacă susţine acţiunea în judecată a Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC) şi a spus că da, are de gând să intervină de partea AEC în acest proces.

Mi se pare trist că Ministerul Educaţiei, care ar trebui să aplice legea, a ajuns să negocieze felul în care este aplicată legea, stabilind împreună cu structura consultativă din subordine, Consiliul Naţional al Elevilor, tot felul de „compromisuri" care n-au nicio treabă cu alineatul 4 al articolului 69 din Legea Educaţiei Naţionale: Elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite.

Acţiunea AEC este lăudabilă şi le urez succes! Eu, unul, sunt dezamăgit de felul în care un membru al „cabinetului străzii" tratează această problemă şi devin din ce în ce mai tentat să îi cer demisia pentru că refuză să aplice legea. Alţii mai stricţi ca mine ar spune că Adrian Curaj dă dovadă de rea-voinţă şi comite abuz în serviciu. Mergând pe logica asta, CNE ar fi complice la acest abuz. În situaţia de faţă, o comisie parlamentară pe tema manualelor şcolare ar fi un demers complet normal din partea Parlamentului României. Parlamentul a votat o lege, iar guvernul pe care tocmai l-a învestit refuză să o aplice.

Cam ăsta-i guvernul technocrat: propune strategii frumos desenate împotriva sărăciei, însă refuză să ofere tuturor elevilor manuale şcolare gratuite. Ipocrizie?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Marcus
12.02.2016, 20:51:20

Cristinel, daca ti făceai temele ai fi aflat spre exemplu ca situația aceasta a anterioară legii din 2011 Sa tot fie vreo 10 ani. Peace !

+2 (2 voturi)
Floarea Sufarstar Valentin
13.02.2016, 00:48:06

Acest Minister al neInvatarii este o rusine nationala . Isi fac de cap fara rusine pe banii nostri . Merita trasi in teapa fara mila . Isi bat joc de invatamintul romanesc in mod grosolan ca niste nesimtiti primitivi . RUSINE mai asta care te-ai cocotat pe scaunul de ministru . Esti o primata obraznica . Dati urgent DEMISIA nesimtitule . Nu ai fost pus acolo ca sa negociezi legile . Cine te crezi nesimtitule ?

0 (2 voturi)
Tamas Szabadi
13.02.2016, 12:45:18

Simplu ca bună ziua! Deci este o prevedere legală, că în învăţământul public toţi elevii primesc manuale gratuite. (Inclusiv cl. XI-XII) Pe siteul Ministerului Educaţiei sunt trecute manuale aprobate, deci valabile. DACĂ MINISTRUL Curaj, are voinţa şi CURAJUL, atunci face o licitaţie pentru manualele aprobate, pentru edituri. Editurile să depună oferte de preţ şi angajament că dacă vor fi selectaţi, în termenul stabilit vor tipării numărul suficient de manuale. Iar dacă pe 20 februarie se anunţă licitaţia, cu termen de 20 martie. Şi la alegerea-selecţia se ţine cont 70% de preţ şi 30 de % de calitatea manualelor, atunci în 30 de zile se pot selecta primele 3 clasate. (Perioada de contestaţie să fie o lună), deci pe 20 aprilie se ştiu câştigătorii. În cursul lunii mai profesorii să fie chestionaţi că ce manuale preferă din cele trei câştigătoare, iar la minister până la 10 iunie să se centralizeze opţiunile profesorilor şi datele (numărul de manuale să fie comandat până la 20 iunie de la editurile câştigătoare.) Cred că 2 luni, până la 20 august sunt sufciente ca editurile să le tipărească şi până la 1 sept. să ajungă în judeţe şi chiar în şcoli. Dacă facem un calcul: Un manual la preţ mediu de 12-15 lei, iar fiecare elev are nevoie de până la 15 manuale, şi înmulţit cun numărul elevilor din clasele XI-XII (360.000) 15x15=225. 225 per elev înmulţit cu nr. de elevi: 225x360.000=81.000.000, (Adică 81 de milioane) şi au toţi elevii manuale, profesorii au un instrunment de lucru (editurile fac ceva profit şi plătesc nişte impozite), şi treaba e rezolvată. Iar în fiecare an se republică 10%, procentaj de uzură, şi dacă aceste manuele se mai folosesc 5 ani, ori 7 ani, (Sau mai mult.) oricum problema e tratată şi aproape de rezolvare. Iar dacă în 5 ani (sau mai mulţi) se schimbă planul cadru şi programele, şi se fac programe noi, atunci se poate repeta acţiunea cu noile manuale. Simplu, ca BUNĂ ZIUA!. Domnilor, de ce tot amânaţi respectarea legii? Aveţi curajul să luaţi taurul de coarne, sau nu iese ceva comision din socoteală??? Faceţi pasul înainte sau, mă rog înapoi! NU pierdeţi timpul şi să nu sacrificaţi şi alte generaţii. (Şi alţi bani din buzunarul părinţilor).

+2 (2 voturi)
arogantu
13.02.2016, 13:08:42

Ce frumos ar fi dacă ar fi atât de ușor de implementat... Nu ți cont de anumiți factori precum contestația licitației, contestație la contestație, implicarea politicului în proces, implicarea mediului academic și corpului dascălilor, etc...și nu în ultimul rand lipsa banilor

0 (2 voturi)
arogantu
13.02.2016, 13:05:23

Dragilor îmi spuneți ai mie care este resortul care va făcut sa începeți acest scandal acum știind ca nici în ani trecuți nu sa respectat legea??? De ce ani ce au trecut ați tăcut mâlc iar acum ați început sa va zvarcoliti??? Sunt curios dacă era tot PSD la guvernare mai vedeam acest articol??? Pute a ipocrizie

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)