Ministerul Educaţiei refuză să aplice Legea Educaţiei în privinţa manualelor şcolare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă Legea Educaţiei nr. 1/2011 prevede că toţi elevii trebuie să beneficieze de manuale şcolare gratuite, deci inclusiv cei din clasele a XI-a şi a XII-a, Ministerul Educaţiei a refuzat sistematic să respecte acest drept al elevilor în ultimii 5 ani. Acum, ministrul Adrian Curaj are de gând să facă exact acelaşi lucru: să nu respecte legea.

Ieri, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a depus la Curtea de Apel Constanţa o cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, prin care cere instituţiei conduse de Adrian Curaj să demareze procedurile pentru achiziţia publică de manuale şcolare pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a.

Mai mult, AEC solicită Guvernului României alocarea sumei necesare demarării licitaţiei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia primului ministru:

Impactul bugetar al acestei măsuri este de aproximativ 80 de milioane lei, o sumă mică pentru respectarea legii şi a dreptului la învăţământ gratuit, consacrat de art. 32, alin. (4) din Constituţia României. [...] Este o batjocură la adresa elevilor să nu beneficiem nici măcar de suportul de curs, un minim necesar pentru un sistem de învăţamânt care se pretinde a fi de calitate. - Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
image

Anul trecut, în toamnă, ministrul Sorin Cîmpeanu le-a promis elevilor că va demara procedurile de achiziţie a manualelor, oferind ca soluţie de moment decontarea sumei de 55 lei/elev după achiziţionarea manualelor. Din cauza birocraţiei excesive (necesitatea unei facturi pe lângă bonul fiscal), doar 20% din elevii care puteau beneficia de această subvenţie au apelat la ea.

Guvernul s-a schimbat şi a venit Adrian Curaj la conducerea Ministerului Educaţiei, însă situaţia în privinţa manualelor şcolare nu doar că nu s-a schimbat, ci relevă felul în care Adrian Curaj se raportează la principala lege după care ar trebui să conducă portofoliul, şi anume Legea Educaţiei nr. 1/2011. Adrian Curaj recunoaşte că ministerul pe care îl conduce nu respectă legea, însă nu face nimic pentru a o aplica, băgând la înaintare motivul „restructurării curriculare".

În răspunsul la plângerea prealabilă înaintată de Asociaţia Elevilor din Constanţa la începutul lunii ianuarie, care de altfel constituie temeiul procesului intentat ministerului ieri de AEC, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice spune negru pe alb că nu respectă legea şi că va amâna acordarea dreptului tuturor elevilor de a avea manuale şcolară până la reforma curriculară, adică vreo 2-3 ani:

Restructurarea curriculară va produce efecte în etapa finală şi la nivelul manualelor, care vor deveni inutilizabile prin inadecvare la programele şcolare. Pe cale de consecinţă, nu se poate asuma legalitatea, realizarea şi oportunitatea demarării oricărei proceduri de achiziţie de manuale.

image

Recunoscând că instituirea unei subvenţii de 55 de lei/elev „a fost un compromis", Horia Oniţa (preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor) subliniază faptul că „nu e fezabil ca MENCS să cumpere manuale deoarece în 3 ani se schimbă curriculum" şi propune încă un compromis, adică o altă negociere a aplicării Legii Educaţiei: „După o informare în sensul costurilor manualelor, noi propunem o sumă de 150 de lei/elev. Ăsta e compromisul nostru în acest an.“

L-am întrebat pe Horia dacă susţine acţiunea în judecată a Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC) şi a spus că da, are de gând să intervină de partea AEC în acest proces.

Mi se pare trist că Ministerul Educaţiei, care ar trebui să aplice legea, a ajuns să negocieze felul în care este aplicată legea, stabilind împreună cu structura consultativă din subordine, Consiliul Naţional al Elevilor, tot felul de „compromisuri" care n-au nicio treabă cu alineatul 4 al articolului 69 din Legea Educaţiei Naţionale: Elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite.

Acţiunea AEC este lăudabilă şi le urez succes! Eu, unul, sunt dezamăgit de felul în care un membru al „cabinetului străzii" tratează această problemă şi devin din ce în ce mai tentat să îi cer demisia pentru că refuză să aplice legea. Alţii mai stricţi ca mine ar spune că Adrian Curaj dă dovadă de rea-voinţă şi comite abuz în serviciu. Mergând pe logica asta, CNE ar fi complice la acest abuz. În situaţia de faţă, o comisie parlamentară pe tema manualelor şcolare ar fi un demers complet normal din partea Parlamentului României. Parlamentul a votat o lege, iar guvernul pe care tocmai l-a învestit refuză să o aplice.

Cam ăsta-i guvernul technocrat: propune strategii frumos desenate împotriva sărăciei, însă refuză să ofere tuturor elevilor manuale şcolare gratuite. Ipocrizie?

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite