Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Educaţiei: Sancţionarea elevelor care l-au filmat pe profesorul ce părea a se masturba în timpul orei a fost corectă

22
3 Feb 2018 15:06:15
Autor: News.ro

Cele trei eleve care l-au filmat pe preotul ce preda Religie la Liceul Tehnologic ”Nicolae Teclu” din Copşa Mică acuzat că se masturba în clasă, în timpul orei, au ales o soluţie incorectă, iar structurile de conducere din liceu au respectat procedura.

Sancţionarea fetelor a fost votată succesiv de către Consiliul Clasei, Consiliul Profesoral şi apoi de Consiliul de Administraţie al şcolii, spune Ministerul Educaiei, după ce ministrul Valentin Popa s-a întâlnit, vineri seară, cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Sibiu şi ai liceului în care a avut loc incidentul. 
 
Ministrul Educaţiei consideră în contextul unui astfel de caz în spaţiul public poate fi redeschis subiectul introducerii camerelor de supraveghere în clase.
 
Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, s-a întâlnit vineri cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu şi cu cei ai Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copşa Mică, fiind analizate documentele referitoare la cazul profesorului.
 
Concluziile prezentate sâmbătă de Ministerul Educaţiei sunt că, indiferent de rezultatul anchetei Poliţiei, care este în curs, este limpede că profesorul în cauză a avut un comportament indecent (oricare ar fi circumstanţele - inclusiv posibile boli - care l-au produs). Ora de curs nu se desfăşura în condiţii normale, demisia profesorului reprezentând doar o primă acţiune firească în contextul dat.  
 
"După o analiză atentă, este limpede că şi elevele care au filmat şi ulterior au difuzat imaginile indecente au ales o soluţie incorectă, cu atât mai mult cu cât cunoşteau şi chiar semnaseră Regulamentul liceului. Trauma episodului indecent poate să existe la aceste eleve, însă aceasta nu explică faptul că ele au filmat şi apoi au şi făcut publice imaginile filmate. Elevele ar fi putut alege, spre exemplu, calea discuţiei cu diriginta, cu echipa de conducere a liceului, cu reprezentantul elevilor sau chiar cu alte autorităţi. Este de menţionat că atât reprezentantul elevilor în Consiliul Clasei, cât şi reprezentantul elevilor în Consiliul de Administraţie, au propus sancţionarea elevelor", spune Ministerul Educaţiei.
 
În ceea ce priveşte faptul că diriginta clasei nu a fost sancţionată, aceasta fiind suspectată de încercarea de a muşamaliza cazul, s-a constatat ca ea a aflat despre incident în acelaşi timp cu conducerea liceului şi nu există declaraţii sau fapte care să o acuze, iar structurile de conducere din liceu au respectat procedura, sancţionarea elevelor fiind votată succesiv de către Consiliul Clasei, Consiliul Profesoral şi apoi de Consiliul de Administraţie al liceului.
 
"În contextul unui astfel de caz, având în vedere faptul că reprezentanţii Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copşa Mică şi-au manifestat clar dorinţa în acest sens, este limpede că în spaţiul public se poate redeschide subiectul introducerii camerelor de supraveghere în clase. Ministrul Valentin Popa consideră însă că, asupra acestui subiect, nu trebuie luată o decizie de la „centru”. Aşadar, toate cadrele didactice, împreună cu părinţii şi elevii, sunt invitate să analizeze dacă este oportună introducerea camerelor de supraveghere şi în sălile de curs (pe lângă cele deja prezente pe holuri şi în curţile interioare). Menţionăm că o astfel de măsură poate să conducă la o mai bună disciplină în orele de curs şi la o mai mare siguranţă în şcoli, cu rezultate bune, spre exemplu, şi în combaterea unor fenomene precum bullying-ul, dar poate şi să inhibe manifestarea liberă a profesorilor şi a elevilor", adaugă Ministerul Educaţiei.
 
În 19 ianuarie, mama unei eleve de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Teclu” din Copşa Mică, judeţul Sibiu, l-a acuzat pe profesorul de Religie, care este şi preot în municipiul Mediaş, că s-ar fi masturbat într-una dintre ore, în faţa mai multor eleve. Una dintre colegele fiicei ei a filmat momentul, iar imaginile au ajuns în mediul online. De asemenea, femeia a sesizat conducerea unităţii.
 
Poliţiştii, Inspectoratul Şcolar şi reprezentanţii Mitropoliei Ardealului au verificat incidentul, iar reprezentanţii Patriarhiei au anunţat că a fost vorba despre un gest ”necontrolat, provocat de o mâncărime în zona inghinală”. În aceeaşi zi, profesorul de Religie a demisionat. 
 
Cele trei eleve care l-au filmat pe profesor au primit mustrare scrisă şi au nota scăzută la purtare, a anunţat, vineri, Inspectoratul Şcolar Sibiu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Stan Toma
3.02.2018, 15:18:30

Deci elevele au semnat ca divulgarea de secrete care privesc scoala poate duce la pedepsirea lor ? Mai exista in Romania asa ceva ? Pe vremuri demul apuse condamnatii erau avertizati ca daca povestesc „aventurile” si bataile din puscarie vor fi arestati din nou ...

+7 (9 voturi)
Radu Mircea
3.02.2018, 15:41:38

# Stan Toma E o vorba mai veche Nea Tomita , '' capra face pirtz si oaia o trage '' . Ma rog , in original suna mai bine , da' mi-e frica de moderator . Mie imi face impresia unui banc spus de prosti . Prosti care nu stiu cum sa-si mai ascunda incompetenta in spatele procedurilor , comisiilor , regulamentelor . Cum de exista un regulament care interzice accesul in scoala cu telefon ??? Telefon pe care nu scoala il cumpara ci parintii . Ce dracu' e sediul DNA sa lasi telefonu' la poarta ??? E obiectiv militar ??? Sau e spaima ca le va fi surprinsa incompetenta , abuzurile , bataile ??? Popicu' o trage de cap calugareste , ce mincarime .

+8 (8 voturi)
Stan Toma
3.02.2018, 15:51:22

Mi se pare penibil domnule Mircea ca victima sa fie pedepsita pentru ca pozitia in care a stat a incomodat violatorul . In cazul acesta ministrul ne crede prosti? Adica victima este vinovata si nu cadrul didactic recte popa ? Adica ala se masturbeaza si vinovata este clasa ?

+8 (8 voturi)
Alexandre
3.02.2018, 15:50:24

Religia nu are ce cauta in scoli. Locul ei e la biserica. In scoala trebuie sa se invete numai si numai stiinta de carte, nu indoctrinare sau scarpinatul la catedra. Cine e atras de religie, poate urma mai tarziu facultati teologice. Eu nu mi-am dat acordul pentru copilul meu ca sa piarda timpul cu orele de religie, asa ca statea in clasa dar nu participa. Profu' de religie m-a criticat la primele lui ore in fata copilului meu si a celorlalti copii ca am luat o decizie gresita. Sa fie sanatos, si n-am cuvinte. Astazi, gandesc la fel si cred ca am procedat bine.. cat despre copilul meu, sunt mandru de el, mi-a adus numai bucurii..

+10 (12 voturi)
Mondialu
3.02.2018, 16:07:47

@Alexandre Toata civilizatia europeana s-a cladit pe crestinism. Scoate-ti invataturile crestine si ea decade, i i-a locul Islmul. Just watch.

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările