Ministerul Educaţiei va semna contractele cu editorii luni. Elevii vor avea manualele noi în două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei a publicat pe platforma manuale.edu.ro toate cele 28 de manuale digitale   FOTO: Marian Iliescu/Adevărul
Ministerul Educaţiei a publicat pe platforma manuale.edu.ro toate cele 28 de manuale digitale   FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

Ministerul Educaţiei va semna luni contractele cu editorii de manuale, iar acestea vor fi distribuite în şcoli în două săptămâni, în funcţie de volumul comenzii.

După ce săptămâna trecută s-a încheiat colectarea la Ministerul Educaţiei a comenzilor din ţară pentru noile manuale digitale de la clasele I şi a II-a, oficialii au observat că au primit un număr mai mare de manuale comandate de şcoli decât numărul total de elevi din cele două clase. 

Astfel că semnarea contractelor cu editorii, care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna aceasta, a fost amânată pentru luni, spun editorii. Imediat după aceea, manualele vor fi tipărite şi apoi la elevi, în funcţie de cantitatea comandată. 

"Pe 22 noiembrie vor fi livrate toate manualele CD Press la depozitele inspectoratelor şcolare. Probabil că editurile care au o cantitate mai mică le vor livra mai repede, chiar în 10 zile de la semnarea contractelor", a spus Costin Diaconescu, directorul de la CD Press, una dintre editurile cu cele mai multe comenzi, potrivit datelor din teritoriu.

Manualele digitale au apărut înaintea celor pe hârtie

Primele comenzi centralizate de inspectoratele şcolare din ţară dau drept câştigătoare trei edituri care au intrat în lupta pentru furnizarea noilor manuale şcolare de la clasele I şi a II-a: CD Press, Art şi Intuitext. Pe listă nu figurează însă Abecedarul de la clasa I, manual pentru care licitaţia publică nu s-a încheiat.

Până când elevii vor primi noile manuale printate, Ministerul Educaţiei a publicat pe platforma manuale.edu.ro toate cele 28 de manuale digitale aprobate în urmă cu o săptămână de ministrul Remus Pricopie, pentru clasele I şi a II-a, pe care profesorii pot să le utilizeze deja la clasă.

Singurul manual care va mai lipsi o perioadă de pe băncile micuţilor de clasa I este Abecedarul. Acesta a fost contestat de către unii ofertanţi participanţi la licitaţie, iar ministerul încă aşteaptă o decizie a Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor. Asta în condiţiile în care a trecut mai bine de o lună de când a început anul şcolar. Pentru această materie, învăţătorii se descurcă cum pot, utilizând fişele de lucru făcute cu mâna lor şi xeroxate pentru toţi copiii din clasă.

De asemenea, la începutul anului şcolar, unii dintre ei i-au rugat pe părinţii elevilor care au trecut la clasa a II-a să le doneze sau să le împrumute bobocilor de clasa I manualele după care au învăţat copiii lor, anul trecut. De curând, Ministerul Educaţiei a anunţat că va retipări Abecedarele din programa veche, însă cei mai mulţi dintre dascăli spun că vechile cărţi sunt inutile, ţinând cont de cunoştinţele pe care le au acum copiii de clasa I.

Licitaţia de manuale contestată de mai multe ori

Ministerul Educaţiei a extins lista câştigătorilor licitaţiei noilor manuale după primul val de contestaţii, în septembrie. Reprezentanţii Federaţiei Editurilor din România (FER) au susţinut atunci, într-un comunicat de presă care conţine şi un raport oficial, că licitaţia pentru noile manuale a fost de fapt fraudată. 

„Comisia CNEE (aflată în subordinea Ministerului educaţiei) a utilizat acest raport pe baza căruia a descalificat pe motive de neconformitate majoritatea ofertelor de manuale dar a ascuns cu bună ştiinţă neconformitatea manualelor câştigătoare, declarându-le conforme. Acesta este un act de fraudare a rezultatelor licitaţiei de care se fac responsabili membrii comisiei CNEE, condusă de domnul Silviu Cristian Mirescu”, au spus editorii nemulţumiţi. 

Licitaţia a fost contestată încă de la lansare de către editori şi calendarul a fost refăcut, iar contestaţiile care au fost făcute după ce au fost anunţaţi câştigătorii (editura Litera cu Siveco şi CD Press) au întârziat demersurile de atribuire şi elevii nu au mai avut manuale pe bănci la începutul anului şcolar. 

Urmează manualele noi pentru ultimele două clase din şcoala primară

Comentarii literare, analiză de text şi mai puţină gramatică. Asta îşi doresc mai marii de la Educaţie pentru elevii din clasele a III-a şi a IV-a. Cât priveşte matematica, de la anul copiii vor trebui să se obişnuiască mult mai devreme cu operaţii mai grele, din care nu vor lipsi procentele şi zecimalele.

Programele şcolare pentru clasele a III-a şi a IV-a au fost puse în dezbatere de Ministerul Educaţiei la mijlocul lunii octombrie, iar după ele vor fi create şi noile manuale şcolare, inclusiv în format digital.

Specialiştii ministerului dau asigurări că materia va fi predată intuitiv, adică nu doar teoretic, ci folosind şi materiale didactice şi exemple din viaţa reală, noutate apreciată de dascăli. Însă aceştia spun că elevii sunt din nou sufocaţi de materia din ce în ce mai stufoasă, cu elemente prea dificile pentru vârsta lor.


Noile manuale pentru clasele I şi a II-a pot fi descărcate gratuit, în format PDF

VIDEO REPORTAJ Cum arată o oră predată după manualul digital

Toate noile manuale digitale au fost publicate pe manuale.edu.ro

Afişele electorale prelungesc criza manualelor şcolare

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite