Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Educaţiei a semnat contractele de finanţare pentru două proiecte de digitalizare a învăţământului

0
10 Sep 2019 18:45:45
Autor: Simona Chirciu
FOTO: MEN
FOTO: MEN

Noutăţi în Educaţie: Ministrul Fondurilor Europene,  ministrul interimar al Educaţiei Naţionale, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi directorul general al Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare, au semnat marţi contractele de finanţare pentru două proiecte importante de digitalizare a Educaţiei.

Începutul de an şcolar vine cu noutăţi în ceea ce priveşte creşterea gradului de digitalizare a învăţământului.  În contextul semnării contractelor pentru digitalizare, ministrul Valer-Daniel Breaz a afirmat: „Faptul că astăzi s-au semnat contractele de finanţare pentru aceste două proiecte demonstrează că actualul Guvern atrage fonduri europene. Valoarea contractelor este de aproximativ 100 de milioane de euro - bani europeni. Pe lângă atragerea de fonduri europene, evenimentul de astăzi arată şi preocuparea acestui Guvern pentru educaţie”, se arată în comunicatul de presă remis Adevărul.
 
Cele două proiecte formează o platformă de resurse şi de gestionare a sistemului de învăţământ, de predare, învăţare şi evaluare, realizată în cadrul Wi-Fi Campus: Platforma naţională de internet wireless în 4.500 de şcoli din România (valoare: aprox. 165 milioane de lei, fără TVA).
 
„Sistemul Informatic de Management al Şcolarităţii - SIMS, proiect a cărui valoare este de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei - fonduri nerambursabile, vizează realizarea în mediul online a managementului şcolarităţii pe baza fluxurilor definite în cadrul proiectului eGOV (înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel naţional etc.), precum şi evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naţionale; iar Platforma Naţională de Educaţie (valoare: 250 milioane lei, dintre care aproximativ 210 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) presupune dezvoltarea Bibliotecii naţionale virtuale şi a Platformei de resurse educaţionale deschise ¬RED”, se arată în comunicatul de presă. 
 
Conform MEN, implementarea celor două proiecte va permite următoarele acţiuni:

gestionarea în mediul online a notelor şi absenţelor, cu eliminarea suportului fizic al acestora şi posibilitatea de consultare online de către părinţi etc. (SIMS)
integrarea cu sisteme de tip Catalog Electronic (SIMS)
platformă de comunicare şi schimb de documente între utilizatorii sistemului> profesori, elevi, părinţi (SIMS)
sistem de analiză avansată a datelor pentru realizarea de studii avansate pe baza informaţiilor colectate din sistemul de învăţământ şi alte surse externe (SIMS)
platformă pe care profesorii pot lansa propriile lor lecţii personalizate în raport cu elevii din clasele la care predau (PNE)
platformă de comunicare şi schimb de documente între utilizatorii sistemului: profesori, elevi, părinţi (PNE)
- platformă cu lecţii digitalizate pentru creşterea atractivităţii predării (PNE)

Derularea acestor proiecte şi realizarea obiectivelor propuse fac parte din Strategia Guvernului de digitalizare a învăţământului românesc, fiind în concordanţă cu Programul de guvernare 2018-2020, capitolul E - Educaţie 2023.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii