Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Educaţiei vrea să majoreze bursele elevilor. Propune ca bursa minimă să fie de 150 lei

1
6 Feb 2020 15:48:38
Autor: Laurenţiu Sirbu
Este a doua încercare a Ministerului Educaţie de majorare a burselor Foto: Eduard Enea
Este a doua încercare a Ministerului Educaţie de majorare a burselor Foto: Eduard Enea

Ministerul Educaţiei propune ca bursele elevilor din învăţământul preuniversitar să pornească de la minimum 150 de lei, potrivit unui poriect de hotărâre pus în dezbatere publică.

În prezent, cuantumul burselor este stabilit de fiecare primărie în parte, şi din această cauză variază de la oraş la oraş, de la sume cuprinse între 8 lei şi câteva sute de lei. 
 
”În anul şcolar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de 150 lei”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul de act normativ prevede ca în anul şcolar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de 150 lei. Bursele se alocă din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
 
Acelaşi document arată că bursele vor fi date de primării din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Primăriile pot stabili şi burse mai mari de 100 de lei, în funcţie de bugetele lor. Ministerul Educaţiei nu precizează în nota de fundamentare a hotărârii câţi copii vor beneficia de această măsură. Însă, în proiectul de hotărâre de anul trecut, Ministerul Educaţiei arăta că un număr de 400.000 de copii vor primi astfel de burse, iar pentru aceştia erau necesari e 360 milioane lei.
 
Aceasta este a doua încercare a Ministerului Educaţiei de a uniformiza bursele elevilor. Anul trecut tot Ministerul Educaţiei propusese ca bursele elevilor să pornească de la minimum 100 de lei, însă primăriile s-au opus şi măsura nu a mai fost adoptată.
 
După ce în mai 2019, Ministerul Educaţiei propunea ca 100 de lei să fie cuantumul minim pentru bursele elevilor, în septembrie, la presiunea primăriilor, sumele pentru bursele elevilor au rămas la latitudinea primăriilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mihai Popescu
6.02.2020, 17:46:30

De unde bani pt. bursele elevilor ? Deabia ne ajung banii pt. pensiile speciale. Pt. pensiile speciale se cheltuie de la buget peste 2 MILIARDE de EURO, adica vreo 10 MILIARDE de LEI. De unde inca 1 miliard de lei pt. burse ? Dar cred ca este f. mult 1 miliard ci poate max. 300 de milioane de lei.

Modifică Setările