Ministerul Sănătăţii explică de ce nu sunt recomandate lămpile UV pentru dezinfecţie în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Ministerul Sănătăţii a transmis joi o informare în care explică de e lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecţia în şcoli sau pentru uz casnic. Specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ sunt tot mai dese.

Radiaţiile UV sunt cancerigene şi pot produce cancer de piele, dar şi cataractă, conjuctivite sau alte reacţii la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane şi este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecţia mâinilor, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministrului Sănătăţii.

De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, şi poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat şi instruit în acest sens.

Lămpile UV sunt, în esenţă, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuşi unui curent electric, produc radiaţie ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului şi a ARN-ului acestora, şi indirect, prin producerea de ozon.

„Astfel de lămpi sunt folosite în spitale şi în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu utilizate ca unică metodă de dezinfecţie. În ceea ce priveşte activitatea radiaţiei UV faţă de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri, coronavirusuri etc., atât de pe suprafeţe, cât şi din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât şi prin alterarea proteinelor de suprafaţă, virusurile fiind astfel inactivate”, conform sursei citate.

Totodată şi Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) a trasmis un comunicat în care precizează că lămpile UV sunt recomandate a fi utilizate decât de personalul calificat şi nu reprezintă o opţiune pentru sălile de clasă.

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ, sunt tot mai dese, precizăm că specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie, opinie transmisă de altfel, tuturor instituţiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcţie”, se arată în comunicatul INSP.

Potrivit sursei citate, utilizarea dezinfecţiei cu UV este specifică unităţilor sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecţie a aerului şi suprafetelor din încăperi. Iar punerea în funcţiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate şi instruite în acest sens.

Specialiştii INSP atrag atenţia că măsurile de curăţenie şi cele de aplicare a produselor de curăţenie şi a dezinfectanţilor prevăzuţe atât în recomandările naţionale cât şi în cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, trebuie asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvenţa şi perioada corectă de timp, pentru a asigua un mediu propice desfăşurării activităţilor educative.

Igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea aglomeraţiei, aerisirea frecventă a spaţiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19.

În concluzie metoda dezinfecţiei cu UV nu reprezintă o opţiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în şcoli.

informare foto ministerul sanatatii
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite