Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Educaţiei anunţă înlocuirea tablei clasice, cu cretă şi butere, de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România

9
21 May 2022 16:58:35
Autor: News.ro
Sorin Cîmpeanu FOTO Inquam Photos / George Calin
Sorin Cîmpeanu FOTO Inquam Photos / George Calin

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. Cu ajutorul acestor table, elevii vor putea, în timp real, să preia informaţiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil.

Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, la Digi24 că rolul profesorului s-a schimbat şi că acesta trebuie să aibă rolul de indrumător al elevului.

”Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă şi butere de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce profesorul va trebui şi va înţelege că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de  învăţare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe şi atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a-i îndruma pe elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
 
Ministrul Educaţiei a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.
 
”Având o tablă interactivă, chiar şi profesorii care nu au competenţe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact aşa cum scriau cu creta pe tablă. Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariţia buterelui, pentru că e clar că se pot  şterge mai uşor şi într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor. Cum spuneam, laptop, tabletă, chiar şi pe telefon, ceea ce se predă. Vor putea avea acces chiar şi în acele situaţii speciale când nu vor putea să vină la şcoală, îşi vor putea descărca în timp real, lecţia. Acesta este avantajul unei simple table interactive”, a declarat Cîmpeanu.
 
Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână şi motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor cu imagini video, mai uşor de reţinut.
 
”Mai apoi, sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va  avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl vor duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competenţelor pe care elevul trebuie să şi le însuţească în urma acelor lecţii. Asta însemană o  transformare a abordării profesorilor”, a declarat Cîmpeanu.
 
Ministrul a subliniat şi nevoia de o salarizare motivantă a profesorilor.
 
”Pentru că e o utopie să îţi doreşti o educaţie de calitate fără profesori, după cum este la fel de utopic să îţi doreşti profesori buni,  absolvenţi ai universităţilor, dintre cei mai buni, care să îmbrăţişeze cariera didactică, fără o salarizare motivantă. E nevoie de resurse financiare. Sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le si oferim. Va trebui să fie, în opinia mea, 25 la sută din  salariul maxim din grila bugetară, alţii spun salariul mediu pe economie (...) Evaluarea cadrelor didactice se schimbă, titularizarea nu cred că este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

bios
21.05.2022, 16:58:09

S-a gasit un prieten care poate furniza respectivele table "interactive" contra unei spagi rezonabile ? WC-urile din curte nu mai conteaza...

+2 (2 voturi)
defu gabi
21.05.2022, 19:09:56

Sa inteleg ca invatamantul se duce de rapa din pricina tablelor clasice?! Japonezii inca folosesc table cu creta! Si sist. lor de invatamant (chiar daca un pic mai rigid ca in occident) are rezultate net superioare. Koreea de Sud - cu un invatamant extrem de dezvoltat si bine cotat ca performanta mondiala - inca foloseste tabla clasica... In consecinta, nu e asta cauza decaderii nivelului calitativ al actului de invatamant. Primatele din politica romaneasca, o adunatura de habarnisti & sinecuristi, fac orice sa para ca muncesc spre binele comunitatii. Rezultatele dezastruoase ii contrazic in mod constant, ei actionand numai spre binele personal si al grupurilor de interese din care fac parte...

+1 (1 vot)
defu gabi
21.05.2022, 19:15:44

"WC-urile din curte nu mai conteaza..." Te simti mult mai relaxat ca elev, iarna pe vine intr-un WC sapat in gradina din spatele scolii, fara apa curenta, cand stii ca ai tabla interactiva in clasa unde lucreaza un suplinitor semianalfabet cu nota 2 in 10 ani de titularizari succesive ratate... :)))))))))))))) Presupun ca si parintii elevului se simt mai relaxati... :))))))))))))))

+1 (3 voturi)
george moraru
21.05.2022, 17:59:24

alt guru mioritic care vorbeste ca papagalul in nestire pe toate canalele tv in timp ce invatamantul romanesc se duce tot mai adanc in galeata cu ra...hat

+2 (2 voturi)
Amdo Odma
21.05.2022, 19:38:05

"cu cretă şi butere" Bai, mai insistati mult cu BUTERELE voastre? Ori nu mai stiti sa scrieti BURETE?

-8 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările