Ministrul Educaţiei începe să cedeze: La Bacul din 2027 e foarte probabil să avem examen separat la Română. Liceenii se vor întoarce la gramatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacalaureatul la Română are şanse mari să rămână la fel şi în 2027 Foto: Alina Mitran
Bacalaureatul la Română are şanse mari să rămână la fel şi în 2027 Foto: Alina Mitran

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că „este foarte probabil“ ca în varianta finală a proiectului de lege a educaţiei preuniversitare Limba şi literatura română să constituie, la fel ca acum, un examen separat la Bacalaureat.

Noul proiect de lege a învăţământului preuniversitar aflat încă în dezbatere publică prevede introducerea Limbii şi literaturii române laolaltă cu alte discipline în cadrul unei singure probe scrise la examenul de maturitate. Iniţiativa a fost şi este aprig contestată de tot mai mulţi profesionişti din sistemul de educaţie. 

„Proba la Română ar trebui păstrată“ 

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut ca pentru Română să existe probă scrisă de sine stătătoare, iar de aceeaşi părere fiind şi mulţi profesori de Limba şi literatura română. 

Cu o experienţă la catedră de 26 de ani, Ruxandra Achim, profesoară de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, unul dintre cele mai bune licee, consideră că examenul de Bacalaureat la Română ar trebui să rămână la fel ca şi până acum. „Cred sincer că Bacalaureatul trebuie să includă ca disciplină dinstinctă, ca probă separată, Limba şi literatura română. Sigur că este foarte bine să verificăm şi achiziţiile de limbă, respectiv gramatică, dar, mi se pare fundamental să-i punem pe absolvenţii de liceu să scrie un text argumentativ, un eseu. Pentru că până la urmă, din punctul meu de vedere, un eseu este cel care demonstrează şi gândirea critică a unui copil, dar şi achiziţiile de-a lungul liceului. Iar examenul de Bacalaureat trebuie să verifice modul în care absolventul de liceu şi-a însuşit anumite cunoştinţe fundamentale. Aşa că eu cred că proba aceasta la Limba şi literatura română ar trebui păstrată ca atare în examenul de maturitate. Nu cred că e cazul să luăm în discuţie o probă transdisciplinară care să includă Limba şi literatura română, alături de alte discipline”, a subliniat profesora de Limba şi literatura română. 

„Am primit peste 1.000 de propuneri“ 

Întrebat de jurnalişti dacă a acceptat vreo propunere de modificare a proiectului de lege a învăţământului preuniversitar, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat: „În urma discuţiilor avute cu cei implicaţi, este foarte probabil ca varianta finală a proiectului de lege care să ajungă în Guvern să cuprindă un examen de Bacalaureat 2027 la care proba de Limba şi literatura română, inclusiv gramatică, să fie probă scrisă de sine stătătoare”. Reamintim că noile legi ale educaţiei se află în dezbatere publică până pe 24 august. După aprobarea în Guvern, acestea vor lua calea Parlamentului pentru parcurgerea procesului legislativ. 

Dacă legile se aprobă în actuala variantă, absolvenţii de clasa a XII-a vor susţine începând din 2027 o singură probă ce conţine verificarea competenţelor pe mai multe materii, două probe de limbi străine, proba scrisă la limba şi literatura maternă pentru elevii care studiază în limba minorităţilor, proba de competenţe digitale, iar cea specifică profilului va deveni facultativă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite