Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Mircea Dumitru: „Nu avem nici măcar un candidat pe loc pentru funcţiile de directori de şcoală”

1
4 Oct 2016 16:36:50
Autor: Claudia Spridon
Mircea Dumitru FOTO Eduard Enea/Adevărul
Mircea Dumitru FOTO Eduard Enea/Adevărul

Competiţia pentru funcţiile de directori de şcoală nu este una strânsă, susţine Marian Dumitru, ministrul Educaţiei. „Nu avem nici măcar un candidat pe loc pentru funcţiile de directori de şcoală”, a explicat oficialul.

Mai mult, acesta a precizat că situaţia este una de criză. „Au fost numiri, numiri prin detaşări pe un an sau mai puţin, lucrurile astea desigur nu asigură stabilitate. Concursul este cel care le va da legitimitatea. Deci în urmă unui concurs câştigat corect, indiferent cine va fi director, poate să fie actualul director în funcţie, poate să fie altcineva, de la un partid sau altul, legitimitatea sau forţă pe care îi le dă cuiva un concurs public organizat corect şi bine în sistemul naţional dă mult mai mare legitmitate pe post pe care ar putea să o dea orice fel de numire făcută poate chiar de bună credintă de către un inspector general”, a declarat Mircea Dumitru.

Potrivit acestuia, numărul de candidaţii fiind de 8.870 din totalul de 9.100 de locuri eliberate. Dumitru a acuzat faptul că sistemul nu funcţionează în mod predictibil şi că nu îşi desfaşoară ciclurile în mod natural. „Este important să dăm şi acest semnal pentru toţi colegii din sistemul de învăţământ preuniversitar că, odată ce începem acest ciclu al concursurilor, el va fi continuat şi peste alţi 4 ani, exact în perioadele care au fost întotdeauna fixate-în primăvară şi toamnă”, a completat el.

Dumitru a spus şi că va vota la alegeri pe oricine va propune o creştere substanţială a bugetului pentru Educaţie.

„Voi vota pentru oricine în această iarnă care ne va propune o creştere substanţială a bugetului pentru educaţie şi pentru cercetare. Cine ne va putea convinge că într-adevăr se angajează ca în următorii 4 ani, 8 ani, 12 ani să ajungem la 6 % din PIB pentru educaţie şi la 1 % pentru cercetare, are votul meu fără nici un fel de rezervă”, a menţionat şeful de la Educaţie.

Despre presupusul plagiat al şefei DNA

În ceea ce priveşte acuzaţiile care i se aduc Laurei Codruţa Kovesi, referitoare la plagiat, Dumitru a explicat că dacă ele se vor dovedi reale, va fi aplicată aceaaşi procedură şi vor fi luate aceleaşi decizii care au fost luate în cazuri similare de până acum.

„Nu am primit niciun fel de rezultat final în legătură cu evaluarea această a tezei de doctorat a doamnei Kovesi. Ceea ce am afirmat în public este în primul rând că vom finaliza această metodologie, pe care o vom pune în dezbatere publică, pe bază căreia vom face evaluarea şcolilor doctorale şi vom cere să fie evaluate în primul rând acele universităti a căror şcoli doctorale ştim că au avut aceste chestiuni legate de integritate-teze de doctorat care au fost plagiate şi în plus unele dintre acestea nici nu au clarificat pană la capăt toată situatia”, a declarat Mircea Dumitru.

Întrebat când vor începe aceste evaluări, el a spus: „Cel mai probabil în luna noiembrie vom putea avea această primă fază a evaluării a şcolilor doctorale”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Carmen Florea
9.10.2016, 20:36:26

Vechii patrioti ai partidului au avertizat din start: stati in banca voastra, ca pt partid si pt brambureasca ne dam si viata, dar din fotoliu. Numai cu partidul putem face ce ne trasneste prin bostan, partidul ne sustine la copiat, la plagiat, la furat, la vandut cartoane cu tona si alte escrocherii.

Modifică Setările