Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Monica Anisie nu cunoaşte stadiul achiziţiei de măşti pentru şcoli: Nu mă ocup de aşa ceva

2
28 May 2020 18:38:01
Autor: Laurenţiu Sirbu
Monica Anisie FOTO gov.ro
Monica Anisie FOTO gov.ro

Ministerul Educaţiei nu a finalizat procesul de achiziţie pentru elevii din clasele terminale ce vor reveni de maţi la cursuri. Ministrul Monica Anisie a precizat la Europa FM că nu cunoaşte stadiul în care se află proiectul de achiziţie pentru că nu se ocupă şi nu conduce comisia ce derulează acest proiect

Ministerul Educaţiei vrea să cumpere pentru elevi şi profesori 15 milioane de bucăţi, măşti ce ar trebui să ajungă la Inspectoratele Şcolare vineri, de unde ar trebui să fie distribuite mai departe către fiecare unitate de învăţământ.

Potrivit EuropaFM, care citează surse guvernamentale, deşi în timpul procedurii de selecţie a firmelor, companiile care s-au înscris au declarat că au măştile cerute de Ministerul Educaţiei, chirurgicale de tip 2, firma selectată să le furnizeze pe baza preţului mic oferit nu le-ar avea fizic şi acum, ar încerca să le cumpere de la alte companii.
 
Ministrul Educaţiei a declarat că nu ştie care este stadiul în care se află procesul de achiziţie al măştilor chirurgicale. 
 
„Nu mă ocup de aşa ceva şi nu ştiu să răspund la această întrebare. Nu mă ocup eu şi nu pot interveni în comisia care se ocupă de aşa ceva. Comisia este condusă de domnul secretar de stat Rădulescu. Nu am ajuns la minister până la ora aceasta, întrebaţi-l pe dumnealui”, a delcarat pentru EuropaFM Monica Anisie, care a subliniat că data limită la care măştile trebuie să ajungă este 2 iunie şi nu 29 mai.
 
Reamintim că miercuri ministrul asigura, în timpul şedinţei de guvern şi în presă, că măştile vor ajunge la timp în şcoli. Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor Muncii, Sănătăţii şi Educaţiei, în şedinţa de miercuri a Guvernului, să finalizeze achiziţia de măşti de protecţiei pentru elevi şi persoanele defavorizate.
 

Prima licitaţie de achiziţie anulată

Elevii din anii terminali revin marţi la şcoli şi ar trebui ca unităţile şcolare să le asigure măşti.
 
Ministerul Educaţiei a anulat prima achiziţie de măşti în urmă cu câteva zile, la câteva săptămâni după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că elevii din anii terminali se vor întoarce la şcoală pentru a se pregăti de examene.
 
Prima achiziţie, lansată prin metoda negocierii directe, a fost anulată după ce Ministerul a cerut măşti chirurgicale tip R2, cu protecţie sporită, iar firma aleasă să livreze marfa nu a avut stocul necesar.
 
Referitor la această achiziţie, luni, Ministerul Educaţiei a explicat de ce a fost anulată:
 
“În acest sens, MEC a demarat procedurile legale în vederea achiziţionării de măşti. Astfel, având în vedere starea de alertă, termenul foarte scurt până la deschiderea unităţilor de învăţământ, cât şi faptul că produsele achiziţionate trebuie distribuite acestora anterior datei de 02.06.2020, MEC a demarat procedura de achiziţie „negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare”.
 
Au fost depuse 2 (două) oferte, de către agenţii economici C.N. UNIFARM S.A. şi C.N. SOCIETATEA DE ADMINISTRARE A PARTICIPAŢIILOR ÎN ENERGIE S.A.
 
Acestea au fost supuse procedurilor specifice de calificare şi evaluare, MEC declarând admisibilă oferta C.N. UNIFARM S.A., încheindu-se, astfel, procedura de evaluare.
 
În acest context, operatorul economic a transmis o adresă către MEC prin care informează că deşi furnizorul de măşti este acelaşi, acestea din urmă provin de la 3 (trei) producători diferiţi, producători pentru care ofertantul nu a transmis documente şi mostre de produs în perioada desfăşurării etapei de calificare şi evaluare. Solicitarea acestuia privind suplimentarea mostrelor şi documentelor aferente ofertei depuse a fost transmisă ulterior încheierii procedurii de calificare şi evaluare.
 
MEC a invitat C.N. UNIFARM S.A. la semnarea contractului pentru cantitatea ofertată de 6.153.500 măşti, conform ofertei evaluate iniţial.
 
Ca urmare a neprezentării C.N. UNIFARM S.A. la semnarea contractului în termenul stabilit, procedura a fost anulată, iar în această dimineaţă MEC a iniţiat de urgenţă o nouă procedură de achiziţie de măşti.”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mircea Lupan
28.05.2020, 18:51:38

Cu masca si fara masca. Sa vedem ce face cu tabletele, Toamna se numara bobocii.

AltCineva
28.05.2020, 20:07:03

probabil nu a prins la ciolan...de aici si dezinteresul