Noile programe şcolare pentru gimnaziu, puse în dezbatere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectele de programe şcolare pentru clasele V-VIII au fost publicate pentru a fi consultate de către profesori, inspectori şcolari si alte categorii de specialişti. Consultarea se va încheia pe 13 februarie, iar până pe 1 martie noul curriculum va fi aprobat prin ordin de ministru.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei au lansat în consultare, vineri, 27 ianuarie, proiectele de programe şcolare pentru clasele V-VIII. Proiectele programelor şcolare prinse în noul plan cadru pentru gimnaziu, aprobat anul trecut, pot fi consultate de către profesori, inspectori şcolar până pe 13 februarie, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei. 

Astfel, în perioada 13-16 februarie datele colectate în procesul de consultare vor fi prelucrate şi transmise către grupurile de lucru. Între 16-22 februarie va avea loc integrarea propunerilor şi transmiterea către ISE a proiectelor finale de programe şcolare, iar în intervalul 23-28 februarie va avea loc verificarea finală a programelor. Între 28 februarie şi 1 martie, va fi semnat şi transmis către Monitorul Oficial ordinul de ministru care va aproba noile programe şcolare pentru ciclul gimnazial.

Programele pot fi consultate pe site-ul ISE şi tot aici pot fi transmise şi comentariile şi propunerile. 

Potrivit calendarului elaborării curriculumului, dezbaterea proiectelor de programe şcolare ar fi trebuit finalizată pe 1 octombrie 2016, însă, aşa cum arătam la începutul săptămânii acesteia. Din acest motiv, ar putea întârzia şi tipărirea şi distribuirea manualelor. 

Noul plan cadru creşte numărul de ore la şcoală

Elevii de la clasa a V-a vor petrece mai mult timp la şcoală începând de anul şcolar viitor, dar, consideră reprezentanţii Ministerului, va fi mai frumos, pentru că materiile vor fi mai bine structurate.

Din 2017, va începe să se aplice noul plan cadru pentru gimnaziu, care prevede că elevii vor sta cu cel puţin două ore mai mult la şcoală, dar că vor avea, în schimb, manuale mai relaxate. Planul cadru se va aplica eşalonat, astfel încât din anul şcolar 2017-2018 se va aplica doar la clasa a V-a, urmând ca anii viitori să se aplice şi la clasele gimnaziale mai mari. Potrivit actului normativ, începând cu anul şcolar 2017-2018 elevii claselor a V-a vor sta la şcoală între 26 şi 28 de ore, începând cu anul şcolar 2018-2019, elevii claselor a VI-a vor sta la şcoală între 28 şi 30, începând cu anul şcolar 2019-2020, elevii claselor a VII-a vor sta între 31 şi 33 de ore, iar din anul 2020-2021, elevii claselor a VIII-a vor sta până la 34 de ore.

Marea noutate ar fi că, pentru fiecare disciplină, programa şcolară şi manualele vor reflecta 75% din procesul de predare şi evaluare, şi numai dictează 100% din ativitatea la clasă. Astfel încât 25%  din activitatea la clasă va fi la dispoziţia profesorilor pentru recuperări şi fixarea cunoştinţelor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite