Note mici la primele simulări pentru examenul de bacalaureat din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele simulări pentru Bacalaureatul din 2013, care au avut loc în câteva dintre judeţe în această iarnă, arată că elevii au luat note mai mici decât colegii lor care au dat examenul vara trecută, deşi anul acesta profesorii au primit dreptul de a trece notele în catalog.

Rezultatele de la primele simulări pentru examenul de Bacalaureat din 2013, simulări pe care o parte dintre inspectoratele judeţene din ţară le-au organizat încă de anul trecut, în luna decembrie, arată o situaţie mai puţin bună faţă de cea evidenţiată de Bacalaureatul din 2012, când mai puţin de jumătate dintre elevi au promovat acest examen naţional.

Un exemplu care a generat îngrijorarea oficialilor de la inspectoratul judeţean este cel al elevilor din Olt, care la prima simulare pentru BAC, de la sfârşitul lunii decembrie 2012, au obţinut o rată de promovare de doar aproximativ 30%.

”Toate şcolile au participat la aceste simulări pentru examenul de bacalaureat, însă nu pot spune că au participat şi toţi elevii, ci aproximativ 80% dintre ei. Rezultatele arată că este o foarte mare problemă, iar după afişarea rezultatelor în şcoli, fiecare unitate şi-a stabilit graficul de recuperare pentru a nu avea aceleaşi rezultate şi în vară. Profesorii ne-au spus că a crescut numărul elevilor care au fost motivaţi de notele mici să vină la aceste activităţi de recuperare”, a explicat pentru ”Adevărul” Felicia Man, inspectorul-şef al Inspectoratului şcolar judeţean din Olt.

Man a mai spus că o parte dintre profesori au şi trecut notele de la simulare în catalog, având aprobarea părinţilor, ceea ce i-a motivat pe elevi, susţine ea. În Olt, o nouă simulare pentru BAC va mai avea loc în semestrul II, cel mai probabil în luna martie. 

Până atunci, spune Man, ”în primele două săptămâni din semestrul II (programat să înceapă pe 17 ianuarie 2013 - n.r.), inspectoratul va monitoriza calitatea activităţii de predare în toate şcolile din judeţ”, pentru a se asigura că rata foarte redusă de promovare nu se va repeta şi la următoarea sesiune sau în vară, la examenul propriu-zis.

Note mai mici şi în Cluj

Şi în judeţul Cluj notele de la testele pregătitoare din iarnă au fost mai mici decât cele din vară. Aproximativ 42% dintre liceenii care au participat la simulările din decembrie, peste 91% din totalul elevilor, au luat note mai mari de 6, în condiţiile în care la bacalaureatul din vara lui 2012 au promovat 56%. 

”Estimăm că anul acesta la Bac vom avea o rată de promovare de 65%, o cifră realistă, spunem noi, având în vedere că 16% dintre elevii care au dat simularea în decembrie au luat note între 5 şi 6, ori aceştia ar putea lua peste nota 6 în vară”, a declarat pentru ”Adevărul” Claudiu Cuibus, inspectorul şcolar general din Cluj.

Rata de promovare de la simularea de BAC din Brăila a fost de 47,57%, în condiţiile în care la prima sesiune a examenului din vara trecută au promovat 60,3% din elevi. La prima simulare din acest an şcolar au participat aproximativ 80% din elevii de liceu de clasa a XII-a din Brăila. Următoarea simulare de BAC va avea loc la jumătatea lunii martie.

Soluţie pentru redresarea ratei de promovare la Bac-ul naţional

Inspectoratele şcolare au primit anul trecut, de la Ministerul Educaţiei, sarcina de a găsi soluţii astfel încât rezultatele la bacalaureatul din 2013 să fie mai bune decât cele de anul trecut, a explicat pentru ”Adevărul” Stelian Fedorca, secretar de stat pe preuniversitar în Ministerul Educaţiei. 

Acesta a explicat că fiecare inspectorat judeţean a decis ce măsuri să implementeze şi ca atare există simulările au fost organizate separat, individual, la nivel de judeţ şi deocamdată nu există o situaţie la nivel naţional cu rezultatele acestor simulări. 

”În prima săptămână din februarie vom avea o întâlnire cu toţi inspectorii din ţară şi vom vedea atunci ce rezultate au fost obţinute până atunci”, a mai spus Fedorca.

Elevii vor da şi trei simulări la examenele naţionale de anul acesta

Pentru a creşte rata de promovare, o parte dintre inspectoratele şcolare au pregătit, începând chiar din 2012, două până la trei simulări pentru evaluarea naţională şi pentru Bacalaureatul din 2013.

Elevii din ani terminali, adică cei din clasa a VIII-a şi din clasa a XII-a, trec anul acesta prin mai multe sesiuni de simulare a celor două tipuri de examene naţionale din 2013, evaluarea naţională şi Bacalaureatul, după ce o parte dintre inspectoratele şcolare au decis să le verifice cunoştinţele din timp, pentru a avea note mai mari în vară.

În plus, notele de la aceste simulări, care cuprind teste la română, matematică, pentru evaluarea naţională, respectiv la toate probele de la Bacalaureat, vor putea fi trecute şi în catalog, dacă profesorii şi părinţii decid astfel, tocmai pentru a-i motiva pe elevi să înveţe mai bine.

Dacă anul trecut a fost o singură „repetiţie“ pentru examenele din vară, în perioada aprilie-mai, anul acesta există judeţe unde elevii trebuie să treacă şi prin trei simulări, atât cei din gimnaziu, cât şi cei din liceu.

Este cazul judeţului Iaşi, unde primele testări încep de marţi, 11 decembrie, urmate de o altă simulare, pe 13 decembrie, atât pentru evaluarea naţională, cât şi pentru Bacalaureatul din 2013. În februarie va urma o a doua examinare la nivelul fiecărei şcoli, cu subiecte proprii, iar a treia va avea loc în aprilie şi va cuprinde subiecte din toată materia, stabilite la nivel de judeţ, pe baza subiectelor stabilite de Ministerul Educaţiei.

Dacă la Iaşi simulările respectă curricula şi variantele de subiecte propuse la finalul lui august de minister pentru 2013, în Cluj aceste teste respectă până şi existenţa camerelor video în sălile de examene şi implică în jur de 1.000 de profesori corectori.

Aici, inspectoratul judeţean a decis să organizeze două simulări ale examenelor naţionale din vară, prima s-a încheiat săptămâna trecută şi a vizat materia din semestrul I, iar a doua va avea loc cel mai probabil în aprilie şi vizează toată materia, a declarat pentru „Adevărul“ inspectorul general Valentin Cuibus.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite