Numărul de ore pentru elevi va fi redus din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede reducerea numărului de ore petrecute de elevi la şcoală/ Inquam Photos/ Octav Ganea
Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede reducerea numărului de ore petrecute de elevi la şcoală/ Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede reducerea numărului de ore petrecute de elevi la şcoală, după ce, în 2019, Parlamentul a votat, iar preşedintele a promulgat legea prin care este stabilit un număr de ore mai mic pentru cele trei cicluri din învăţământul preuniversitar.

În contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că şcoala nu va începe în condiţii normale, deoarece pandemia nu va dispărea până în septembrie, Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede reducerea numărului de ore petrecute de elevi la şcoală. Practic, Ministerul Educaţiei vrea să modifice numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, pentru clasele de început de ciclu, adică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a. „Cei care vor începe acum clasa pregătitoare vor merge pe noile planuri-cadru la anul în clasa I şi aşa mai departe, până când vom aplica la toate clasele prevederea”, a explicat secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Luminiţa Barcari.

În acelaşi timp, proiectul de OUG subliniază că Ministerul Educaţiei îşi rezervă dreptul de a modifica încă de anul acesta planurile-cadru şi pentru celelalte clase. „În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor direcţi ai sistemului de educaţie în unităţile de învăţământ, ca urmare a deciziei autorităţilor competente, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum şi ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa şcolară aprobată”, prevede proiectul de act normativ. 

Reprezentanţii ministerului încă discută cu toate părţile implicate despre ce materii ar putea fi eliminate sau reduse, din punctul de vedere al cantităţii de informaţii predate.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2019 legea care taie cu până la 9 numărul de ore de şcoală pe săptămână. Legea este în vigoare în acest moment şi trebuie să se aplice din 14 septembrie 2020, însă Ministerul Educaţiei nu a anunţat până acum care sunt planurile de modificare a disciplinelor de şcoală. Potrivit legii promulgate de preşedinte, elevii din învăţământul primar vor face în medie 20 de ore pe săptămână (4 ore/zi), cei din gimnaziu, 25 de ore pe săptămână (5 ore/zi), iar liceeni vor face 30 de ore pe săptămână, adică 6 ore/zi.

Mai exact, reducerea cu cinci a numărului de ore pe săptămână pentru gimnaziu şi liceu ar trebui să „cureţe” curriculumul de temele inutile: în programa şcolară obligatorie să rămână numai temele din programa de examen, care oricum formează şi acum „curriculumul din capul elevului”, spunea recent pentru edupedu.ro fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea. 

Cum va începe şcoala

În ceea ce priveşte începerea noului an şcolar, miercuri Klaus Iohannis a explicat că există mai multe scenarii care vor fi prezentate într-o săptămână sau două. El a precizat că ar putea fi un sistem mixt, şcoală online cu prezenţa elevilor în unitatea de învăţământ. „Am avut numeroase discuţii cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu specialişti, cu alţi membri din Guvern cu atribuţii pe această zonă. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii, unor scenarii”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că, cu siguranţă, şcoala nu va începe în condiţii normale în luna septembrie deoarece pandemia nu va dispărea până atunci. „Şcoala sigur nu va începe în condiţii normale fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea. Ar fi foarte complicat să avem numai şcoală online. Şi atunci sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil şi în funcţie de condiţiile locale vom avea mai mult şcoală normală, cu elevii la şcoală sau mai mult online sau sistem mixt. Ce se va întâmpla va fi stabilit într-o săptămână sau două. Măsurile pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranţa copiilor, a cadrelor didactice şi pentru a asigura un proces educaţional de bună calitate”, a transmis Iohannis.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite