Pe bună dreptate, OBESSU spune pas Consiliului Naţional al Elevilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatura Consiliului Naţional al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, de a deveni membru cu drepturi depline al OBESSU a fost respinsă la sfârşitul lunii trecute din cauza unor probleme pe care actualii reprezentanţi ai elevilor din România refuză să le admită.

În perioada 29-30 noiembrie 2014, Bratislava a găzduit Consiliul Membrilor şi Adunarea Generală Extraordinară ale OBESSU (The Organising Bureau of European School Student Unions) - structura care reprezintă interesele elevilor la nivel european. România a fost reprezentată de Consiliul Naţional al Elevilor, membru candidat al OBESSU (deci fără drept de vot).

De ce scriu despre asta?
Structura reprezentativă a elevilor din România n-a emis, în cele două săptămâni care s-au scurs de la încheierea evenimentului din Slovacia şi până astăzi, nici măcar o informare internă către membrii săi din toată ţara! Nici nu mai are rost să vorbesc despre un comunicat de presă, chiar dacă i-aş putea blama pentru asta deoarece, ghiciţi ce, au un birou de presă format din câţiva oameni ce au comunicarea cu publicul ca atribuţie principală. Nu-i problemă! O voi face eu, astfel încât informaţia să ajungă nu numai în cât mai multe dintre consiliile regionale, judeţene şi şcolare ale elevilor din ţară, dar mai ales la elevii din România. La "firul ierbii"! Asta aşa, ca să folosesc o expresie care mi-a fost tare dragă cât am activat în Consiliul Naţional al Elevilor. Pentru întrebări referitoare la activitatea mea cât am fost în CNE, vă recomand Google.ro!

Consiliul Naţional al Elevilor şi OBESSU
În august 2013, Consiliul Naţional al Elevilor adera la OBESSU cu statut de "organizaţie candidată", având rol de observator la adunările structurii europene a elevilor. E un pas înainte, dar pentru ca opinia elevilor din România să conteze cu adevărat la nivel european trebuie ca CNE să dobândească drept de vot, deci să devină organizaţie cu drepturi depline în OBESSU.

La evenimentul din Bratislava de la sfârşitul lunii trecute, Consiliul Naţional al Elevilor a încercat devină membru cu drepturi depline al structurii europene, însă membrii Adunării Generale OBESSU au respins candidatura structurii elevilor români. Din cele 19 voturi exprimate, 10 au fost pentru, 8 împotrivă, iar unul a fost abţinere. Era nevoie de 2/3 pentru a se aproba intrarea CNE în OBESSU, deci de 13 voturi. Sunt curios cum a votat MAKOSZ, organizaţia elevilor maghiari din România, membru cu drepturi depline în OBESSU de ani buni.

L-am contactat pe Alex Enăcică, vicepreşedintele CNE care a reprezentat elevii români la Bratislava, iar acesta mi-a precizat că le-a prezentat celor din OBESSU Consiliul Naţional al Elevilor, le-a explicat cum funcţionează structura, care este activitatea acesteia în ultimul an, după care a oferit lămuriri privind conflictul dintre Consiliul Naţional al Elevilor şi reprezentanţii elevilor din Constanţa, iscat pe fondului faptului că actuala conducere a CNE a invalidat sesiunea electorală din 2013. E mult de explicat, iar povestea completă o găsiţi aici.

Totuşi, e greu de crezut că OBESSU (The Organising Bureau of European School Student Unions) nu a dat undă verde CNE-ului doar din cauza unei dispute izolate la Constanţa. Decizia OBESSU a fost luată în baza unei scrisori trimise de Alexandru Manda (Asociaţia Elevilor din Constănţa), în care acesta descrie, pe bună dreptate, câteva dintre problemele cu care se confruntă la ora actuală Consiliul Naţional al Elevilor:

  • liderii elevilor din 11 judeţe, deci 25% dintre organizaţiile judeţene care alcătuiesc Consiliul Naţional al Elevilor, au acuzat în luna septembrie liderii CNE că se lasă influenţaţi de mediul politic;
  • statutul juridic al CNE este incert, lucru mai mult decât evident dacă ne uităm la răspunsurile oficiale ale Ministerului Educaţiei privind Constiliul Naţional al Elevilor;
  • CNE nu are personalitate juridică (adresă, cont, număr de cod fiscal), ceea ce face imposibilă aderarea la OBESSU. Structura europeană a elevilor este o federaţie înregistrată în Belgia, iar Codul Civil din acea ţară prevede clar faptul că federaţiile sunt alcătuite din asociaţii non-guvernamentale cu personalitate juridică, exact ca în România;
  • relaţia instituţională dintre Ministerul Educaţiei (Guvern) şi CNE este mai degrabă de subordonare decât de colaborare.
image

Cel mai mare eşec al Consiliului Naţional al Elevilor în 2014
E o mare diferenţă între CNE-ul care anul trecut a fost primit în OBESSU cu statut de membru observator şi CNE-ul din mandatul actual. Vara anului 2013 găsea Consiliul Naţional al Elevilor în plină campanie pentru redobândirea dreptului de vot în Consiliile de Administraţie ale instituţiilor de învăţământ preuniversitare. Între timp, conducerea CNE-ului s-a schimbat şi, chiar dacă la începutul anului şi-a asumat că în 2014 va continua lupta cu autorităţile publice pentru acest drept, n-a scos niciun cuvânt când Guvernul a adoptat OUG 49/2014. Ordonanţă care oferă directorilor "privilegiul" de a chema reprezentanţii elevilor la şedinţele C.A. doar atunci când acesta consideră că se vor discuta probleme care "privesc elevii". Hai să fim serioşi, toate aspectele care se discută în consiliul de administraţie „privesc elevii”!

Aşadar, CNE nu doar că nu a continuat în 2014 lupta pentru redobândirea dreptului de vot al elevilor în C.A., dar a pierdut anul acesta şi dreptul reprezentanţilor elevilor de a participa ca observatori la toate şedinţele C.A. Să vă mai zic că CNE nu scoate niciun cuvânt despre abandonul şcolar, despre diferenţa dintre rural şi urban în ceea ce priveşte condiţiile din şcoli, despre faptul că elevilor nu li se acordă reducerea de 50% la transport, despre încălcarea dreptului tinerilor de a face sport, în afara orelor de curs, pe terenurile din incinta instituţiilor de învăţământ etc.

Cam aşa stă treaba şi cred că cei de la OBESSU au avut în vedere toate aceste chestiuni la care CNE a închis ochii în 2014.

Vreau ca reprezentanţii elevilor, mai ales cei noi care au fost aleşi toamna aceasta, să înţeleagă că e foarte important ca CNE-ul să îşi clarifice problemele de ordin juridic. Doi, consiliile elevilor trebuie să apere interesele şi drepturile elevilor, nu să le pună pe plan secund în detrimentul unei bune relaţii cu profesorii/Inspectoratele Şcolare/Ministerul Educaţiei. Înţeleg că vreţi să vă puneţi bine cu "decidenţii" pentru a vă aşeza pe un loc călduţ, dar asta nu vă face reprezentanţi ai elevilor, ci nişte tineri oportunişti de care societatea românească nu are nevoie şi de care s-a săturat.

Aţi candidat? Aţi fost aleşi? Bun! Atunci reprezentaţi-vă colegii, încercând să le rezolvaţi problemele! Dacă nu aveţi curaj să o faceţi, plecaţi acasă, daţi-vă demisia şi lăsaţi alţi elevi să facă treaba pe care voi o simulaţi doar din dorinţa de a le arăta prietenilor voştri că sunteţi implicaţi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite