Olimpic internaţional la Informatică: „Ca să fii cel mai bun trebuie să munceşti mult pe cont propriu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Buhai este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" din Bistriţa   FOTO: Adevărul
Rareş Buhai este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" din Bistriţa   FOTO: Adevărul

Rareş Buhai este unul dintre cei mai cunoscuţi olimpici internaţionali ai României, fiind medaliat cu aur, în ultimii trei ani consecutiv, la Olimpiada Internaţională de Informatică. Secretul din spatele succesului este autodisciplina şi un set de sfaturi utile din partea familiei, care nu l-a încurajat numai să înveţe, ci să fie şi „un om corect şi bun".

Elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" din Bistriţa, Buhai va pleca să studieze informatica în Statele Unite, după ce termină liceul, fiind deja acceptat la trei universităţi de prestigiu din SUA. Anul acesta, Rareş Buhai a luat medalie de aur la Olimpiada Naţională de Informatică, unde s-a clasat pe locul al doilea pe ţară, iar la proba de baraj pentru lotul naţional s-a clasat pe primul loc.

Adevărul: Este ultima Olimpiadă Naţională la care participi. Cum a început pasiunea ta pentru informatică?

Rareş Buhai: Da, sunt în clasa a XII-a. Pasiunea mea a început în clasa a V-a când am început să iau ore de informatică la şcoală şi tot de atunci am început să particip la olimpiade.

Mai ţii minte prima oră de informatică? Ce ţi-a plăcut?

Nu mai ţin minte exact prima oră, dar îmi aduc aminte ce-mi plăcea - faptul că problemele care în general se fac la matematică aveau o aplicaţie practică şi când mă aşezam în faţa calculatorului, vedeam ce poate să facă, un milion de operaţii într-o secundă, mi se părea foarte interesant. Informatica m-a fascinat.

Când ai început să foloseşti un calculator?

Am avut calculator de mic. În aduc  aminte că atunci când eram în clasa a III-a, tata mi-a arătat primele noţiuni de programare, de atunci mi s-a părut interesant.

Cât de greu ţi-a fost să faci performanţă în România?

Sistemul de Educaţie din România are un avantaj fiindcă ceea ce se studiază la şcoală se face la un nivel mai avansat, mai greu şi mai riguros decât în alte ţări, dar cel mai mult munceşti pe cont propriu. De asemenea, nu e uşor să faci performanţă şi să mergi la şcoală în acelaşi timp.

Cât timp te pregăteşti pentru o olimpiadă internaţională?

În general, în perioada olimpiadelor lucrez în jur de şase ore pe zi la informatică. Şi este adevărat că facem şi pregătire separată. Avem tabere de pregătire a lotului naţional.

Cum e atmosfera la olimpiadă?

Spiritul de competiţie se împleteşte cu colegialitatea, adică ştii că toţi colegii de acolo îţi sunt concurenţi şi doar câţiva vor lua premii, dar noi stăm şi discutăm, vorbim despre idei, ne mai spunem secretele pentru rezolvarea anumitor probleme. Deşi este o competiţie, discutăm liber şi suntem uniţi.

Unde vrei să studiezi mai departe?

Vreau să plec la universitate în Statele Unite, deja am fost acceptat la trei. Nu sunt încă decis ce voi face după facultate, dar voi rămâne sigur în acest domeniu.

La ce universităţi ai fost acceptat?

La MIT (Massachusetts Intitute of Technology), la Stanford şi la Harvard, dar încă nu m-am hotărât la care voi merge. O să iau în considerare şi oferta financiară de bursă pe care o voi primi. Toate trei universităţile sunt foarte bune în domeniul informaticii. Trebuie să dau un răspuns până la 1 mai.

Ce mai faci pe lângă informatică?

În afară de informatică, mai cânt la chitară de şapte ani. Am vrut să învăţ un instrument şi am ales chitara. Mi-a plăcut foarte mult şi am continuat să învăţ, am luat ore după-amiaza la şcoala de muzică din oraş timp de trei ani şi după aceea am continuat să învăţ singur de pe internet, unde sunt cursuri.

Ce sfat ai pentru tineri?

Să îşi propună să aloce timp să înveţe , pur şi simplu cred că trebuie să-ţi impui la un moment dat să faci ceva. Eu de ceva timp fac asta şi nu mă mai distrage nimic.


Geniu în fizică la 17 ani: „Posibilităţi există pentru toţi cei care vor să studieze în străinătate. Visul meu este să fiu util României”

Tudor Creţu, un sucevean de 17 ani pasionat de fizică, a adus României anul trecut patru medalii de aur şi două de argint la olimpiadele internaţionale de profil. Performanţa uluitoare i-a adus tânărului renumele mondial, care i-ar putea deschide uşile la cele mai prestigioase universităţi din lume şi apoi în orice institut de cercetare. Doar că faima nu îl interesează pe sucevean.

Subiectele la Olimpiada Naţională de Informatică 2015

Olimpiada Naţională de Informatică 2015 care se desfăşoară la Târgovişte în aceste zile a reunit 330 de liceeni din toată ţara, pasionaţi de informatică. Elevii care s-au clasat pe primele locuri în cadrul probelor din weekend susţin marţi proba de baraj pentru calificarea în lotul de internaţională. Tot azi are loc şi Olimpiada la Matematică. Aceasta se ţine la Bucureşti.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite