Şcoală

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Academicianul Solomon Marcus la Adevărul Live, sfat către elevi: „Fiţi flămânzi, fiţi nebunatici! Nu lăsaţi ca alţii să vă trăiască viaţa!”

3
17 Dec 2012 15:10:42
Autor: Oana Craciun, Ioana Nicolescu
Profesorul şi academicianul Solomon Marcus a fost la Adevărul Live
Profesorul şi academicianul Solomon Marcus a fost la Adevărul Live

Academicianul Solomon Marcus a participat la o ediţie specială a emisiunii Adevărul Live, alături de olimpicul la matematică Ştefan Gramatovici.

Invitaţii de luni seară ai emisiunii Adevărul Live au fost profesorul Solomon Marcus, membru de onoare al Academiei Române, şi olimpicul la matematică Ştefan Gramatovici, cel care a fost ales să aprindă luminile Bucureştiului, la începutul lui decembrie.

Aceştia au discutat despre actuala generaţie de elevi şi despre vârfurile educaţiei din România, câte mai avem, cum le cultivăm şi dacă este cazul să încercăm să le ţinem în ţară, pentru a schimba ceva în România.
 
„Şcoala românească este repetentă! Şcoala românească nu formează. Profesoriii vor să compenseze asta cu o îndopare a memoriei cu informaţii multe, pe termen scurt. (...) Elevii nu învaţă aproape nimic din ştiinţa secolului nostru. Avem un sistem de educaţie învechit”, a spus academicianul Solomon Marcus în direct la Adevărul Live.
 
„Culegerile de probleme sunt de o calitate foarte proastă şi sunt prea multe, s-au înmulţit ca ciupercile. Profesorii dau aceleaşi probleme acasă cu cele de la clasă, doar puţin schimbate”, a completat Ştefan Gramatovici. 

Academicianul Solomon Marcus a vorbit şi despre copii şi curiozităţile acestora, spunând că atât şcoala noastră, dar şi părinţii descurajează nevoia copilului de a pune întrebări: „Copilul care pune întrebări riscă să fie considerat obraznic. (...) Această filosofie este moartea educaţiei. (...) Nu respectăm drepturile fundamentale ale copilului, nevoile sale. O nevoie fundamentală a copilului este, de exemplu, de a înţelege ce se întâmplă în jurul lui”.  

În încheiere, profesorul Solomon Marcus a interpretat filosofia lui Steve Jobs ca sfat pentru elevii români: „Fiţi flămânzi, fiţi nebunatici! Nu lăsaţi ca alţii să vă trăiască viaţa!”.  

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

A. D.
4.01.2013, 20:23:40

Am ajuns cu intarziere mare ... Domnul profesor Marcus nu a precizat unde in lume exista scoala pe care a creionat-o (si pentru cine). Domnul Gramatovici a nominalizat ... India si China (!!) drept surse de probleme de matematica pentru antrenament. Doamna Ioana Nicolescu nu l-a intrebat pe dl. Gramatovici ce stie acesta despre situatia sociala in lume. Ar trebui sa insiste pe langa tatal sau, ori sa intre pe Internet si sa citeasca si singur. Niciunul nu a spus daca in situatia Romaniei se poate introduce ceva de genul celor discutate. Daca ar fi fost o discutie inainte de '89, eram de acord. Acum ... suntem mult, mult mai departe de asemenea salturi calitative!

STEFAN MATEI
8.02.2013, 19:50:40

o placere sa-l vad la tv pe dl soloman marcus,imi place f mult si are ce spune,si sa-i dea dzeu sanatate si sa avem cat mai multi oameni ca dsa

Traian Oancea
3.06.2015, 15:02:56

Buna ziua, Unde se mai poate viziona aceasta inregistrare? Nu mai apare pe site. Multumesc! Cu stima, Traian Oancea

Modifică Setările