Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ora de Religie. Înscrierea şi retragerea de la ora de Religie se face prin cerere scrisă

6
24 Mar 2015 17:05:08
Autor: Ioana Nicolescu
Înscrierea la ora de Religie este dezbătută în Parlament    FOTO: Mediafax
Înscrierea la ora de Religie este dezbătută în Parlament    FOTO: Mediafax

Înscrierea sau reînscrierea la ora de Religie se face prin cerere scrisă, iar schimbarea opţiunii sau retragerea se face tot prin cerere scrisă, au hotărât marţi deputaţii din Comisia Juridică şi din Comisia pentru Învăţământ. Între timp, mai mulţi părinţi şi elevi se plâng de modul în care se desfăşoară înscrierea la Religie. O profesoară le-ar fi spus elevilor că cei care lipsesc de la Religie vor merge în Iad în curând.

"Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de Religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Situaţia şcolară se încheie, după caz, cu sau fără disciplina Religie", se arată în articolul de lege votat marţi de deputaţi. La acesta s-a mai adăugat un amendament care precizează că alte detalii privind înscrierea la ora de Religie vor fi reglementate prin Ordin de ministru.

Proiectul de lege care va reglementa înscrierea la ora de Religie în Legea Educaţiei va fi votat, în curând, în plenul Camerei Deputaţilor urmând să treacă apoi la Senat, care este camera decizională.

Reprezentatul Patriarhiei, Ionuţ Corduneanu, prezent la dezbaterea de la şedinţa reunită a Comisiei pentru Învăţământ şi a Comisiei Juridice, a precizat că textul adoptat de comisii este însuşirea propunerii Consiliului Consultativ al Cultelor, anume că înscrierea să fie valabilă până în momentul în care părintele sau copilul major decide să se retragă.

El a spus că nu este vorba de o înscriere anuală la ora de religie, ci de înscriere până la retragere.

"Nu este vorba de înscriere anuală, ci de înscriere până la retragere. În schimb dacă pe parcursul anului optezi să schimbi religia atunci acesta nu produce efecte în timpul anului şcolar, ci începând cu anul şcolar următor. Cererea anuală este o caracteristică a materiilor opţionale, nu a materiei din trunchiul comun cum este religia, este o încercare de diminuare a importanţei religiei şi o umilire a părinţilor care trebuie să tot repete pentru a vedea dacă nu cumva nu s-au răzgândit", a mai spus reprezentantul Patriarhiei, citat de Mediafax.

Societatea civilă salută proiectul de lege al deputaţilor

Contactat de "Adevărul", profesorul Emil Moise, cel care a câştigat la Curtea Constituţională (CCR) în 12 noiembrie decizia prin care se schimbă regula de înscriere la ora de Religie, spune că din proiectul de lege al deputaţilor se înţelege că înscrierea se face anual, iar retragerea se poate face oricând.

"Este o nouă victorie a societăţii civile împotriva propunerilor BOR care sunt clar contrare intereseului superior al copilului şi al drepturilor fundamentale ale copiilor şi părinţilor lor. Salut propunerea finală a Comisie pentru Învăţământ şi Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor care au ţinut cont de argumentele noastre (Asociaţia Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă) şi consider că forma care urmează să fie adoptată în plen, prin care înscrierea se face anual iar retragerea se poate face oricând, este conformă prevederilor constituţionale şi legislative. Pentru o mai mare coerenţă în mod normal ar fi ca Ministerul Educaţiei să ofere o alternativă la ora de Religie (tot facultativă)", a precizat Moise.

La rândul său, Toma Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR) spune că varianta articolului întocmită de deputaţi "este un pas în direcţia corectă punându-se legea în acord cu decizia CCR".

"Pe de altă parte, suntem îngrijoraţi şi preocupaţi de modul în care va fi interpretată această modificare legislativă de către Ministerul Educaţiei, ţinând cont de modul lamentabil şi părtinitor în care au acţionat la începutul lunii martie atunci când s-au centralizat opţiunile părinţilor. În primul rând s-au efectuat presiuni asupra părinţilor, orele de Religie s-au menţinut în multe cazuri în mijlocul programului, în multe cazuri. De asemenea, şcolile refuză să se ocupe de elevii care nu participă la orele de Religie şi îi forţează pe aceştia să rămână la ore. Toate acestea fiind abuzuri tolerate şi încurajate de către minister", a spus Pătraşcu.

Dezbateri privind înscrierea la ora de Religie: Un an sau un ciclu de învăţământ

După şedinţa de la Camera Deputaţilor, secretarul de stat Karoly Kiraly a precizat că în metodologia care va fi aprobată prin ordin de ministru se va include faptul că retragerea de la ora de religie se face începând cu anul şcolar următor.

"De la 1 septembrie, în mod cert, părinţii pot să ceară cultul, confesia, religia la care vor fi înscrişi copiii lor. În metodologia care va fi elaborată considerăm că o participare, o înscriere la ora de religie se referă la un an şcolar. Ne vom gândi şi noi, trebuie să dăm posibilitatea ca cei care, dintr-un motiv sau altul, nu mai doresc să participe la ora de religie să se poată retrage, se poate face, dar cu finalizarea anului şcolar. Dacă a început să studieze la începutul anului şcolar, are obligaţia să şi finalizeze în acel an deoarece nu se pot face catedre, nu se pot face planificări pe săptămâni sau jumătăţi de an. Suntem o instituţie a statului cu obligaţii faţă de elevi şi de părinţii lor. Metodologia va specifica acest lucru în mod cert", a precizat secretarul de stat, citat de Mediafax.

El a adăugat că sunt mai multe opinii privind înscrierea, dacă înscrierea trebuie să se facă anual sau pe ciclul şcolar.

"Există o serie de opinii dacă anual se face înscrierea sau pe ciclu. Este posibil să fie şi acest mod ca anual să se facă înscrierea, aşteptăm textul modificat de Cameră şi Senat şi vedem care va fi metodologia", a mai arătat secretarul de stat.

El a precizat şi că cei care vor preda religia trebuie sa aibă acordul cultului respectiv.

"Suntem în etapa semnării protocoalelor cu diferite culte şi confesii, în aceste protocoale se specifică că cei care predau religia au şi acordul cultului respectiv. Indiferent de religie, cei care predau trebuie să aibă acordul cultului respectiv", a mai spus el.

Legea care reglementa procedura de înscriere a fost anulată

Din data de 8 martie, articolul din Legea Educaţiei care reglementa participarea la ora de Religie a fost automat abrogat, în urma deciziei Curţii Constituţionale care a schimbat regula de înscriere la această disciplină. Parlamentarii au avut la dispoziţie 45 de zile la publicarea motivării sentinţei CCR în Monitorul Oficial, să modifice Legea Educaţiei în sensul cerut de judecători, însă nu au decis încă nimic.

Între timp, această disciplină se va desfăşura în continuare ca până acum pentru elevii care au depus cerere de participare până pe 6 martie, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2 din Legea Educaţiei privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional. În urma hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.

CCR arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.

"Cei care vor lipsi de la ora de Religie acceptă că se vor închina diavolului"

În timp ce oficialii dezbat cum se va face înscrierea la ora de Religie, în şcolile de stat, părinţii şi elevii trag semnale de alarmă în privinţa modului în care se promovează înscrierea la această disciplină.

Spre exemplu, o mămică a postat pe Facebook mesajul pe care profesoara de Religie l-a transmis la clasa fiicei ei: "Cei care vor lipsi de la ora de Religie acceptă că se vor închina diavolului şi că vor merge în iad, că moartea le va surveni curând şi că vor trăi tot restul vieţii în păcat!".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Radu Mircea
24.03.2015, 17:37:28

Domnu' Ionut Corduneanu , grije ca se vede in buzunar umflatura pungii cu cei trezeci de arginti ce v-au mai ramas dupa plata membrilor comisiei de invatamint . Mare trebuie sa fie foamea lui Danut de prozeliti si tare neagra situatia turmei imputinate , daca depune atita efort pentru generatia urmatoare de cotizanti si pupatori de mortaciuni . Noroc ca cei tineri zic ca popa , marca 10 la religie si fac cruci cu creta pe spinarea lata a popii cind paraseste clasa .

-3 (5 voturi)
...
24.03.2015, 20:45:05

Au inceput oile sa-si dea seama ca mai conteaza si ciobanul cand sunt duse la pascut?

-3 (3 voturi)
Info X
24.03.2015, 22:00:26

Comentariu considerat abuziv.

Alexandru Robert
25.03.2015, 05:43:47

Observați că nici o clipă nu s-a pus problema DE CE TREISPREZECE ANI DE RELIGIE? Această "disciplină", în realitate o combinație de ÎNDOCTRINARE și de PROZELITISM ORTODOX (majoritar) are un statut aparte prin practicare ei ÎN CLASA PREGĂTITOARE și ÎN CLASA I și ÎN CLASA A II-a și ÎN CLASA A III-a și ÎN CLASA A IV-a (abia aici începe Istoria) și ÎN CLASA A V-a (abia aici începe Biologia) și ÎN CLASA A VI-a (abia aici începe Fizica) și ÎN CLASA A VII-a (abia aici începe Chimia) și ÎN CLASA A VIII-a și ÎN CLASA A IX-a și ÎN CLASA A X-a și ÎN CLASA A XI-a și ĮN CLASA A XII-a Sunt 13 ani, fiecare de 36 de săptămâni, adică peste 450 de ore. Este exagerat de mult dacă am vorbi de învățarea a ceva, dar acestea nu sunt lecții și scopul nu este învățarea, ci spălarea creierelor de la vârsta cea mai fragedă. Cu manevrele Ministerului Educației, cu plastografiile unora dintre semnături și alte cereri completate de părinți cu cele mai stupide justificări (" să nu stea pe coridor", "nu are ce altceva să facă în ora aceea", " este o terapie", "este o consiliere psihică", " doamna e drăguță", "se dau doar note de nouă și zece și-i crește media") milioane de copii au fost dați în mâna unei instituții retrograde, venale, exploatatoare, escroace, pornită pe acaparare de putere și bogăție, al cărei scop vădit este inocularea în copii de spaime fără motiv real (teama superstițioasă de "Drac", de "duhuri rele" etc, de care Biserica te va păzi, contra cost, evident), inocularea în copii a unui sentiment de falsă vinovăție ("păcatele", Biserica îți poate da "iertarea", contra cost, evident), inocularea în copii a ideii de supușenie, de sclavie, de ascultare necondiționată (toți cei din aparatul Bisericii sunt mai presus, trebuie întreținuți, trebuie să primească danii, plăți, cadouri), inocularea în copii a ideii că ar fi " murdari", inocularea în copii a ideii că Popa "sfântul", este mai presus de pârinții " păcătoși ". Pedeapsa pentru ușurința de acum se vq vedea în curând, așa cum toată istoria ne arată fără echivoc: când copii vor disprețui și condamna proprii părinți, când copii se vor pregăti de examene plătind acatiste în loc să învețe, când și-așa firava democrație va fi înnecată de masele de votanți manipulate de Biserică, atunci când părinții vor căuta copiii fugiți " la mânăstire", atunci când bolile, prevenite în prezent de vaccinări, vor reveni, epidemice, când bolile intoleranță religioasă va duce la crime, la umilirea concetățenilor, când gândirea științifică va fi orbită de mituri și superstiții acceptate cu o imensă credibilitate...

+1 (5 voturi)
cornel jurja
25.03.2015, 08:58:32

Parlementul Romaniei are doua mari probleme de e]rezolvat. Prima este cum sa faca pe plac preafericitului cu necuratul in trafalet , ca sa nu-i afuriseasca si a doua este cum sa-si scape camarazii infractori de mana lunga a legii. Mai ales cum s-ar putea scurta aceasta mana prin amputare legala!

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)