Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ora de religie – o opinie

30
12 Mar 2015 17:45:12
Alexandru Cristian

Ultimele săptămâni au fost marcate de furtunoase dezbateri despre ora de religie, poziţia Bisericii Ortodoxe şi despre rolul preoţilor şi al profesorilor.

Acest uimitor duel m-a făcut să cred că decizia care se va lua este răspunzătoare pentru viitorul ultim al ţării. Ora de religie nu are nici o legătură cu credinţa creştin ortodoxă. Ora de religie este predată în mod eronat în şcolile noastre. Din înfruntarea credinţelor s-au născut tragedii şi lucruri regretabile. Dumnezeu ne învaţă prin Fiul Său că toţi suntem copii Lui şi că toţi suntem sub Pronia Sa. Sfada pe ora de religie este un lucru ce nu este normal într-o societate modernă, democratică, predominant ortodoxă şi laică.

Credinţa adevărată nu se predă la şcoală. În opinia mea la şcoală trebuie predate două ore în paralel. Ora de religie ortodoxă şi ora de istoria religiilor. Aceste două ore trebuie să fie opţionale şi elevul sau părintele să poată alege fără niciun impediment.

Toleranţa este cuvântul cheie al tuturor religiilor, mândria şi sfada deşartă dăunează enorm. Cearta pe religie încalcă darul suprem atribuit omului, liberul arbitru. Dumnezeu în marea Sa dragoste faţă de noi, ne-a lăsat să ne alegem felul de-al cinsti. Mai mult, ne-a lăsat libertatea de a nu crede. Dumnezeu a spus : Eu sunt Cel ce Sunt.

            “Ora de religie nu are nici o legătură cu credinţa, mistica şi practica ortodoxă. ”

Marii asceţi, anahoreţi, mistici şi aghioriţi preaslăvesc Sfânta Treime şi Înţelepciunea Acesteia. Darul liberului arbitru este unic. Deşi Pronia Divină ştie dinainte viaţa omului, omul îşi poate forma şi conduce propria soartă. Este un dar de care nu trebuie să ne batem joc.

Poporul român este un popor credincios şi  mistic,  dar şi un popor superstiţios. La noi frica de Dumnezeu se împleteşte cu superstiţia. Preotul Filotheus Faros spunea că Dumnezeu este iubire nu trebuie să ne sperie sau să ne îngrozească. De asemenea omul nici nu trebuie să judece în Numele Domului. Dumnezeu ne-a dat darul de a învăţa religia şi de a crede în ceea ce considerăm- liberul arbitru.

           “Cu ce este mai păcătos ortodoxul, catolicul, musulmanul sau budistul ? Acest lucru nu-l putem  judeca.’’

Fiecare om cercetează puterea lui Dumnezeu după credinţa sa. Dumnezeu ne va judeca la Judecata Naţiunilor. Fiecare om are dreptul să-şi aleagă credinţa, Iisus Hristos nu a impus oamenilor credinţa. El ne-a arătat drumul drept care duce în Împărăţia fără de Sfârşit.

Toleranţa şi înţelegerea ne vor ajuta să trecem peste toate conflictele şi tensiunile apărute în societatea noastră frământată şi condusă de spaime ancestrale. Ora de religie ortodoxă trebuie predată împreună cu ora de istoria religiilor iar elevii sau părinţii vor putea alege. Disputa nu va face decât să îndepărteze copii dar şi părinţii de religia ortodoxă.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Pirvu Marian
13.03.2015, 17:59:08

Frate sunteti ca o moara stricata schimbati frate sunteti bolnavi, stiti voi ce se preda in scoala, sunteti complet pe din afara, dar lasa ca va veti primi voi rasplata dincolo , caini sectanti , care pe multi induceti in eroare sii trageti dupa voi in ghena!

0 (4 voturi)
Alexandru Cristian
13.03.2015, 20:38:37

Cine este fara de vina sa arunce primul piatra...Iisus Hristos Fiecare om are dreptul la propria opinia, asa cum eu te respect asa sa ma respecti. Nu este normal si corect sa jignesti indiferent de motiv. Alexandru Cristian

+3 (3 voturi)
Alexandru Cristian
13.03.2015, 20:39:21

NU ESTE NORMAL INTR-O TARA CIVILIZATA SA JIGNESTI OAMENI PENTRU CA AU OPINII DIFERITE!!!

+1 (1 vot)
Alexandru Cristian
13.03.2015, 20:41:11

ERATA: OAMENII

asdasd asdad
13.03.2015, 21:38:52

.cine pe cine jigneste,voi nu respectati decat banul,si da nu e corect si normal sa jignesti indiferent de motiv . doar ca aici exista un motiv bine intemeiat, nu va comvine cand cineva va ataca? atunci de ce atacati tot timpul si sunati ca o moara stricata cu alternative pt ora de religie,tot nu intelegi ca alegerea a fost facuta,noi nu am manipulat cel mult am tacut din gura asa cum voi de o luna de zile o tineti intruna ,exista cumva o norma la fiecare jurnalist adevarul ,pentru vreo prima daca publicati impotriva religiei? ca vad ca toti jurnalistii vostrii macaniti intruna ca o placa stricata ,sau trebuie sa va faceti norma si nu va luati cascavalul? apropo nu predam credinta in scoala ci doar o cultivam, acolo unde exista ,unde nu doar propunem, fiecare face ce vrea. (ps acuma sa inteleg citind despre tine ,ca esti un fel de pui de securist? voi securistii intodeauna ati avut inima grea si impietrita| facem un exercitiu de sinceritate .si ne spui si noua cand a fost ultima oara cand te-ai spovedit? PS 2 E grav ca unii dintre voi jurnalistii ca nu aveti notiuni de cultura fie ea si religioasa .asa cum am vazut la cineva ,din adevarul ,care spunea Sfanta nu Sfantul Mina. Acuma fii sincer daca voi atacati Biserica Ortodoxa din cinestie ce motive,de ce va cramponati .cand cineva va ataca ,tot printr-o opinie personala,pe voi ce de la Adevarul, oare nu sunteti niste farisei? oare nu va comportati ca niste prostituate platate pentru munca voastra, si apoi va dati fete mari ,sau va deranjeaza luare de atitudine,ce credeai ca o sa tacem,cred ca am tacut cam mult ca natie ortodoxa.???

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (30)