UPDATE Circa 90% din elevi s-au înscris la ora de religie. Vineri este ultima zi. Ce se întâmplă de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înscrierea la ora de religie poate fi făcută până astăzi. La ora 12:00, 88% dintre elevii de la nivel naţional depuseseră cerere şi 85% dintre elevii bucureşteni. De luni însă, legea care reglementa participarea la această disciplină se anulează, iar soarta ei rămâne incertă până la o decizie a Parlamentului.

UPDATE 89,75% din elevii care frecventau ora de Religie au depus cerere de înscriere pentru continuarea cursurilor, potrivit situaţiei cererilor centralizate la ora 18:00, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Mai exact, un număr de 2.123.645 de cereri au fost înregistrate în sistem. 

La nivel naţional, în învăţământul preuniversitar sunt 3.095.000 de elevi, dintre care doar 2.359.880 sunt eligibili pentru studiul religiei, restul fiind cei din grădiniţe, şcoala postliceală, dar şi formele de învăţământ seral sau fără frecvenţă.

Situaţia la clasa pregătitoare

De asemenea, 93,45% din copiii care vor începe la toamnă clasa pregătitoare au optat şi pentru studiul Religiei. Mai exact, din 138.663 de elevi care vor intra la clasa zero, 129.582 au depus cerere de înscriere la disciplina Religie.

Situaţia înscrierilor la ora 12:00

Religia se va studia în continuare în şcolile din România. 88% din elevii care frecventau cursurile s-au înscris pentru continuarea lor, iar la clasa pregătitoare 93% dintre copii vor studia Religia. În Bucureşti, ponderea elevilor înscrişi este de 85%, potrivit situaţiei cererilor centralizate la ora 12:00.

Mai exact, un număr de 2.082.476 de cererei de înscriere la ora de religie au fost introduse în baza de date, în condiţiile în care 2.364.838 de elevi au această disciplină opţională în oferta educaţională, potrivit Ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu, citat de Mediafax. Totodată, dintre cele 137.293 de cereri de înscriere la clasa pregătitoare pentru următorul an şcolar, pe 128.300 figurează opţiunea pentru ora de religie, a mai anunţat ministrul.

De asemenea, 85% din elevii din Capitală care frecventau orele de Religie au depus cerere pentru continuarea cursurilor, potrivit datelor de la ora 12:00, oferite de inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru. Mai exact, este vorba despre 160.000 de elevi înscrişi din totalul celor 188.000 eligibili pentru studiul acestei discipline, a spus inspectorul general şcolar, precizând că mai sunt cereri de validat.

În formularul de înscriere se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din România şi Organizaţia Religioasă Martorii lui Iehova, relatează Mediafax.

Ultima zi de înscrieri

Elevii care doresc să participe la ora de Religie în continuare, în acest an şcolar, mai au la dispoziţie câteva ore pentru a depune o cerere în acest sens. Cererea-tip există la secretariatele unităţilor de învăţământ şi poate fi completată de elevul major sau de părinţii elevilor minori. Cei mai mulţi dintre profesori au ales însă să organizeze şedinţe cu părinţii pentru a le înmâna cererile.

Cererile de înscriere la ora de Religie au devenit necesare, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale din 12 noiembrie 2014, care a schimbat procedura de participare la această disciplină. Dacă până acum, cine nu dorea să facă Religie trebuia să depună o cerere de retragere de la această oră, de acum încolo, regula este invers. Cine doreşte să urmeze ora de Religie trebuie să depună cerere de participare. Practic, elevii nu mai sunt înscrişi din oficiu la această materie.

Decizia Curţii Constituţionale a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 23 ianuarie, când a intrat în vigoare. Mai departe, în termen de 45 de zile de la data publicării, adică până azi, Parlamentul ar fi trebuit să schimbe Legea Educaţiei, astfel încât să intre în acord cu decizia CCR. Parlamentarii însă au promis că vor vota abia miercuri. Până la o decizie, statutul acestei discipline rămâne incert, deoarece începând de luni legea care reglementa participarea la ora de Religie este practic anulată de decizia CCR. 

cerere inscriere religie
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite