Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Orare şcolare cu mesaje politice pentru elevii din sectorul 5 al Capitalei: reacţia Consiliului Elevilor

2
11 Sep 2019 09:33:14
Autor: Simona Chirciu
FOTO> Facebook
FOTO> Facebook

Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti, structura de reprezentare a celor 300.000 de elevi din Capitală, trage un puternic semnal de alarmă cu privire la politizarea din ce în ce mai puternică a sistemului de învăţământ, după ce au fost distribuite în unităţile de învăţământ din Sectorul 5 orare cu caricatura primarului Daniel Florea.

Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti solicită autorităţilor competente să se sesizeze şi să ia măsurile necesare, în vederea stopării difuzării de materiale electorale în unităţile de învăţământ preuniversitar.

Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti precizează faptul că luni, 9 septembrie, au fost distribuite în liceele, şcolile şi grădiniţele din sectorul 5 al capitalei orare cu caricatura primarului Daniel Florea.

„Mesajul ce însoţeşte caricatura «Dragul meu copil şcolar/De urmezi acest orar/Să te uiţi în calendar/C-ai şanse s-ajungi primar» este total nepotrivit pentru elevi. Mai mult, în colţul din stânga al orarului, apar două hashtag-uri, unul cu iniţialele edilului, iar celălalt cu motto-ul mandatului, având caracter manipulator, evidenţiind modul în care Daniel Florea şi-a început campania electorală”, se arată în comunicat.

În acelaşi timp, în alte unităţi de învăţământ preuniversitar din capitală, mai mulţi decidenţi au participat la deschiderea începutului de an şcolar, printre care se numără şi preşedintele României, Klaus-Werner Iohannis, primarul general al Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, alături de ceilalţi primari de sectoare, consilieri locali, parlamentari, deputaţi, precizează Consiliul Elevilor. 

„Trebuie să luăm în considerare că în luna noiembrie a acestui an vor avea loc alegerile prezidenţiale, iar anul 2020 este unul dublu electoral, acestea oferind instabilitate spaţiului comunitar şi politic. Toate aceste vizite şi «cadouri» sunt inoportune pentru buna dezvoltare a şcolii româneşti, evidenţiind dependenţa unităţilor de învăţământ de administraţia publică locală şi de zona politică. Astfel, considerăm gestul primarului sectorului 5, Daniel Florea, imoral şi dăunător pentru elevi, încălcând articolul 7 din Legea Educaţiei Naţionale numărul 1/2011, conform căruia în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile de natură politică”, se arată în comunicat.

Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti solicită autorităţilor competente să se sesizeze şi să ia măsurile necesare, în vederea stopării difuzării de materiale electorale în unităţile de învăţământ preuniversitar.

„Elevii, din păcate, sunt încă o dată folosiţi ca masă de manipulare pentru campaniile electorale ale viitorilor candidaţi. Educaţia nu trebuie să aibă culoarea unui partid, iar, în şcoală, politica nu are ce căuta, dincolo de orele unde este subiect de discuţie”, a declarat Tudor-Alexandru Panait, preşedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Stanila Ion
11.09.2019, 12:01:47

Exagerari ale acestor elevi "consilieri"...Or fi si niscai copii ai PSDeilor pe acolo?

Davide Isa
12.09.2019, 08:08:47

Politica, la fel ca si religia (adica tot un fel de politica), trebuie sa fie interzise in scoli. Copiii trebuie sa invete sa fie oameni liberi. Liberi sa aleaga singuri! Convingerile, fie ele politice sau religioase, tin strict de liberul arbitru . Copiii trebuie sa invete sa-si puna intrebari, sa aibe spirit critic si spirit civic, nu sa fie indopati cu dogme religioase si doctrine politice, mai ales la o varsta asa de frageda, cand e foarte usor sa fie manipulati. Atat credinta, cat si convingerile politice, sunt legate intim de sufletul si constiinta fiecaruia, ca atare trebuie sa fie liber-consimtite. Nu pot fi impuse de nimeni, oricat s-ar stradui capii bor-ului sau politicienii. Cine vrea sa-nvete politica sau religia, trebuie sa o faca liber si pentru acestia exista scoli si facultati dedicate.

+1 (1 vot)