Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Organizaţia „Salvaţi Copiii România” avertizează, după tăierea a un miliard de lei de la Educaţie, asupra vulnerabilizării copiilor

0
13 Aug 2019 11:01:06
Autor: Simona Chirciu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Organizaţia Salvaţi Copiii România avertizează, după tăierea a un milion de lei de la Educaţie la rectificarea bugetară, asupra vulnerabilizării copiilor din România, cărora nu le sunt asigurate în mod egal şi nediscriminatoriu dreptul fundamental la educaţie, asta după ce guvernanţii nu au mai găsit fonduri pentru programul „Merg la şcoală”.

„Cu mai puţin de o lună înainte de începerea şcolii, educaţia este din nou sacrificată. Fără a avea încă un ministru plin, după demiterea Ecaterinei Andronescu şi numirea ministrului Culturii, Daniel Breaz, interimar şi la Educaţie, tocmai de aici se taie bani, la rectificarea decisă de Guvern. Şi nu de oriunde, ci chiar de la programul „Merg la şcoală”, pentru că, a anunţat prim-ministrul, programul nu a fost pregătit şi, ca atare, nu poate fi implementat.

Potrivit datelor prelucrate de Institutul Naţional de Statistică, în anul şcolar 2017-2018, 287.493 de copii din România, cu vârsta între 7 şi 17 ani, nu urmau nicio formă de învăţământ, iar în anul şcolar 2016-2017, 26.850 de copii din ciclul primar şi gimnazial şi 19.116 liceeni sau elevi ai învăţământului profesional au abandonat şcoala.
 
„În România, cheltuielile pentru educaţie s-au situat, în 2017, la 2,7% din PIB [1], cu o descreştere substanţială faţă de procentul din 2016, care a fost de 3,3%, fiind cea mai scăzută valoare din Uniunea Europeană, a cărei medie a înregistrat 4,6% în 2017 [2].  În ţări precum Ungaria, Slovenia, Cipru, Cehia, Letonia şi Estonia au fost alocate bugete situate între 5,0% şi 5,9% din PIB”, se mai arată în comunicatul de presă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii