Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Părinţii cer supraveghere video în clase pe tot parcursul anului şcolar, nu doar la examene. Sindicaliştii se opun

9
2 Aug 2017 18:11:19
Autor: Florinela Iosip
Părinţii cer folosirea camerelor video pe tot parcursul anului 
şcolar, nu doar la examene.
Părinţii cer folosirea camerelor video pe tot parcursul anului şcolar, nu doar la examene.

Federaţia Naţională a Părinţilor susţine că, în sălile de clasă, camerele de supraveghere ar trebui să funcţioneze pe parcursul întregului an şcolar, nu doar la examenele naţionale. Astfel, se vor evita actele de violenţă, motivează reprezentanţii federaţiei. Pe de altă parte,  sindicatele spun că poate apărea problema unui furt intelectual, în urma instalării camerelor video în clasele din unităţile şcolare.

„La nivel de zonă urbană, în şcoli există aceste camere de supraveghere şi în interior şi la exterior. Sunt camere şi în sălile de curs şi acolo, din păcate, nu sunt puse în funcţiune. Am discutat această problemă şi cu liderii sindicatelor, astfel încât, atunci când primesc o sesizare de la părinţi, de la elevi pe diferite speţe cum ar fi actele de violenţă, să pot să aduc dovezi. Mi-este foarte greu să pot să mă duc cu o grămadă de cereri, la minister şi să încerc să demonstrez. Aceste înregistrări vor fi folosite doar când avem o situaţie punctuală. Iar o eventuală sesizare trebuie făcută în două-trei zile pentru să şcoala nu are posibilitatea de a stoca toate filmările din toate clasele unei şcoli”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache.

Pe de altă parte, sindicaliştii pun problema unui posibil furt intelectual, precizând că este nevoie de acordul cadrului didactic şi al părinţilor pentru înregistrarea orelor.

„Înregistrarea într-o sală de clasă se poate face doar cu acceptul cadrului didactic şi cu buna ştiinţă a părinţilor pentru că discutăm, în mare măsură, despre copii minori. Se poate pune problema unui furt intelectual pentru că fiecare profesor are drept de proprietate faţă de ce face el la oră, la clasă. Are schiţa lui de lecţie, are strategia lui, care nu se poate pune la dispoziţia oricui. Profesorii nu sunt sclavi pe plantaţie şi se ia orice decizie fără a se ţine cont de poziţia lor. Este un sistem cu circuit închis, nu vine cineva, din afară, să monitorizeze ceea ce se întâmplă în clasă”, a explicat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Potrivit datelor centralizate de către Ministerul Educaţiei, anual, se înregistrează aproximativ 19.000 de acte de violenţe în unităţile şcolare de la noi din ţară. Specialişii sunt de părere că numărul loor este chiar mai mare deoarece multe astfel de agresiuni nu sunt declarate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Stan Toma
2.08.2017, 18:51:22

Sunt pentru camere de supraveghere .

+3 (3 voturi)
Realist
2.08.2017, 22:14:44

Si eu ! - stimularea atat a elevilor cat si a profesorilor (stiindu-se supravegheati); - mijloc de proba in caz de anchete; - limitarea violentelor (inre toate partile) Utilizarea tehnologiei trebuie sa continue imediat cu manuale scolare on-line (de preferinta interactive) si catalog accesibil on-line.

+1 (1 vot)
papariciu ariciu
3.08.2017, 08:45:14

Observ ca o dau mai mult cu "invatatorul are schița lui si strategia care nu pot fi la dispozitia oricui" Pai ma nenorocitililor mai bine sa vina copilul batut acasa si maltratat psihic de catre vreun profesor nu ? Parca se daduse legea care pedepseste agresiunile vis a vis de cadrele de invatamant dar legea care pedepseste profesorul unde este ai ?!

+1 (1 vot)
Nenea Nenea
3.08.2017, 09:41:25

Acesta metoda presupune violarea intimitatii unor copii nevinovati si lipsa respectarii regulilor impuse la scolile unde vor fi aceste camere video !

-1 (1 vot)
Dana Flo
3.08.2017, 10:47:04

Ce intimitate Nenea Nenea , scoala nu e dormitor ...astea sunt scuze de neprofesionist

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările