Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Patru asociaţii de elevi dezaprobă noile măsuri privind redeschiderea şcolilor

6
5 Aug 2020 23:37:56
Autor: News.ro
Elevii denunţă capacitatea de testare care este foarte mică şi care ar putea să nu arate o imagine reală asupra focarelor.
Elevii denunţă capacitatea de testare care este foarte mică şi care ar putea să nu arate o imagine reală asupra focarelor.

Patru asociaţii de elevi - Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) – nu sunt de acord cu noile măsuri anunţate de autorităţi privind redeschiderea şcolilor şi spun că decizia închiderii anumitor unităţi îi va pune în pericol pe elevi şi pe personalul unităţilor de învăţământ.

Cele patru asociaţii au transmis, miercuri seara, un comunicat de presă referitor la anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind măsurile de reluare a cursurilor care se vor aplica din 14 septembrie. 
 
“Preşedintele a afirmat faptul că decizia privind suspendarea cursurilor, în contextul creşterii numărului de cazuri, va fi luată de Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. Concret, şcolile se vor închide acolo unde există în media ultimelor zile, 3 sau mai multe cazuri la 1000 de locuitori. Reprezentanţii elevilor din ţară consideră că măsura va pune în pericol elevii şi tot personalul unităţilor de învăţământ. Suspendarea cursurilor după ce s-au înregistrat timp de câteva zile numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere rapiditatea cu care virusul se răspândeşte în comunitate”, se arată în comunicat.
 
Reprezentanţii elevilor precizează că în zona urbană capacitatea de testare este foarte mică şi va ascunde imaginea reală a evoluţiei epidemiologice. 
 
“Mai mult, în marile centre urbane capacitatea de testare este foarte mică, fapt ce va ascunde imaginea reală a evoluţiei epidemiologice din localitatea respectivă şi nu va permite închiderea propriu-zisă a unităţilor de învăţământ într-un timp util, astfel încât să prevenim crearea unor focare la nivel de unitate de învăţământ”, arată sursa citată.
 
Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Sabina Spătariu, spune că autorităţile au dovedit că totul se face cu jumătăţi de măsură şi că elevii au aşteptat decizii ferme, dar au avut parte de simple declaraţii. 
 
“Autorităţile au dovedit în această seară că totul se face cu jumătăţi de măsură. În Constanţa ar putea fi suspendate cursurile dacă am avea 900 de cazuri pe zi timp de mai multe zile, iar atunci va fi prea târziu să vorbim de prevenirea numărului de cazuri. Dacă apare un singur caz într-un liceu, trebuie ca activitatea să fie suspendată, iar DSP să realizeze ancheta epidemiologică imediat. Am aşteptat decizii ferme, dar se pare că am asistat la simple declaraţii, aşa cum s-a întâmplat încă din luna martie”, a afirmat Sabina Spătariu.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar, precizând că aceasta înseamnă că majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală. Sunt totuşi trei scenarii în funcţie de situaţia îmbolnăvirilor. Decizia privind modul în care va începe şcoala se descentralizează şi se ia la nivel de judeţ. Preşedintele a explicat că inclusiv elevii din Bucureşti vor merge efectiv la cursuri şi aşa se va întîmpla în cea mai mare parte a localităţilor, dar că situaţia va fi evaluată periodic. Iohannis a mai anunţat că este în discuţie un scenariu similar celui din starea de urgenţă, prin care părinţii vor primi un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă, dacă se închid şcolile. El a mai explicat ce se va întâmpla dacă situaţia generală se agravează din punct de vedere epidemiologic, dar şi cum va fi fi rezolvată situaţia în comunităţile în care nu există acces la internet.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Charles Franc
6.08.2020, 00:00:52

pai ce asteptari sa avem de la niste incompetenti care 5 luni nu au foist in satre s aia nici o masura pentru pregatirea noului an soclar in conditii de minima siguranta, iar acum vor sa faca experimente pe copii si profesori, probabil sa vada cati dintre ei si dintre cei de aacasa scapa in valul de infectii care va aparea in 2-3 saptamani d ela deschidere?asta si in conditiile in care testarile sunt o gluma proasta INSP nepermitand testarea rapida a contactilor, iar DSP-urile pot fi desfiintate linisitit ca nu se va simti acest lucru...sa vedem ce se va intmapla cand parintii nu vor avea curaj s aisi tirmita copii la scoala pentru experimente

roland melicescu
6.08.2020, 02:07:27

Comentariu considerat abuziv.

Alfa Omega
6.08.2020, 09:13:25

Poate va doriti ca si elevii sa aiba pe ce sa ii vada , tehnologia costa si in Botosanii tai natali ! Ai uitat de unde ai plecat sa te inpui cu ineptii ?

+1 (1 vot)
Alexandru Preda
6.08.2020, 02:28:20

Dacă le cauți în coarne elevilor, nu s-ar mai face deloc școală. Ei nu sunt niciodată mulțumiți. Dacă faci cursuri în sala de clasa, nu sunt atenți la cursuri și se joaca pe sub banca pe telefon. Dacă faci cursuri online, nu sunt mulțumiți, ca tocmai le-a venit cheful sa învețe și nu au înțeles lecția. În plus, ii văita pe cei care nu au telefoane smart și nici tablete, dar ei nu întra pe zoom deși au de toate, pentru ca nu au... Chef. Nu se pot trezi dimineața, ca doar sunt acasă la ei. Pe părerea părinților nu te poți baza, întrucât pe ei nu ii interesează ce fac copiii la școală, ci numai sa scape de ei de acasă. Ca au serviciu, ca nu au, sa nu stea acasă copiii. Sa se ceara numaj părerea medicilor și sa se hotărască ce e de făcut. Ni

0 (2 voturi)
Alexandru Preda
6.08.2020, 02:33:28

Scuze pentru redactare, dar am scris fără sa pot urmări ceea ce scriu, întrucât o reclama acoperea cartușul dedicat redactării comentariilor. Deranjează mult aceste reclame. Deseori nu poți citi decât partea dreapta a articolului și sa ghicești ce scrie pe partea dreapta.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)