Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Pe cine acuză experţii în Educaţie în cazul copilului mort în WC-ul şcolii şi ce ultimatum dau autorităţilor

3
18 Apr 2019 10:13:33
Autor: Simona Chirciu
FOTO: Eduard Enea
FOTO: Eduard Enea

Organizaţiile membre ale Coaliţiei pentru Educaţie fac apel la Executiv şi la autorităţile locale să rezolve de urgenţă problema unităţilor de învăţământ cu WC-uri în curte, asta în condiţiile în care, în ultimii şapte ani, trei copii au murit înecaţi în groapa cu fecale din curtea şcolilor.

„De ani de zile asistăm, repetat, la diferite angajamente de rezolvare a problemei spaţiilor de educaţie care continuă să aibă wc-uri tradiţionale, fără canalizare, în curţile şcolilor din mediul rural”, se arată în comunicatul  Coaliţiei, remis miercuri pentru „Adevărul”. 
 
Reprezentanţii organizaţiilor pentru Educaţie spun că au existat alocări bugetare, iniţiative guvernamentale iar ultimul anunţ, asociat Bugetului de Stat pentru anul 2019, a cuprins asumarea unui program naţional de instalare de grupuri sanitare predefinite, din containere sanitare.
 
Ţinând cont şi de experienţele practice ale organizaţiilor membre, Federaţia Coaliţia pentru Educaţie consideră că „timpul proiectelor din cuvinte şi hârtii şi al plângerilor că nu sunt bani trebuie să aibă un sfârşit şi acesta trebuie să fie 1 septembrie 2019. „Solicităm reorganizarea activităţii în TOATE şcolile si gradiniţele care vor rămâne cu WC-uri în curte, începând cu această toamnă”, a cerut concret Daniela Vişoianu.
  
Descentralizarea, un proiect ratat
 
„Descentralziarea, în sensul reorganizării administrative este proiectul de dezvoltare ratat de România în ultimii douăzeci de ani. O şcoală puternică şi bine administrată se cuvine să facă parte dintr-o comunitate puternică şi bine administrată. Toţi ştim că România suferă de ne-încredere şi ne-colaborare. Şcoala nu poate creşte sănătos într-o astfel de societate. Lipsesc intenţiile consistente de asociere a comunităţilor locale (grupuri de acţiune locală, consorţii de comune, teritorialităţi funcţionale, nu administrative)”, se mai precizează în comunicatul de presă.
 
Organizaţiile cer ca şcolile si grădiniţele cu WC-urile în curte să fie modernizate, fie închise, fie înlocuite cu construcţii noi. „Credem că una dintre soluţii este ca primăriile să se asocieze şi să asigure, ÎMPREUNĂ, şcoli cu condiţii civilizate şi catedre care să aibă profesori stabili. La fel este în serviciile sociale, sprijin pentru vârstnici, educaţie pe tot parcursul vieţii. Acestea ar trebui să fie standarde de bază în 2019 şi o obligaţie asumată de administraţia centrală şi locală. Doar punând resurse împreună, vor putea fi asigurate servicii de calitate – de exemplu, o cantină publică care deserveşte trei comune, poate folosi alimente locale şi, mai ales, poate livra calitate, mai mult decât orice alte soluţii cu furnizori de la distanţă şi proceduri de achiziţii reluate iar şi iar”, mai spun reprezentanţii Coaliţiei. 

Cazul copilului mort - punct zero pentru schimbare în sistem

Referitor la cazul copilului de trei ani, mort în fosa septică din curtea grădiniţei, experţii în Educaţie spun  au decis să nu accepte această situaţie, din nou, ca pe un accident. „Da, a fost un accident. Şi au curs explicaţiile – care însă nu mai pot fi acceptate. Suntem în 2019, aceste şcoli nu trebuie să funcţioneze astfel. Aşa cum, de exemplu, educatoarele nu trebuie să rămână singure cu copiii peste zi în grădiniţe izolate. Finanţarea diferenţiată pentru rural trebuie să înceapă imediat. O şcoală bună înseamnă un număr minim de elevi şi un procent diferit de cheltuieli materiale, pentru că doar astfel pot fi concentrate resurse şi pot fi livrate servicii de calitate”, mai precizează comunicatul. 

Reprezentanţii Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie susţin că accidentul de luni este responsabilitatea unui sistem de învăţământ slab gestionat şi sub-finanţat, nu doar a unui director sau a unui educator. „Accidente se pot întâmpla. Există înţelepciunea, ştiinţa despre care  sunt soluţiile - verificaţi declaraţiile din perioada negocierii bugetului de stat – preşedintele partidului aflat la guvernare a vorbit despre descentralizare, Cod administrativ, zone metropolitane etc. Dar decidenţii refuză, din politicianism, pentru mize electorale şi veşnicie la putere şi „borcanul cu miere”, să le aplice”, atrag atenţia reprezentanţii.

Experţii consideră grav faptul că după tragicul eveniment nici unul din partide nu a ieşit cu o poziţie publică pe subiect  „Faptul că nici un factor de decizie central sau local nu ştie şi nu îşi cere niciodată scuze, nu îşi asumă responsabilitatea în astfel de situaţii, arată dispreţ şi lipsă de interes. Până în septembrie, la fiecare eveniment public şi în fiecare zi vom aminti întâmplarea aceasta ca pe o numărătoare a zilelor în care statul român alege să nu facă ceea ce trebuie făcut. Până când un program naţional dedicat rezolvării problemei şcolilor şi grădiniţelor cu WC-uri în curte este aprobat şi implementat. Termen limită: septembrie 2019”, au conchis reprezentanţii Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Eu si unii Parerea mea
18.04.2019, 10:27:25

Romania este cea mai ianpoiata tara din UE , nivelul de trai , de cultura de IQ , cea mai corupta , cu sanse de a intra in normalitate nule ! Cine-i vinovatul ? Intreaga societate ! Directorul , educatoarea , primarul , satenii sant din acelasi material social , aceeasi cultura , emancipare , mentalitate , putere de a intelege ce se petrece in jurul lor . O apa s-un pamant ! Calitatile guvernantilor , ale opozantilor (nicio diferenta ) , nivelul de trai , numarul de autostrazi , etc dau imaginea Romaniei sec XXI .......

Florin Ioanid
18.04.2019, 13:01:11

Când ai spus... e de vina sistemul, ai închis cazul. Sistemul adică, cine? Ca sistemul este statul, iar statul nu e nimeni. Statul Romani încasează taxe și impozite, dar nu oferă nimic. Statul, plătește jandarmi antrenați sa bata și sa gazeze cetățenii revoltați pe Stat. Copilul a murit pentru ca Statut nu oferă siguranță cetățeanului, este un Stat incapabil pentru ca cei care reprezinta Statul are doar interese personale sau de grup. Cetățeanul nu face parte din acest Stat. El doar finanțează aceste grupuri și interese.

luminita gheorghiu
18.04.2019, 23:37:44

A, da, pornim de la ideea că în toamnă vor exista, bineînțeles, școli cu toaleta în fundul curții, urât mirositoare, total neigienice, focar de boli ! vă garantez că și peste 20 de ani situația va fi identică, cele mai multe localități din mediul rural nu au sistem de canalizare ! deci, eficiență zero barat ! se vor cheltui niște foarte mulți bani, de o să ajungă o toaletă să coste cât o vilă, se vor îmbogăți niște nesimțiți din afacere asta și cam atât !