Şcoală

articolul urmator

Pe viaţă şi pe moarte. Mediocritate versus meritocraţie

5
17 May 2018 21:20:04
Marian Staş

Şocul a fost să realizez că până când nu omoară-arde-pângăreşte tot de jur-împrejur, mediocritatea nu are linişte. Mărturisesc, în inocenţa mea, uimirea de a vedea împlinirea programatică a răului înzidită visceral în vieţuitorul mediocru. Frica naşte ură. Ura răscoleşte din hăuri atavismul prey-predator. Încolţită, prada (mediocritatea, adică) are un gând şi numai unul: să şteargă de pe faţa pământului ameninţarea de moarte. Meritocraţia, adică.

Somnul raţiunii naşte monştri hidoşi. Fără excepţii. Monstrul monştrilor mioritic – etern, fascinant, fetid, letal – e mediocrul, înstăpânit peste merituoşi. Pute-pute - da’-i călduţ!... Las’ că n-o fi foc - merge şi-aşa!... Au violat şi ei un pic - mare brânză, n-a murit nimeni!... Ştie carte până la genunchiul broaştei - pagubă-n ciuperci, e numai bun(ă) de pus în funcţii!... E agramat(ă) până la cer şi înapoi -  perfect(ă) pentru sinecura publică!...

Numesc mioritic răul primordial din noi, cu care avem de luptat pe viaţă şi pe moarte: La apus de soare / Vor să mi-l omoare... / C-are oi mai multe / Mândre şi cornute... – Remember? Sau mai încoace, mai la Clejani, aşa:  Noaptea pă fulgerătură / Atunci căişori se fură!... 

Faceţi două liste cinstite. Sine ira et studio.

Prima, merituoşi pe bune: aleşi ai neamului - de tot soiul, de sus până jos –, miniştri/secretari de stat, funcţionari de tot felul, inspectori (şcolari)/profesori...

A doua, mediocri pe bune: aleşi ai neamului - de tot soiul, de sus până jos –, miniştri/secretari de stat, funcţionari de tot felul, inspectori (şcolari)/profesori....

Ce vă dă?

Somnul raţiunii naşte monştri.

Suntem ce votăm.

Noi dăm drept de viaţă monştrilor pe care îi votăm. Because it works. Pentru că noi le dăm voie, iresponsabil (fără i; adverb de mod – cum le dăm voie? iresponsabil). Noi cauţionăm timpul „rinocerilor“, cu toate complexele de superioritate / inferioritate ale ţesutului nostru social dominant, care are a învăţa un singur lucru: existenţa autentică, împăcată cu sine, acceptându-se pe sine, ce nu moare de grija altuia (calul moare de drum lung... etc.).

Ne vom mântui când ne vom elibera de blestemul mediocrităţii noastre, deprins endemic şi cu sistemă de timpuriu, de pe băncile şcolii, clipă de clipă - om al şcolii mediocru cu om al şcolii mediocru (nu toţi, de bună seamă - dar mult prea mulţi), părinte mediocru cu părinte mediocru (nu toţi, de bună seamă - dar mult prea mulţi), elev mediocru cu elev mediocru (nu toţi, de bună seamă - dar mult prea mulţi)... Călduţ, îngăduitor, iresponsabil.

Metastaza mediocrităţii este numele răului nostru, azi. Când vom învăţa această lecţie amară bine de tot, ne vom câştiga dreptul la a ne mântui, ca neam.

Până atunci, nu.

Pentru că dacă VALORI nu sunt, nimic nu e.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Paun Al
17.05.2018, 23:45:48

Pana la urma "mediocritatea , meritocratia ' nu se raporteaza la valorile dominante ale societatii ? Daca a te descurca pe seama celorlalti , daca a nu-ti pasa de ce se intampla dincolo de usa casei tale , a fi tolerant la hotie atat timp cat hotia nu te afecteaza direct si personal sunt valorile dominante in societate ... atunci ce este meritocratia ? Si apoi o definitie a inteligentei este capacitatea de a te adapta mediului ... Dupa cum descrieti mediocritatea ...daca "vieţuitorul mediocru "este majoritar , se descurca , nu inseamna ca este mai adaptat la o realitate sociala , amorala a societatii .

0 (2 voturi)
Marcel Cristea
20.05.2018, 03:37:26

Nowhere is mediocrity more evident and more pervasive that Romania, true!

-1 (1 vot)
Sorin Ionascu
20.05.2018, 12:36:25

"Când vom învăţa această lecţie amară bine de tot" - exact aici e problema. Mediocritatea NU invata. Doar se preface. Preia cate ceva, putin si superficial din informatia pe care o primeste, fara a incerca sa o proceseze invreun fel si o adopta ca atare, fara sa-si puna niciun fel de intrebari sau probleme. Mediocritatea NU vrea sa invete, sa evolueze, sa prograseze, sa iasa din bula relativ confortabila in care se afla, in care se site relativ bine, chiar si cand nu recunoaste acest lucru. Cand nu-i convine ceva, nu lupta si nu face eforturi pentru a schimba ceva, ci se plange. Sau accepta mioritic inevitabilul. Mediocritatea e lipsa dorintei de a urca pe culmi, de a se depasi pe sine, de a face si obtine performanta in orice domeniu, de a gandi si a incerca sondarea abisurilor cunoasterii. Mediocrul nu gandeste si nici nu incearca sa o faca, el primeste de-a gata "digesturi" informationale (informatii culese si prelucrate de altii, deseori deformate si prezentate manipulator) pe care le asimileaza in forma nemodificata si le transforma in puncte de vedere proprii, pentru ca el nu are un punct de vedere personal, ci il preia pe al altuia. Mediocrul poate fi sau nu constient de ignoranta sa, de multe ori e chiar mandru de ea si se balaceste in ea ca porcul in namol. Ignoranta genereaza frica si frica genereaza ura, de aceea mediocrul uraste cu patima tot ceea ce nu poate si nu vrea sa inteleaga. El nu lupta pentru a se imbunatati si ridica pe sine, ci pentru a distruge tot ceea ce simte ca il ameninta, chiar si atunci cand acele lucruri sau persoane i-ar putea face un mare bine. Mediocritatea simte, stie ca nu se poate ridica la nivelul meritoriului si atunci se agata cu toate fortele si carligele posibile si lupta cu disperare sa il traga in jos, sa il aduca la acelsi nivel, sau chiar si mai jos, pentru a putea apoi sa priveasca cu superioritate si sa spuna arogant ca a avut dreptate. Meritoriul are putine sanse de castig, pentru ca lupta cu armele constructorului, in timp ce mediocritatea lupta cu armele distrugerii. Stim toti ca e mult mai usor sa distrugi decat sa construiesti.

Galeriu Crestinu
20.05.2018, 17:01:42

Va explica mai bine PRIMO LAURENTIU daca urmariti inregistrarile lui cu rabdare.

dorin valeriu domuta
22.05.2018, 08:57:29

Au mai scris pe tema asta Patapievici si,mai nou, Liiceanu. Mai elaborat, mai argumentat ... De citit 1

Modifică Setările