articolul anterior

Pericolul examenelor prea dificile

18
14 Feb 2013 11:49:41
Tincuta Apateanu
Elevii au fost nemulţumiţi de notele mici obţinute la primele simulări ale examenelor naţionale FOTO Arhivă Adevărul
Elevii au fost nemulţumiţi de notele mici obţinute la primele simulări ale examenelor naţionale FOTO Arhivă Adevărul

18 Comentarii

Vlad
14.02.2013, 12:44:57

Frumos, articol, păcat că ia un punct valid(modificarea, actualizarea și înlesnirea programei) și îl argumentează total greșit. 1. "Am intâlnit părinţi care mărturiseau că nu mai ştiu să rezolve problemele pe care copiii lor le primesc ca teme pentru acasă în clasa a III-a!" Și în loc să vă faceți o părere proastă despre părinți, vă faceți o părere proastă despre sistem. Bravos. Înțeleg că nu toată lumea tre să știe calcul diferențial, dar 5 + 3x2 ai putea să rezolvi. 2. Vorbiți de sistemul din România vs. de cel din America, dar nu prea aveți habar. Da, învățământul liceal din România e mai greu, BAC-ul mai greu decât SAT-ul. Dar ceea ce nu v-a spuns nimeni e că în SUA e o diferență uriașă între liceu și facultate ca grad de complexitate, iar facultățile lor de top sunt la fel, dacă nu mai grele, ca ale noastre. Recunosc că ar trebui să existe un sistem prin care majoritatea să poată promova liceul(e.g. Bacul Profesional e o idee bună), dar dpdv al complexității, părerea mea e că sistemul din România e mai bine pus la punct. 3. Învățământ hands-on, multimedia etc.? Da, e o soluție pentru cei care vor, și merită, dar nu va mări rata promovabilității cu ma mult de 1-2 procente. Asta credeți dumneavoastră că îi pică pe elevi, învățământul hands-off, nu faptul că în 4 ani de zile nu trec de loc pe la școală decât ca să bea cu colegii prin curtea școlii? Soluțiile dumneavoastră: 1. Reformă curiculară: da 2. Flexibilitate și autonomie: NU, NU și NU. În ce stat civilizat ați văzut dumneavoastră asta? Cine are bani să plătească un profesor de X doar pentru că 3 elevi au chef să studieze materia aia? Există licee specializate de chimie, biologie; licee umane, reale, de arte. Nu-mi vii tu mie la real să-mi zici că ai chef să înveți istoria religiilor, te duci la teologie dacă ai înclinație, sau o înveți acasă. 3. Descentralizarea curiculară: simplu nu, va mări și mai mult discrepanțele între liceele "bune" și cele "slabe". Vezi cazul SUA, unde dacă nu ai noroc să locuiești într-o zonă bună, nu-ți poți trimite copii la o școală bună => nu o să primească educație de calitate => șanse slabe în societate. 4. Salarii: da

+4 (8 voturi)
Tincuta Apateanu
14.02.2013, 12:57:04

Multumesc pentru răspuns și pentru ca ați citit articolul. Pe scurt răspunsurile la 2 si 3: Finlanda - si nu numai ... țările nordice in general se mândresc cu flexibilitatea oferită propriilor elevi și cu personalizarea educației în funcție de interesele acestora. In Finlanda, autonomia oferită profesorilor este un model pentru toate sistemele educaționale. Vă mai aștept cu opinii.

0 (4 voturi)
gogu58
14.02.2013, 13:22:03

Nu stiu daca am inteles corect dar parca se desprinde ideea ca daca tabla inmultirii e prea grea atunci sa ne rezumam doar la adunare...

+2 (4 voturi)
Tincuta Apateanu
14.02.2013, 13:40:04

sau... dacă tabla înmuțirii este prea grea pentru clasa a II-a, atunci să o mutăm la a III-a unde poate fi învățată mai ușor (exemplul este cu titlu explicativ). Încrâncenarea noastră de a păstra aceleasi conținuturi excesive are rezultate grave asupra copiilor noștri. Gândiți-vă la experiența ultimilor ani: credeți că este bine ceea ce se întâmplă? Avem liceeni care nu știu să scrie corect românește și nu știu să rezolve operațiuni matematice simple, în schimb au in programa Inele de polinoame cu coeficienți intr-un corp comutativ, Rezolvarea ecuațiilor algebrice cu coeficienți în Z, Q, R, C, ecuații binome, ecuații reciproce, ecuații bipătrate - și ar fi foarte ok sa știe și aceste lucruri dacă ar ști să efectueze și ecuații simple. Eu cred că i-am pierdut pe drum undeva, și nu au mai putut să recupereze.

0 (4 voturi)
gogu58
14.02.2013, 13:59:57

Daca la liceu avem elevi care nu știu să scrie corect românește și nu știu să rezolve operațiuni matematice simple, nu cumva este si vinea sistemului, a acelor reforme facute cate doua pe an ? Cel putin pe vremea mea se dadea un examen de admitere la liceu. Si printre probe erau limba si literatura romana, gramatica si matematica.

+3 (5 voturi)