Peste jumătate dintre copiii României nu merg la grădiniţă sau se află în risc de excluziune socială din cauza sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
51% din copiii României se află în risc de sărăcie sau excluziune socială
51% din copiii României se află în risc de sărăcie sau excluziune socială

Peste jumătate dintre copiii din România se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar tot atâţia nu merg la grădiniţă, arată un studiu al Organizaţiei „Salvaţi Copiii”. Aceasta, spun autorii cercetării, îngrădeşte accesul la educaţia de calitate, iar sărăcia se va perpetua la nivelul întregii societăţi.

Raportul „Eradicarea sărăciei educaţionale şi materiale în rândul copiilor din Europa”, realizat de „Salvaţi Copiii”, arată că 51% din copiii din România au acces limitat la educaţia de calitate din cauza sărăciei. Efectul acestei situaţii este acela că sărăcia educaţională tinde să se transmită de la o generaţie la alta.

„Ne aflăm în faţa unui cerc vicios, pentru că lipsurile materiale provoacă sărăcia educaţională, iar aceasta din urmă întreţine şi perpetuează lipsurile materiale. Decalajul se transmite de la părinţi la copii şi din această perspectivă vorbim despre un fenomen social costisitor care afectează întreaga societate.” - a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, la prezentarea raportului în Guvern.

Totodată, în România, Polonia şi Croaţia, peste 50% dintre copii nu frecventează învăţământul preşcolar. De asemenea, doar 22% din copiii romi din acest interval de vârstă merg la grădiniţă

„Statul trebuie să aloce bani”

„Salvaţi Copiii” recomandă statului să elaboreze un planuri naţional pentru a combate sărăcia copiilor, excluziunea socială şi lipsa de oportunităţi educaţionale, cu stabilirea de ţinte clare.

„Statele trebuie să se asigure că sistemele naţionale de învăţământ au ca prioritate oferirea de şanse egale şi că grupurile defavorizate nu sunt lăsate în urmă. Totodată, o recomandare esenţială este că statele să aloce resursele financiare necesare pentru politicile adoptate şi să asigure învăţământ de înaltă calitate şi gratuit pentru toţi copiii, precum şi servicii de îngrijire şi educaţie pentru copilăria timpurie”, arată un comunicat al Organizaţiei. 

Părinţi săraci, copii săraci

„Salvaţi Copiii” vorbeşte de un lanţ cauzal, care trebuie întrerupt de autorităţi. Astfel, potrivit raportului, copiii trăiesc în familii cu un venit disponibil mai mic de 60% din media naţională a veniturilor, iar statutul ocupaţional al părinţilor depinde, la rândul lui, de nivelul de educaţie al acestora. 

„În toate ţările europene (cu excepţia Islandei), diferenţa în ceea ce priveşte ponderea copiilor în risc de sărăcie sau excluziune socială între cei cu părinţi cu nivel scăzut de educaţie şi cei cu părinţi cu nivel mediu de educaţie este de 30 de puncte procentuale, depăşind 40% în 25 de ţări europene. În Slovacia, Ungaria, România şi Cehia, decalajul este de aproximativ 80%”, mai arată comunicatul Organizaţiei. 

Astfel, educaţia precară duce la locuri de muncă slab plătite pentru părinţi, ceea ce face ca acei copii să crească în medii defavorizate, iar marginalizarea se va perpetua.

„Copiii de 15 ani ai căror părinţi provin din mediile cele mai defavorizate din punct de vedere socio-economic au o probabilitate cu 33% mai mare de a nu-şi însuşi competenţe minime de matematică, se arată în raport, mai arată studiul.

Alte ţări cu pondere mare a copiilor cu risc de sărăcie sau excluziune socială sunt Bulgaria, Ungaria, Grecia, Spania şi Letonia, însă aici acesta atinge 35% sau mai mult, dar nu 51% cum e în cazul României. 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite