„Îl rog public pe domnul prim-ministru Ponta să o revoce pe doamna Ştefania Duminică, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, pentru plagiat. Am confruntat cele două lucrări şi nu este niciun dubiu. E bine să o revoce, ştiu că lui Victor Ponta îi e greu să revoce pe cineva pentru plagiat, nu s-a autorevocat pe el, dar doamna Duminică nu mai are niciun fel de autoritate morală în calitate de hoţ. Această doamnă a furat, ca şi premierul, furt intelectual se numeşte”, a declarat Traian Băsescu într-o conferinţă de presă de miercuri seară.
Acuzaţii de plagiat în lucrarea de la master
Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Valentina Ştefania Duminică, este suspectată că ar fi plagiat în 2012 o lucrare de masterat din 2008 a unui absolvent al Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, intitulată „Pagini web în prezentarea elementelor de geografie a României în ciclul primar”, potrivit documentelor prezentate marţi seara de jurnaliştii B1 TV.
Aceasta riscă însă dosar penal pentru fals în înscrisuri oficiale, în cazul în care se dovedeşte că a copiat o întreagă lucrare în dizertaţia sa.
Ea a depus în dosarul de la Facultate de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Bucureşti (UB), unde a absolvit un master în Management educaţional, o declaraţie pe proprie răspundere potrivit căreia lucrarea nu este plagiată, au precizat pentru „Adevărul” reprezentanţii UB.
În plus, aceştia au declarat joi că lucrarea de disertaţie a oficialului nu a fost trecută printr-un soft antiplagiat. Motivul: această verificare nu este obligatorie şi se face prin sondaj, la cererea facultăţii.
Anchetă la Universitatea din Bucureşti
Vineri, 7 februarie, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a anunţat oficial că „s-a autosesizat în cazul suspiciunii de plagiat referitoare la lucrarea de disertaţie a doamnei Ştefania Duminică, ca urmare a semnalării acestei situaţii în mass-media”, ceea ce „Adevărul” a dezvăluit de acum două zile.
„Comisia a declanşat analiza cazului conform regulamentelor în vigoare ((Regulamentul de funcţionare a Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, Codul de Etică al Universităţii din Bucureşti şi Carta Universităţii din Bucureşti). Rezultatele analizei vor fi făcute publice în cel mai scurt timp”, se arată într-un comunicat de presă oficial al UB.
Decizie oficială amânată
Lucrarea Ştefaniei Duminică va fi analizată de o comisie de specialitate pentru a se vedea în ce măsură ceea ce a apărut în spaţiul public se confirmă, a declarat ulterior şi ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.
Acesta a mai anunţat în urmă cu o săptămână şi jumătate că 11 februarie urma să fie termenul-limită acordat secretarului său de stat pentru clarificări, însă după această dată nu a fost anunţată nicio decizie oficială privind o posibilă demisie sau demitere.
Lucrarea secretarului de stat din Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică, suspectată că ar fi un plagiat, va fi analizată de o comisie de specialitate pentru a se vedea în ce măsură ceea ce a apărut în spaţiul public se confirmă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, la Braşov, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, potrivit presei locale. Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a anunţat public anchetarea demnitarului.
Reprezentanţii Universităţii din Bucureşti (UB), care verifică acuzaţiile de plagiat la master aduse secretarului de stat pe preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică, au declarat pentru „Adevărul” că lucrarea de disertaţie a oficialului nu a fost trecută printr-un soft antiplagiat. Motivul: această verificare nu este obligatorie şi se face prin sondaj, la cererea facultăţii.
Valentina Ştefania Duminică, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar la Educaţie, acuzată că ar fi copiat o întreagă lucrare pentru master, potrivit B1 TV, a depus la dosarul de susţinere a dizertaţiei declaraţia obligatorie pe proprie răspundere potrivit căreia lucrarea este originală, potrivit reprezentanţilor Universităţii din Bucureşti (UB), care vor analiza cazul. Oficialii Ministerului Educaţiei nu au anunţat încă nicio decizie.
Magistraţii Curţii Supreme vor analiza pe 3 martie contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru împotriva deciziei procurorului de neîncepere a urmăririi penale în cazul plagiatului lui Victor Ponta. Premierul este acuzat că ar fi plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”.
Publicistul Gheorghe Stanca, acuzat că a plagiat „Jurnalul” lui Lev Tolstoi, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în noiembrie, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au menţinut decizia Tribunalului Bucureşti din aprilie 2011. Decizia nu e definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă, însă ar putea fi un precedent în cazurile de plagiat aflate pe rolul instanţelor.
O organizaţie care militează pentru reformarea şi perfecţionarea societăţii româneşti din perspectivă academică a propus Ministerului Educaţiei înfiinţarea unei arhive electronice a operelor publicate, pentru prevenirea plagiatului.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
10 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Nu a fost controlata cu softul? Pt ca se stia ca lucrarea e plagiata. Daca nu se controleaza tutele astea analfabete, atunci pe cine sa controleze softurile,pe ciobani? Daca le iei la puricat,e vai s-amar de paparudele astea neghioabe de care-i incarcat statul roman.
Cand Men imi spunea ca 99 la suta din lucrarile de doctorat sunt plagiate, nu l-am crezut. Ma uimeste faptul ca mai toti demnitarii nostri au doctorate si-i un lucru bun , dar aproape toti le-au plagiat si-i un lucru foarte urat. Cum Ponta este cap de lista ca plagiator, o va suspenda pe doamna plagiatoare Duminica, in duminica orbilor...
Dacă am sancționa pe toți cei care n-au obținut la noi diplomele pe merit, cu tare puțini am mai rămâne! Cam vorbește de funie în casa spânzuratului...
Prostul nu er prost destul,daca nu e si fudul ! Atata fudulie cata la romani nu am mai intalnit cred ca la nici un neam dintre cate sant pe lume. Domnule,musai-musai sa ai un doctorat indiferent cum l-ai obtinut si care are valoare numai daca este scris pe cruce dupa ce moare detinatorul pentru ca aparent aproape toate sant obtinute prin plagiatura. Inainte de a pleca din tara am avut ocazia sa cunosc o economista "Doctor in Economie" care absolvise la Stefan Gheorghiu(sic) . Saua de argint nu face calul mai breaz,si desi este vorba romaneasca se pare ca multi au uitat-o. In alta ordine de idei se pare ca chiriasul de la Cotyroceni se cam plictiseste in post daca alta treaba n-are decat sa evalueze lucrarile de doctorat ale candidatilor la titlu. O fi o noua indatorire in job description-ul presedintelui nementionata in constitutie. Toate celelalte "trebi dinlauntru" sant cum trerbuie,cele din afara la fel asa ca marinerul s-a hotarat sa corecteze extemporale si teze si ranjind sa iasa pe post cu notele.
brain,ai perfecta dreptate,cu cat ai titluri mai pompoarse esti mai bine vazut in romania si toti acesti pseudo-doctoranzi sant bugetivori,mai apare cate un sima si ii arde la cascaval,ei nu sant in stare de banii personali,va dati seama ce grija au de banii publici
Vezi toate comentariile (10)