Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Poliţia derbedeilor aduce ordinea în şcoală

0
29 Mar 2010 16:54:38
Autor: adevarul
Huliganii şcolari şi chiulangiii vor fi urmăriţi de comisia de disciplină, alcătuită din poliţişti şi profesori
Huliganii şcolari şi chiulangiii vor fi urmăriţi de comisia de disciplină, alcătuită din poliţişti şi profesori

Fiecare caz de violenţă din instituţiile de învăţământ din Timiş va fi judecat de o comisie formată din profesori, părinţi, jurişti şi poliţişti. Elevii agresori vor fi trimişi la psiholog sau vor primi sancţiuni care vor merge, după caz, până la exmatriculare.

Pentru Victor Dumitraşcu, elev în clasa a VIII-a la Liceul teoretic „Nikolaus Lenau" din Timişoara, perioada în care îi era teamă de colegii mai mari a trecut. Asta nu pentru că cei care îl agasau ar fi renunţat la metehne, ci pentru că a apelat la o strategie care l-a scăpat de necazuri.

„Şi eu am suportat multe din partea celor mai mari. Mă împingeau pe culoare, îmi aruncau cuvinte urâte. Am apelat la ajutorul profesorilor, dar nici ei nu au putut să facă mare lucru. Am încercat să mă integrez în mijlocul lor şi, după ce m-au acceptat în grup, nu am mai avut probleme. Cred că aceasta e cea mai bună soluţie", spune Victor. Soluţia puştiului din clasa a VIII-a nu poate fi adoptată de orice copil dintr-o clasă mai mică.

Acesta este şi unul dintre motivele pentru care subprefectul Zoltan Marossy a iniţiat un proiect care va intra în aplicare din toamnă în toate şcolile din judeţul Timiş.

Un stabor al adulţilor

Proiectul are ca scop pedepsirea aspră a huliganilor din şcoli şi presupune în prima fază formarea unei comisii de disciplină, alcătuită din profesori, părinţi, poliţişti, jurişti independenţi şi inspectori şcolari. Ei vor lua fiecare caz de violenţă în parte şi-l vor analiza, după care vor stabili vinovaţii şi vor decide sancţiuni care pot merge până la exmatricularea elevului agresor.

Deocamdată se analizează legislaţia şi sunt trasate principalele atribuţii ale comisiei, urmând ca peste două luni să fie stabilită şi componenţa acesteia. „Este nevoie de o astfel de comisie întrucât regulamentele de ordine interioară ale şcolilor nu au avut niciun efect până acum. Auzim despre tot mai multe cazuri de violenţă între elevi, iar profesorii nu prea au cum să intervină. Nota scăzută la purtare nu mai sperie pe nimeni", a explicat Zoltan Marossy.

Toţi aşteaptă judecata

Părinţii şi profesorii sunt de acord cu acest proiect şi speră că acesta va micşora numărul derbedeilor din şcoli. „Noi suferim foarte mult din cauza lipsei principiilor morale. Sunt copii care suferă din cauza altora, iar profesorii nu prea pot face nimic. Dacă va exista o astfel de comisie, este foarte bine. Fiecare trebuie să suporte consecinţele actelor sale", a spus Violeta Chelcea, mama a trei fetiţe.

Scrieţi-ne dacă această măsură ar trebui extinsă în toate oraşele la scoala@adevarul.ro sau la adresa:strada Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2, Bucureşti


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii