Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Încep înscrierile la pregătitoare. Şcolile afişează numărul claselor de anul acesta. Aproape 13.000 de locuri în Capitală

0
17 Feb 2014 15:29:00
Autor: Oana Craciun
Părinţii pot depune cererile de înscriere a copiilor la şcoală începând din 24 februarie   FOTO: Adevărul
Părinţii pot depune cererile de înscriere a copiilor la şcoală începând din 24 februarie   FOTO: Adevărul

Luni, 17 februarie, s-a dat startul procesului de înscriere în învăţământul primar, adică în clasa zero şi clasa întâi. Primul pas: unităţile şcolare afişează circumscripţiile şi numărul de clase pregătitoare pe care le au la dispoziţie, iar de marţi părinţii vor avea parte de sesiuni de informare la grădiniţe, urmate de vizite la şcolile dorite. În Bucureşti sunt disponibile 12.600 de locuri şi a fost publicată şi lista şcolilor cu after-school.

De luni, unităţile şcolare afişează circumscripţiile şi numărul de clase pregătitoare alocate, informaţii care se vor regăsi şi pe site-ul şcolilor şi al inspectoratului şcolar, urmând ca cererile de înscriere să fie completate şi depuse de părinţi în perioada 24 februarie – 14 martie, adică cu o lună mai devreme faţă de anul trecut.

Oficialii Ministerul Educaţiei au explicat că s-a revenit practic la calendarul din 2012, dar s-a ţinut cont şi de faptul că, în mai, au loc, în premieră, evaluările la nivel naţional ale elevilor de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a şi ar trebui evitată o suprapunere a celor două evenimente.

Calendarul aprobat vineri de minister mai prevede că şcolile trebuie să ofere „informaţii care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unităţii, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învăţământ în cadrul unei grădiniţe aflate în structura şcolii sau în consorţiu cu şcoala, posibilitatea organizării programului Şcoala după şcoală, fotografii ale spaţiului în care se desfăşoară activitatea la clasa pregătitoare”.

În Bucureşti, spre exemplu, oficialii au postat deja informaţiile pe site-ul inspectoratului şcolar (ISMB), adică metodologia, calendarul, planul de şcolarizare propus, cât şi lista şcolilor care oferă şi programe de tip „Şcoală după şcoală”, pentru părinţii care nu au cu cine să-şi lase copiii după cele patru ore de curs de la pregătitoare.

„Avem disponibile 12.600 de locuri la clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2014-2015, însă cifra poate fi suplimentată până la 15.000, dacă va fi nevoie”, a declarat pentru adevarul.ro inspectorul Marian Banu, purtător de cuvânt la ISMB.

Evaluarea copiilor cu vârste mai mici decât cea legală

Tot luni este programată şi afişarea programului de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi, pentru cei care nu împlinesc şase ani, dar vor să meargă la şcoală sau pentru copiii care au fost la grupa mare şi vor să meargă direct în clasa întâi. De asemenea, vor fi anunţate, prin afişare la sediul unităţii de învăţământ, a criteriilor specifice de departajare elaborate de unităţile de învăţământ.

Mai departe, din 18 februarie, adică de marţi, încep întâlnirile organizate în grădiniţe pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2014 – 2015, în învăţământul primar.

Iar din 19 februarie, de miercuri, încep „Zilele Porţilor Deschise”, în care părinţii pot vizita şcolile pentru a vedea cum arată clasele pregătitoare şi care este oferta educaţională, urmând ca înscrierile să aibă loc în perioada 24 februarie-14 martie 2014.

Înscrieri ca anul trecut

La clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv. Copiii care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014 şi împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv pot fi înscrişi în clasa I, potrivit metodologiei, la fel cum a fost şi în ultimii doi ani.

Asta, deşi oficialii anunţau anul trecut că este ultima dată când acceptă în clasa I copii care nu au trecut prin clasa pregătitoare, cum prevede legea.

Iar părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2014 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzatoare.

Calendarul înscrierilor la şcoala primară în 2014

17 februarie 2014- afişarea circumscripţiilor şi a locurilor din şcoli

19-28 februarie - „Zilele porţilor deschise”, în paralel cu întâlniri de informare cu părinţii în grădiniţe

18 februarie-12 martie - evaluarea psihosomatică a copiilor pentru cazurile speciale

24 februarie-14 martie - completarea de către părinţi a fişelor de înscriere la grădiniţă sau şcoală, fizic sau online, în care sunt sfătuiţi să treacă trei şcoli dorite în cazul în care ajung în etapa a doua a înscrierilor; programul de validare este între 8.00-20.00 (luni-vineri) şi 8.00-13.00 (sâmbăta). Tot acum se depun la şcoli şi cererile de înscriere directă în şcoală pentru copiii de şapte ani

17 martie - prima etapă: repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie solicitată de părinţi

18-20 martie - admiterea sau respingerea cererilor părinţilor care au cerut înscrierea în altă şcoală decât cea la care erau arondaţi, pe locurile rămase libere

21 martie - repartizarea în şcolile de circumscrimpţie a celor care au vrut să-şi înscrie copiii la altă şcoală şi au menţiont în cerere posibilitatea revenirii la şcoala arondată

21-22 martie - afişarea la şcoli şi pe site-urile inspectoratelor şcolare a elevilor înscrişi, precum şi locurile libere

25 martie - 4 aprilie - a doua etapă: părinţii care nu au înscris copiii în prima etapă depun cereri la secretariatul şcolii aflate pe primul loc între cele trei opţiuni exprimate în fişa iniţială de înscriere

7-10 aprilie - procesarea cererilor pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor rămase libere

11 aprilie - afişarea în şcoli a listelor finale ale copiilor înscrişi, atât în clasa pregătitoare, cât şi în clasa I

14-18 aprilie - soluţionarea cazurilor copiilor rămaşi neînscrişi şi după etapa aceasta

Calendar Inscriere scoala primara 2014 2015

Locurile disponibile în Capitală

Proiect Plan scolarizare Bucuresti Cls Preg

Şcolile din Capitală unde părinţii îi pot lăsa pe copii şi după ore

Lista scoli program Scoala_Dupa_Scoala_2013_2014


Înscrierile la pregătitoare şi clasa întâi, devansate cu o lună

Părinţii ar putea fi chemaţi să-şi înscrie copiii în clasa zero şi în clasa întâi în mai puţin de două săptămâni, adică din 24 februarie, potrivit calendarului propus de Ministerul Educaţiei.

DOCUMENTE Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare şi în clasa întâi

Înscrierile în clasa pregătitoare şi în clasa I încep pe 24 februarie, respectând modelul de anul trecut, potrivit documentelor puse în dezbatere publică, marţi, de Ministerul Educaţiei.

Se pregătesc schimbări la înscrierea în clasa pregătitoare

Înscrierea copiilor la clasa pregătitoare ar urma să aibă loc în mai multe etape, prioritate având cei care locuiesc în zona şcolilor dorite. Mai-marii de la Educaţie vor da însă publicităţii detaliile pe ultima sută de metri, adică abia în martie.

Studiu. Aproape 9 milioane de lei au rămas necheltuiţi din suma alocată pentru implementarea clasei zero la nivelul întregii ţări

Aproape 9 milioane de lei au rămas necheltuiţi din totalul de peste 33,5 milioane de lei alocaţi pentru implementarea clasei zero. Aşa arată un studiu recent, în care au fost analizate răspunsurile furnizate de 38 de inspectorate şcolare judeţene. În plus, potrivit datelor oficiale, judeţul cu cele mai multe unităţi de învăţământ în care a fost implementată clasa pregătitoare este Bacău, iar la polul opus se situează judeţul Giurgiu.

Proiect-pilot în premieră naţională la Cluj: clasele pregătitoare şi ciclul primar în aceeaşi clădire

Sesizările părinţilor care au avut, în anul şcolar trecut, copii în clasa pregătitoare (sau clasa zero, cum mai e numită) şi discuţiile cu asociaţiile de părinţi au determinat conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj să înceapă un proiect-pilot prin care să îi pună pe cei mici, din ciclul primar, într-o clădire separată de cei mari, din gimnaziu şi liceu.

Ministrul Educaţiei: Avem 20.000 de copii de clasa pregătitoare rămaşi pe dinafară

Aproape 20.000 de copii, respectiv 10 la sută dintre cei care ar trebui să fie în clasa pregătitoare, nu au fost înscrişi în prima etapă, a anunţat, marţi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Situaţia acestora va fi verificată pe baza codului numeric personal până la 16 septembrie, când începe noul an şcolar.

CLASA PREGĂTITOARE 2013 Şcolile bune au fost din nou asaltate de părinţi

După prima etapă de înscrieri la clasa pregătitoare, şcolile bune din marile oraşe au fost asaltate din nou de un număr de cereri mult mai mare decât estimările oficiale privind părinţii care locuiesc în zonă. Multe şcoli au cerut ca atare suplimentarea numărului de locuri sau chiar crearea de clase în plus.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările