Pricopie: Finanţarea elevilor din învăţământul privat a fost amânată timp de trei ani din motive financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pricopie a precizat că măsura a fost amânată an de an, la recomandarea Ministerului Finanţelor   FOTO: Mediafax
Pricopie a precizat că măsura a fost amânată an de an, la recomandarea Ministerului Finanţelor   FOTO: Mediafax

Finanţarea elevilor din învăţământul privat, prevăzută de legislaţie din 2011, este un principiu corect care trebuie aplicat, însă, la recomandarea Ministerului Finanţelor, din motive bugetare, a fost amânată an de an, a spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Aflat la Arad, sâmbătă dimineaţă, într-o vizită la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş", ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a vorbit despre finanţarea elevilor din şcolile particulare, care este prevăzută în legislaţie de trei ani, dar care a fost amânată în fiecare an din lipsa resurselor bugetare, transmite Mediafax.

"E un principiu corect acela de a finanţa elevul. Pentru că fiecare dintre noi plătim taxe către stat şi atunci, indiferent de opţiunea noastră ca părinţi de a ne orienta copiii către instituţiile de învăţământ de stat sau private, trebuie să beneficiem de acelaşi sprijin”, a spus ministrul.

Pricopie a precizat că măsura a fost amânată an de an, la recomandarea Ministerului Finanţelor.

"Din motive de ordin financiar şi la recomandarea Ministerului Finanţelor - nu dau vina pe Ministerul Finanţelor, că am semnat şi eu, nu pot să mă disculp - s-a prorogat termenul de fiecare dată cu un an (…) Voi face tot posibilul ca la un moment dat, şi acest moment dat să fie cât mai curând, să şi punem în practică. Acest principiu trebuie aplicat pentru că noi nu finanţăm instituţii de învăţământ, noi finanţăm educaţia copiilor”, a declarat ministrul.

În Legea Educaţiei Naţionale din 2011 se stipulează că finanţarea de bază se asigură pentru toţi preşcolarii şi pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum şi pentru elevii din învăţământul postliceal special de stat.


VIDEO Despre învăţământul privat din România: majoritatea absolvenţilor pleacă peste hotare; asistenţii medicali români, la mare căutare în Germania

Luni, la Adevărul Live, am discutat despre învăţământul particular din România alături de expertul în educaţie Marian Staş şi de reprezentanţii unor şcoli private din Capitală, inclusiv ai şcolilor postliceale sanitare, sector care a înregistrat cea mai mare creştere în ultimii ani.

Postlicealele sanitare, vârf de lance în învăţământul privat

Românii sunt din ce în ce mai dispuşi să plătească mii de euro pentru a-şi educa copiii în sistemul privat. Cele mai căutate sunt şcolile postliceale sanitare, care asigură un loc de muncă atât în spitalele din ţară, cât şi în cele din străinătate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite