Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Prima clasă digitală din România a fost inaugurată la liceul „Nicolae Kretzulescu” din Bucureşti

1
17 Sep 2013 18:50:20
Autor: Ioana Nicolescu
Trei şcoli din ţară vor beneficia de clase digitale    FOTO: Facebook
Trei şcoli din ţară vor beneficia de clase digitale    FOTO: Facebook

Prima clasă digitală din ţară (Smart Classroom) a fost inaugurată marţi, în Bucureşti, la Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”, de către Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, împreună cu preşedintele Samsung Electronics România, Young Lak Jung.

Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” este prima, dintr-o serie de trei, care beneficiază de dotările specifice Smart Classroom, care au fost posibile în baza parteneriatului încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi compania Samsung Electronics România, în vara acestui an. Acest Parteneriat are ca obiectiv amenajarea unor săli de clasă de tip Smart în liceele din Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, cu echipamente IT de ultimă generaţie, în vederea uşurării procesului de predare-învăţare.

Digitalizarea claselor la nivel naţional

Digitalizarea claselor din învăţământul obligatoriu va fi obiectul unui proiect bazat pe fonduri structurale în valoare de 100 de milioane de euro, scrie Hotnews.

"Anul viitor când vor intra primele manuale digitale în clase, toate clasele I şi a II-a vor avea la dispoziţie un videoproiector, un calculator sau un laptop şi un ecran şi practic se va lucra în clasă cu componenţă digitală. Ultimul pas este acela în care digitalizăm întreaga clasă, iar copilul va avea pe bancă tableta conectată la calculatorul profesorului. Această ultima faza este cea mai costisitoare, iar pentru ea se lucrează la Ministerul Educaţiei pentru a scrie un proeict pe fonduri structurale, un proiect care va fi destul de mare şi se va încadra în bugetul 2014-2020", spune ministrul Remus Pricopie.

Proiectul va fi facut public când va fi gata draft-ul, iar ca valoare, estimarea ministrului trece de 100 milioane euro. "Gândiţi-vă ca în momentul în care faci o astfel de investiţie toţi elevii trebuie să aibă la fel pentru că legea ne obligă sa ne asigurăm că toţi copii au aceleaşi condiţii în clasă. Nu putem să cumpărăm în 10 şcoli, iar restul de 50-100 să rămână fără nimic". Ministrul a mai spus şi că regulemantul şcolar va fi modificat pentru ca elevii să aibă voie cu tablete.

Cu ce sunt dotate clasele digitale

În cadrul liceului „Nicolae Kretzulescu”, unul dintre laboratoarele de informatică a fost recondiţionat complet şi dotat cu mobilier şi echipamente performante: 31 de tablete Galaxy Note 10.1, 31 de tastaturi, 21 de laptopuri, un Smart TV şi un Ebord 65. Elevii vor avea oportunitatea de a testa echipamentele pentru cursul opţional „Junior Achievement”.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a subliniat că lumea viitorului este aceea în care competenţele digitale sunt parte a educaţiei obligatorii în România şi oriunde în lume. „Ceea ce se întâmplă, astăzi, aici, are legătură cu prezentul acestei generaţii, care este familiarizată cu dispozitivele digitale, iar acest proiect le oferă elevilor oportunitatea de a studia aşa cum îşi doresc. Asistăm la o schimbare fundamentală a filosofiei claselor, în care elevii interacţionează şi primesc feed-back în timp real”, a declarat Pricopie.

La rândul său, Mihnea Costoiu a subliniat că, prin mijloacele tehnologice de înaltă calitate, învăţarea devine un proces atractiv pentru noile generaţii de elevi, puternic conectaţi la nou şi, implicit, şcoala devine un mediu prietenos.

„Ne dorim să conectăm şcolile la internet, astfel încât copiii să aibă acces la conţinut şi să putem oferi software, care să îmbunătăţească accesul la educaţie. Elevii sunt extrem de conectaţi la prezent, iar acest proiect este o şansă pentru viitor”, a precizat ministrul.

Smart Classroom este un concept care aparţine companiei Samsung Electronics România şi presupune crearea unei clase utilată complet cu material şi accesorii digitale de înaltă performanţă, ca bază pentru învăţare. Smart Classroom este un concept care face şcoala mai atractivă pentru elevi, oferind posibilitatea învăţării transdisciplinare şi, totodată, interacţiunea, în timp real, dintre profesor şi elev.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

dracon
6.10.2013, 17:10:29

Dar pe la Vaslui, Negresti Vaslui, Husi,Falciu cand vor fi clase de genul acesta?

Modifică Setările