Primele cursuri despre fericire, predate românilor după modelul de la Harvard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul pentru Fericire aduce şi în România primele cursuri de Psihologie Pozitivă, după modelul celui mai frecventat curs de la Universitatea Harvard, iniţiat de Tal Ben-Shahar în 2004 şi la care participă săptămânal peste 1400 de studenţi. Primul workshop Happy U are loc în această seară.

Specialiştii Institutului pentru Fericire susţin că „psihologia pozitivă este ştiinţa care se află la baza studiului fericirii”, care „analizează trăiri umane precum bucuria, optimismul, mulţumirea”.

Este însă o ştiinţă care nu este studiată la şcoală la noi în România, deşi în alte state guvernele investesc masiv în programe prin care se asigură de starea de bine a cetăţenilor, aşa cum e cazul Marii Britanii.

Mai mult, în 2013, într-un studiu făcut de MindValley Academy, peste 20.000 de persoane au confirmat faptul că cea mai mare lacună din educaţia actuală este „Fericirea şi Starea de Bine”. 

„Şcoala ne învaţă tot felul de lucruri interesante; pe unele dintre ele le folosim la maturitate, iar pe altele le uităm la puţin timp după ce le-am învăţat. Şcoala nu ne învaţă, însă, atitudini şi comportamente. Ea nu discută cu noi despre care ne sunt motivaţiile, ce ne dorim în viaţă, ce înseamnă leadership şi ce rost are să ne urmăm visele”, spune Mălina Chirea, co-fondator al Asociaţiei Iniţiativa pentru Fericire şi unul dintre facilitatorii cursului. 

Primul pas  în educaţia pentru fericire 

Cursul Happy U va avea loc o dată la două săptămâni şi îşi propune să fie un prim pas în educaţia pentru fericire în România. 

„În cadrul primului workshop – Introducere în Practica Fericirii – se va discuta despre ce înseamnă ştiinţa fericirii, care sunt cifrele care stau la baza ei, care sunt studiile şi conceptele relevante, dar mai ales, se va pune accentul pe practică”, arată reprezentanţii Institutului.

În ceea ce priveşte costul participării la workshop-urile Happy U, acesta este de 80 de lei/workshop, iar studenţii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 25%.

Fericirea, lux sau investiţie?

Într-o societate setată pe repede înainte, fericirea e un lux sau un obiectiv greu de atins, la care mulţi deja nu se mai gândesc. Specialiştii români şi străini susţin însă că fericirea se poate învăţa, schimbând abordarea. Şi acesta este şi scopul Institutului pentru Fericire.

„Concluzia pe scurt a experţilor din toate colţurile lumii ar fi că trebuie să învăţăm să vedem partea plină a paharului, nu pe cea goală, utilizând psihologia pozitivă”, susţine Mălina Chirea.

Asociaţia Iniţiativa pentru Fericire este o organizaţie non-profit cu misiunea de a creşte gradul de fericire din România, folosind instrumentele psihologiei pozitive. Printre proiectele Asociaţiei se numără Institutul pentru Fericire (IPF) şi Programul Naţional de Educaţie pentru Fericire. Membrii IPF sunt studenti, antreprenori, angajaţi, tineri sau adulţi care vor să se cunoască mai bine pe ei înşişi.


Pe aceeaşi temă:

VIDEO Putem învăţa să fim fericiţi? Lecţii de peste hotare, la Adevărul Live

VIDEO Adevărul Live Banii nu aduc fericirea: japonezii, cei mai nefericiţi bogaţi ai lumii, danezii, cei mai fericiţi

Cum se vede din celaltă parte

VIDEO De ce are nevoie România de cele 15 motive de fericire din lista Luminiţei, fata care a cucerit lumea

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite