Primele manuale noi, distribuite elevilor din clasa I cel mai devreme în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii români din clasa întâi ar putea învăţa de pe manuale noi din anul şcolar următor     FOTO: Shutterstock
Elevii români din clasa întâi ar putea învăţa de pe manuale noi din anul şcolar următor     FOTO: Shutterstock

Specialiştii de la Ministerul Educaţiei vor redacta manuale noi pentru toate clasele din învăţământul obligatoriu în baza unei noi programe şcolare, primele urmând a fi introduse cel mai devreme în septembrie 2014. Secretarul de Stat Stelian Fedorca a declarat pentru "Adevărul" că se lucrează în paralel la manualele pentru învăţământul preuniversitar.

Ministerul Educaţiei schimbă curriculumul şcolar şi, prin urmare, va publica manuale noi cel mai devreme în 2014. Primele manuale vor fi valabile pentru elevii de clasa I, potrivit secretarului de stat pe învăţământ preuniversitar din minister Stelian Fedorca. 

"Întâi se lucrează la curriculum, după aceea urmează programa şcolară, după care apar şi manualele, pentru început la clasa I. Există un calendar pe care îl vom stabili începând de la prima clasă, fiindcă aşa se face, o luăm de la început. Momentan se lucrează în paralel şi la celelalte manuale, de la clasa I până la a XII-a, iar din septembrie 2014  vor putea fi introduse manualele pentru clasa I", a declarat Secretarul de Stat Stelian Fedorca pentru "Adevărul".

Aproximativ 90% din copiii români învaţă după manuale învechite, ultimele fiind editate în anul 2006, iar, în fiecare an, din numărul de manuale care ar trebui publicate, Ministerul Educaţiei are bani doar pentru 10%, potrivit Uniunii Editorilor din România.

Ministrul Educaţiei a declarat într-un interviu acordat site-ului "Hotnews" că schimbarea curriculumului începe cu primele clase: I-V. În cazul în care învăţământul obligatoriu rămâne până în clasa a X-a, atunci şi modificare curriculumului se va opri acolo, a mai explicat el.

Ministrul Educaţiei spune că cele mai multe schimbări vor fi făcute, cel mai probabil, la clasele mai mari, unde este o discuţie mai veche despre modul în care sunt orientate manualele: "prea mult pe teoretic şi mai puţin pe practic". 

La manualele destinate claselor primare, ministrul vorbeşte de schimbări de metodă de prezentare a informaţiei, nu neapărat de conţinut. Pricopie i-a rugat pe colegii de specialitate care vor redacta noile manuale să se consulte cu alţi colegi din institutele specializate din străinătate.

Tabletele în şcoli nu sunt o prioritate

De asemenea, Ministrul Educaţiei spune că nu va introduce tabletele în şcoli atâta timp cât ele nu sunt considerate a fi "instrumente informatice care vor permite un proces didactic mai bun", având în vedere că majoritatea românilor nu îşi permit achiziţionarea unui astfel de instrument. "Dacă, sub eticheta instrumentului didactic, se va ajunge la concluzia că e bine să existe o tabletă, atunci vom introduce o tabletă", a declarat ministrul Pricopie pentru "Hotnews".

În ceea ce priveşte clasa pregătitoare, Ministrul Educaţiei spune că aceasta va rămâne în ciclul primar anul acesta. Singurul lucru pe care îl vor schimba este metodologia înscrierii, ordinul fiind redactat deja în bună măsură. În urma consultărilor cu inspectorii şcolari, directorii, învăţătorii şi profesorii, documentul urmează să fie oficializat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite