Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Primul caz pozitiv de COVID, după testele cu salivă din şcoli. Este vorba despre un elev de la Caragiale. Ce spune directoarea colegiului din Capitală

0
6 Dec 2021 15:35:04
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, la Parlament, că în urma testării pe bază de salivă din şcoli s-a înregistrat primul caz pozitiv de COVID-19, la un elev de la Colegiul I. L. Caragiale din Bucureşti. Elevul va face testul PCR pentru confirmarea sau infirmarea infectării cu noul coronavirus. Directoarea colegiului a declarat pentru Adevarul că elevul s-a testat acasă.

„Am fost anunţat în urmă cu puţin timp de DSP Bucureşti că s-a raportat primul caz pozitiv de COVID, detectat în urma testelor de salivă. S-a luat legătura şi (n.r. elevul) va face testul PCR pentru infirmarea sau confirmarea acestei situaţii”, a spus Sorin Cîmpeanu.
 
Directoarea Colegiului Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti, Andreia Bode, a precizat pentru „Adevărul” că în situaţia în care infectarea elevului este confirmată de testul PCR, întreaga clasă va trece la efectuarea cursurilor în regim online. După trei zile, elevii vaccinaţi vor putea reveni în bănci. Directoarea liceului a explicat că în instituţia pe care o conduce profesorii au distribuit testele în pungi achiziţionate din banii proprii, iar elevii efectuează testele acasă. 
 
Întrebat dacă testele pe bază de salivă sunt eficiente pentru depistarea noii tulpini a coronavirusului, Omicron, Cîmpeanu a răspuns: „Sunt atât de eficiente pe cât ne-au adus la cunoştinţă autorităţile sanitare. La Ministerul Educaţiei noi luăm la cunoştinţă informaţiile pe care ni le pun la dispoziţie cei din Ministerul Sănătăţii”.
 
Ministrul a amintit că testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie, astfel că nu există altă şansă decât a miza pe buna credinţă a părinţilor şi a profesorilor. 
 
„Din punctul de vedere al ministrului Educaţiei, lucrurile sunt foarte clare. Testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie. În acelaşi timp, nu avem altă şansă decât aceea de a miza pe responsabilitatea părinţilor, profesorilor şi a elevilor”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
 
Ministrul s-a declarat convins că nu vor fi multe cazuri în care părinţii vor da dovadă de „iresponsabilitate”.Întrebat despre testele de salivă puse la vâzare pe site-uri, Cîmpeanu a spus: 
 
„Eu prefer să sesizez marea majoritate a părinţilor care sunt responsabili şi nu fac astfel de lucruri. Doar în 216 (n.r. şcoli) testarea este asigurată în unitatea de învăţământ. Sunt 467 de unităţi de învăţământ în care testarea se asigură mixt, în funcţie de nivelul educaţional se testează sau în şcoală sau la domiciliu, în toate celelalte şcoli testarea se asigură la domiciliu sub supravegherea părinţilor”.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările