„Prinţ şi cerşetor“ în şcoala românească II. Inspectoratul şcolar neagă segregarea, însă elevii şi părinţii spun situaţia reală VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii romi la şcoală

Inspectoratul Şcolar Iaşi şi Ministerul Educaţiei (MEN) au făcut verificări după ce, în presă a apărut cazul şcolii Ion Neculce din Iaşi, unde câteva zeci de copii din familii bune de la o şcoală de elită din Iaşi au fost mutaţi să înveţe într-o altă şcoală, unde elevii sunt în marea lor majoritate romi şi săraci. Un clip video trimis „Adevărul”, precum şi documente oficiale, arată realitatea din şcoală.

Inspectoratul Şcolar Iaşi (ISJ) spune că toate acuzaţiile aduse ISJ Iaşi privind segregarea în mediul şcolar ieşean au fost verificate de M.E.N. şi acestea ar fi false. 

ISJ  Iaşi afirmă că niciuna dintre situaţiile sesizate de către reprezentanţii Partidei Romilor Pro Europa – filiala Iaşi, în speţă de doamna Elena Motaş, nu se confirmă, „acest lucru fiind constatat de către reprezentanţii M.E.N. care au efectuat verificări la faţa locului, având întâlniri comune cu echipa de conducere a I.S.J. Iaşi, cu directorii unităţilor de învăţământ implicate, cu reprezentanţi ai părinţilor, cu elevi din toate şcolile acuzate public de existenţa fenomenului de segregare şcolară. Reprezentanţii M.E.N. au efectuat o vizită de informare şi consiliere în judeţul Iaşi, echipa deplasându-se la I.S.J. Iaşi, la Şcolile Gimnaziale „Ion Neculce” şi „Titu Maiorescu”, precum şi la Şcoala Profesională Dagâţa şi la Şcoala Primară Zece Prăjini.  Din raportul transmis de M.E.N. către I.S.J. Iaşi reiese clar faptul că I.S.J. Iaşi nu a încălcat legislaţia în vigoare în niciuna din situaţiile prezentate public de către Partida Romilor Pro Europa, prin reprezentanta acesteia, doamna Elena Motaş”, se arată în comunicatul remis Adevărul. 

Marţi, Adevărul a prezentat cazul de  Şcoala Ion Neculce, care „are 200 şi ceva de elevi, dintre care 80% sunt romi. Au adus aici şi copii din centre de plasament, care vin de la 8-10 kilometri distanţă deşi au şcoli în apropiere, doar pentru că aici este „şcoală de ţigani”, a spus consilier pe problemele romilor din cadrul Prefecturii Iaşi, Elena Motaş. Aceasta mai spune că se încearcă muşamalizarea discriminărilor şi segregărilor pe diferite criterii care au loc în şcolile din Iaşi. 

„Referitor la presupusul caz de segregare a copiilor rromi de la Şcoala Gimnazială "Ion Neculce", din clasa pregătitoare, reprezentanţii M.E.N. precizează că nu există niciun context de segregare a copiilor romi, procedurile  de  repartizare  a  elevilor  în  Clasa pregătitoare, încadrarea tuturor cadrelor didactice, fiind corect elaborate şi aplicate întocmai. Trebuie menţionat că 5 clase pregătitoare de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” îşi desfăşoară activitatea în incinta Şcolii Gimnaziale „Ion Neculce”, pe acelaşi palier unde funcţionează o clasă pregătitoare a Şcolii Gimnaziale „Ion Neculce”, toate cele 6 clase beneficiind de pauze simultan. Mai mult decât atât, elevii celor două şcoli derulează activităţi extracurriculare comune, incluse în proiectul educativ ,,Ne jucăm  împreună”, proiect iniţiat de cadrele didactice din cele două unităţi de învăţământ. Considerăm că această formă de colaborare dintre cele două şcoli este un exemplu de bună practică, de incluziune şcolară şi sub nicio formă nu poate fi vorba de segregare.  De asemenea, din verificările la faţa locului s-a putut concluziona că toate clasele au fost corect constituite, respectându-se legislaţia în vigoare”, se mai arată în comunicat. 

Copiii romi de la Şcoala Ion Neculce spun că nu li se dă voie să se joace cu copiii români. Aceştia spun că în unele clase sunt copii „mai negri la faţă”, iar în alte clase, „cei mai albi la faţă”. 

Elena Motaş a avut o discuţie cu mai multe mame ale elevilor de etnie romă, miercuri. 

„La începutul anului, era intrare separată. Am văzut eu. Nu pot să mintă. S-a filmat anul trecut, în primele zile de şcoală. Au fost reporteri (...) Anul trecut copiii români nu intrau şi nu ieşeau pe intrarea noastră. (...) Eu am văzut femeile de serviciu anul trecut şi le-am întrebat. Şi-au adus şi femei de serviciu de la Şcoala Titu Maiorescu. Nu erau femei de serviciu deja în şcoală?” ”, a spus mama unui copil de la Şcoala Ion Neculce. 

O serie de documente arată sesizări către ISJ Iaşi încă din anul 2015, privind încălcarea dreptului la acces egal la educaţie a elevilor romi şi segegarea acestora. 

    

   Încă de la începutul lui 2015, ISJ Iaşi a primit sesizări privind tendiţa de segregare de la inspectorul pentru romi, care cerea prin referate analizarea cazului şi instituirea unei comisiei în acest sens.

segregare
segregare
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite