Profesori sancţionaţi pentru notele mult subevaluate ale unor lucrări la BAC şi Capacitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Mai mulţi profesori de la şcoli din Capitală urmează să fie sancţionaţi după rezultatele finale la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, a anunţat Inspectoratul şcolar al municipiului Bucureşti (ISMB). Lucrările a 14 absolvenţi de gimnaziu care au susţinut Capacitatea în acest an au fost subevaluate cu mai mult de 1,5 puncte.

Inspectorul şcolar general din cadrul ISMB, Ioana Mihaela Neacşu a precizat că dascălilor în cauză li se va interzice dreptul de participare la examenele naţionale în următorii trei ani de zile. Notele mai multor elevi au crescut şi cu 3,8 puncte după contestaţii.  

Concret, 14 elevi din Bucureşti au primit note mai mici decât meritau la probele la Limba şi literatura română şi Matematică: 13 lucrări au fost subevaluate la Limba şi literatura română şi una la Matematică. „La nivelul Comisiei Municipale de Evaluare Naţională am constituit pentru fiecare dintre aceste lucrări o echipă de doi inspectori care au mers şi au verificat contextul şi motivele pentru care s-au produs aceste diferenţe. În urma analizei punctuale a fiecăreia dintre situaţii, pentru cele 14 lucrări am aplicat sancţiunea prin comisie, în baza metodologiei”, a spus inspectorul şcolar general. După afişarea primelor rezultate la Evaluarea Naţională 2019, în Capitală au fost depuse 4.136 de contestaţii la Evaluarea Naţională în Capitală: 2.242 la Limba şi literatura română şi 1.881 la Matematică. 

 

Ce stipulează metodologia

„Profesorii care ajung să evalueze lucrările din cadrul examenelor naţionale trec printr-un stagiu de pregătire, unde li se explică baremul şi cum trebuie aplicat, dar pot apărea situaţii în care acesta poate fi aplicat greşit”, au mai spus reprezentanţii MEN. Articole din ordinele Ministerului Educaţie, care aprobă metodologia-cadru pentru evaluare arată procedeul prin care comisiile pot decide suspendarea, pe o perioadă de 1-5 ani, a dreptului de participare în comisiile examenelor naţionale din sesiunile următoare a cadrelor didactice care nu şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile în organizarea şi desfăşurarea examenului. „Nu vor fi nominalizate în comisiile de bacalaureat persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naţionale, nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile, care au săvârşit abateri, respectiv au fost sancţionate”. Metodologia mai arată faptul că dascălii nominalizaţi ca evaluatori sunt selectaţi din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării, prin cursuri de formare recunoscute de către MEN.  

Diferenţe mari între punctaje şi în restul ţării

Nu doar în Capitală s-au înregistrat diferenţe notabile între nota iniţială şi nota acordată după ce elevii au decis să depună contestaţie. Copiii din judeţe precum Bihor sau Dolj, care nu au fost mulţumiţi de notele de la Evaluarea Naţională sau Bacalaureat şi care au decis să depună contestaţii au avut surprize, lucrările celor mai mulţi dintre ei primind puncte în plus. În Bihor, spre exemplu, la Limba română au existat mai multe cazuri în care elevilor le-a fost mărită nota cu peste 1 punct în urma contestaţiilor. Cea mai mare creştere de notă a obţinut-o însă un copil la Matematică, care a primit 3,6 puncte în plus pe lucrare, aceasta fiind reevaluată cu 8.30, după ce iniţial primise nota 4,70. În judeţul Dolj, la Evaluarea Naţională, din 592 de contestaţii, 407 au fost admise, iar numărul mediilor de 10 în judeţul Dolj a crescut la 31, faţă de 26 de medii de 10 înainte de contestaţii. 

La nivel naţional, numărul total al contestaţiilor depuse a fost de 21.509. În cazul a 13.141 de lucrări, notele au fost mărite, iar în cazul a 6.945 de lucrări notele au scăzut, spun reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite