Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Profesori sancţionaţi pentru notele mult subevaluate ale unor lucrări la BAC şi Capacitate

7
16 Jul 2019 17:57:16
Autor: Simona Chirciu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Mai mulţi profesori de la şcoli din Capitală urmează să fie sancţionaţi după rezultatele finale la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, a anunţat Inspectoratul şcolar al municipiului Bucureşti (ISMB). Lucrările a 14 absolvenţi de gimnaziu care au susţinut Capacitatea în acest an au fost subevaluate cu mai mult de 1,5 puncte.

Inspectorul şcolar general din cadrul ISMB, Ioana Mihaela Neacşu a precizat că dascălilor în cauză li se va interzice dreptul de participare la examenele naţionale în următorii trei ani de zile. Notele mai multor elevi au crescut şi cu 3,8 puncte după contestaţii.  
 
Concret, 14 elevi din Bucureşti au primit note mai mici decât meritau la probele la Limba şi literatura română şi Matematică: 13 lucrări au fost subevaluate la Limba şi literatura română şi una la Matematică. „La nivelul Comisiei Municipale de Evaluare Naţională am constituit pentru fiecare dintre aceste lucrări o echipă de doi inspectori care au mers şi au verificat contextul şi motivele pentru care s-au produs aceste diferenţe. În urma analizei punctuale a fiecăreia dintre situaţii, pentru cele 14 lucrări am aplicat sancţiunea prin comisie, în baza metodologiei”, a spus inspectorul şcolar general. După afişarea primelor rezultate la Evaluarea Naţională 2019, în Capitală au fost depuse 4.136 de contestaţii la Evaluarea Naţională în Capitală: 2.242 la Limba şi literatura română şi 1.881 la Matematică. 
 
Ce stipulează metodologia

„Profesorii care ajung să evalueze lucrările din cadrul examenelor naţionale trec printr-un stagiu de pregătire, unde li se explică baremul şi cum trebuie aplicat, dar pot apărea situaţii în care acesta poate fi aplicat greşit”, au mai spus reprezentanţii MEN. Articole din ordinele Ministerului Educaţie, care aprobă metodologia-cadru pentru evaluare arată procedeul prin care comisiile pot decide suspendarea, pe o perioadă de 1-5 ani, a dreptului de participare în comisiile examenelor naţionale din sesiunile următoare a cadrelor didactice care nu şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile în organizarea şi desfăşurarea examenului. „Nu vor fi nominalizate în comisiile de bacalaureat persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naţionale, nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile, care au săvârşit abateri, respectiv au fost sancţionate”. Metodologia mai arată faptul că dascălii nominalizaţi ca evaluatori sunt selectaţi din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării, prin cursuri de formare recunoscute de către MEN.  

Diferenţe mari între punctaje şi în restul ţării

Nu doar în Capitală s-au înregistrat diferenţe notabile între nota iniţială şi nota acordată după ce elevii au decis să depună contestaţie. Copiii din judeţe precum Bihor sau Dolj, care nu au fost mulţumiţi de notele de la Evaluarea Naţională sau Bacalaureat şi care au decis să depună contestaţii au avut surprize, lucrările celor mai mulţi dintre ei primind puncte în plus. În Bihor, spre exemplu, la Limba română au existat mai multe cazuri în care elevilor le-a fost mărită nota cu peste 1 punct în urma contestaţiilor. Cea mai mare creştere de notă a obţinut-o însă un copil la Matematică, care a primit 3,6 puncte în plus pe lucrare, aceasta fiind reevaluată cu 8.30, după ce iniţial primise nota 4,70. În judeţul Dolj, la Evaluarea Naţională, din 592 de contestaţii, 407 au fost admise, iar numărul mediilor de 10 în judeţul Dolj a crescut la 31, faţă de 26 de medii de 10 înainte de contestaţii. 

La nivel naţional, numărul total al contestaţiilor depuse a fost de 21.509. În cazul a 13.141 de lucrări, notele au fost mărite, iar în cazul a 6.945 de lucrări notele au scăzut, spun reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

ella15 Ella15
16.07.2019, 19:32:55

Cine mama dracului se duce cu 10 lei pe lucrare?cred ca intentionat au sabotat acei profesori notele,ca sa scape de umilinta,stiut fiind ca,daca nu merg la corectat,directorii ameninta ca dracii profesorii,iar inspectorii ameninta directorii, la randul lor.Sa chem un om la prasit, imi cere 60 de lei si mancare,sa stai de dimineata pana la ora 2 la supravegheat, iei 28 lei. Cine are mai mult respect?cien dracu accepta atata umilinta din partea statului?doar prostanacii de profesori. Tagma de prostanaci,care accepta salarii de maxim 3000 lei,dupa 35 de ani de munca.Daca sunteti fraieri,inghiti orice umilinta si salariul mai mic decat al unei infirmiere.

-1 (1 vot)
Dream Pervertor
17.07.2019, 07:08:10

@ella Ella: nu conteaza cei 10 lei; profesorii se duc acolo pentru participarea la viata "extra curiculara", de acolo se pleaca la meditatii si influenta in anul scolar ( inca de pe vremea lui Caragiale...)

+1 (1 vot)
Galeriu Crestinu
17.07.2019, 01:19:42

...pana la urma si BAC-ul trebuie adaptat pe baza de GRILA care se citeste computerizat ca sa nu mai fie discutii....

-1 (1 vot)
Dream Pervertor
17.07.2019, 07:05:57

...desfiintati Inspectoratele teritoriale , cancerul adevarat al invatamantului in Romania si vom avea ordine si disciplina in invatamant! Coruptia in invatamant pleaca de la inspectorate!

+1 (1 vot)
Popi_Kid
17.07.2019, 07:08:28

profesorii trebuie dati afara. cum sa nu isi dea seama de la o posta ca o lucrare este de nota 6 sau de nota 9? dar asa e in tara noastra: ii tinem in brate si cand ne bat copiii, si cand ii forteaza sa faca meditatii, si cand distrug viata unui copil care nu face contestatie pentru ca nu stie cat de buna a fost lucrarea lui

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)