Profesorii nevaccinaţi ar putea fi obligaţi să se testeze înainte de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din toamnă, în şcoli s-ar putea reveni la cursuri faţă în faţă Foto: Arhivă
Din toamnă, în şcoli s-ar putea reveni la cursuri faţă în faţă Foto: Arhivă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că îşi doreşte ca, din toamnă, cursurile şcolare să fie reluate în format fizic. Profesorii navaccinaţi anti-COVID ar urma să fie testaţi periodic, înainte de a intra la ore, a mai spus oficialul de la Educaţie.

Posibilitatea acestor testări este analizată în acest moment de către cele două ministere – ale Sănătăţii şi Educaţiei – fără a fi luată încă o decizie, ca şi frecvenţa cu care se vor face aceste testări. O serie de reguli sanitare, între care purtarea măştii, distanţarea fizică, aerisirea încăperilor, vor rămâne obligatorii în interiorul şcolilor. 

Potrivit lui Cîmpeanu, 60% din personalul din Educaţie este deja vaccinat. „Acest proces trebuie să continue, pentru a putea garanta siguranţa din perspectivă sanitară în şcoli. Facem cu toţii tot ce putem mai bine şi ce stă în dreptul nostru pentru a promova necesitatea vaccinării, pentru a putea avea garanţia derulării şcolii cu prezenţă fizică, pentru a nu mai înregistra alte pierderi decât cele pe care şcoala le-a suferit deja”, a declarat ministrul Educaţiei.

În Sănătate, presiuni pentru testare pe banii tăi  

Declaraţia lui Cîmpeanu vine în contextul în care ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, poartă deja discuţii cu sindicatele din domeniu referitor la testarea periodică a angajaţilor din domeniul sanitar care au refuzat vaccinarea împotriva noului coronavirus. Autorităţile fac presiuni pentru ca testarea să fie decontată din buzunarul propriu şi nu din bani publici, variantă neagreată de sindicate. La rândul lor, sindicatele din Educaţie resping modalitatea testărilor cu banii profesorilor. „În momentul în care iei decizia să-i testezi, trebuie să aloci şi fondurile respective. Deci, societatea românească îşi trimite la testarea obligatorie angajaţii – iar profesorii sunt angajaţii întregii societăţi – şi trebuie să se angajeze că suportă şi cheltuielile respective. Nu există discuţie pe subiectul acesta. Altfel, nu văd de ce ar trebui să se testeze un profesor sau o asistentă medicală şi o funcţionară de bancă n-ar trebui să o facă. Pentru că intră în contact cu acelaşi număr de persoane”, subliniază Sorin Dragne, şeful Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Sector 1 din Bucureşti, afiliat Federaţiei Sindicatelor Libere de Învăţământ. 

În plus, ar trebui făcută şi testarea elevilor. „Câţi salariaţi din învăţământ intră într-o şcoală şi câţi elevi? Cine poate transmite virusul şi cui, cine este protejat? Deci, dacă vom testa doar salariaţii şi nu vom testa şi elevii şi pe părinţii care intră în unităţile de învăţământ în această perioadă, atunci această campanie va fi egală cu zero”, consideră profesorul. 

În opinia reprezentantului sindical, Ministerul Educaţiei ar trebui să facă un raport oficial referitor la ce s-a întâmplat cu acele teste duse în şcoli încă din luna februarie şi din care nu s-a folosit niciunul în cele mai multe dintre şcoli. „Şi după aceea să începem această discuţie, care, din punctul meu de vedere, este frecţie la un picior de lemn. Va rămâne la stadiul de discuţie pentru că statul român va fi incapabil să implementeze această soluţie”, a conchis Sorin Dragne.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite