Profesorii cu note sub 5 la Titularizare nu mai au dreptul să predea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei a anunţat că cei circa 4.000 de profesori care au luat note sub 5 la examenul de titularizare nu vor mai fi primiţi ca suplinitori în acest an şcolar, o măsură ce se va aplica şi candidaţilor care au ieşit din examen după ce au văzut subiectele

Ecaterina Andonrescu, a anunţat, joi, că profesorii care au luat sub nota 5 la Titularizare nu mai au dreptul să predea şi că vrea să ia această măsură întrucât „nu poţi să fii un profesor care ia mai puţin de 5 şi tu să pretinzi elevilor note de trecere”.

Prin acestă măsură, ministrul speră că ar putea creşte calitatea predării în învăţământul preunivesitar după modelul universităţilor de top din ţară. „Politehnica este o instituţie care se clasează prima din România, la fel şi Bábes Bolyai. De ce se întâmplă lucrul ăsta? Pentru că au avut exigenţe la intrarea în învăţământ a profesorilor. Noi niciodată, în Politehnică, nu am coborât sub o medie stabilită de Senat. Şi atunci, obţinând drept cadre didactice numai şefi de promoţie şi oamenii din primele rânduri avem perspectivă. Asta trebuie să facem şi în învăţământul preuniversitar. Nu se poate să fii profesor care să nu fii în stare să treci un examen. Dacă Ministerul Educaţiei nu este susţinut să ridice puţin ştacheta, eu nu ştiu dacă mai e ceva de făcut pentru şcoala asta românească”, a declarat ministrul.

Datele ministerului arată că, înainte de contestaţii, rata notelor peste 7, minimum necesar pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, obţinute de candidaţii care au participat la proba scrisă este de 46,86% (mai mare decât în 2018 – 47,4%).  9.072 de candidaţi (46,39%) au obţinut note peste 7, iar 19,10% dintre candidaţi au luat note mai mici de 5. Cifrele arată că 4.000 de profesori au luat sub 5 la proba scrisă, iar alţi 3.960 de profesori au ieşit din examen. „Faţă de câţi candidaţi s-au înscris eu cred că e bine să păstrăm exigenţa. Nu e important procentul de promovare, ci este important să trimitem în sistem profesori bine pregătiţi”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Experţii din sistem au salutat această măsură susţinând că este o măsură ce pe termen lung se va dovedi eficientă în a atrage oameni de calitate în sistem. „Este prima încercare concretă, după 20 de ani, de fixare a unor «bariere de intrare» în profesie. Multe ţări au astfel de filtre, putem discuta dacă aceasta este cel mai bun. Cred că măsura de anul acesta, ca cei cu note sub 5 să nu mai intre la catedră, urmărită consecvent, poate genera un plus de calitate în anii următori şi va fi acceptată şi susţinută. Se pune presiune pe formarea iniţială şi continuă a profesorilor. Candidaţii vor căuta programe de calitate. Pe termen mediu şi lung este un semnal bun, că profesia didactică este una pe care o alegi şi nu pentru că nu eşti bun la altceva”, este de părere Daniela Vişoianu, preşedintă Federaţia Coaliţia pentru Educaţie.

Mult mai controversată s-a dovedit a fi decizia ministrului de a aplica această exigenţă şi celor aproape 4.000 de candidaţi care au ieşit din examen, o decizie ce ar veni în contradicţie cu practica anilor trecuţi. „În metodologie scrie că cei care n-au promovat, sau au promovat cu note sub 5, nu intră în învăţământ. În momentul în care eu vreau să intru la titularizare mă duc să încerc marea cu degetul? Adică intru în examen, constat că nu ştiu nimic şi dau lucrarea şi mă retrag. De ce să fac eu discriminare între cel care a dat lucrarea pentru că nu a ştiut subiectul şi cel care a stat acolo şi a luat 4.50. În total 3.960 de candidaţi s-au retras din concurs. Adică ei sunt şmecheri?”, a susţinut ministrul.

Deşi sindicatele din învăţământ nu au ieşit încă cu o poziţie, deja multe voci din sistem au criticat decizia ministrului, acuzând-o că schimbă regulile în timpul jocului. „O mârlănie fără margini a făcut Andronescu. Întâi le-a spus profesorilor că, dacă nu iau 5 la titularizarea din 2019, nu vor preda în anul şcolar care urmează. Unii, cu note foarte mari, au hotărât să folosească nota de anul trecut şi să nu mai meargă la examen, altora le-a fost frică de riscuri şi au stat acasă, iar alţii s-au dus, dar s-au retras.Totul în conformitate cu metodologia în vigoare. Ministra nu a prevăzut nimic din toate astea şi, post-examen, s-a trezit că oamenii sunt mai inteligenţi decât a bănuit. Aşa că, ce face un ministru ultra-incompetent? Modifică metodologia din mers şi le interzice să predea tuturor celor care nu au trecut pe la titularizarea de anul acesta. Tuturor. În total, 8000 de profesori”, a scris pe pagina de Facebook profesoara Cristina Tunegaru.

Deficitul de profesori era uriaş şi înainte, mă aştept ca, din toamnă, sistemul nostru de educaţie să fie în colaps şi eu să fiu nevoită să predau vreo patru materii, pentru că nu vor fi oameni în şcoli Cristina Tunegaru, profesoară limba română
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite