Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Profesorii care au obţinut majorări salariale în instanţă vor primi banii înainte de sărbători, anunţă Andronescu

5
13 Apr 2019 15:43:10
Autor: Simona Chirciu
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Ministrul Educaţiei a anunţat, sâmbătă, că profesorii care au obţinut majorările salariale în urma unor decizii judecătoreşti definitive urmează să îşi primească banii înainte de sărbători, precizând că suma trasmisă inspectoratelor este una „impresionantă”, de 700 de milioane lei.

„Mă bucur că pot să fac acest anunţ, este vorba de Legea 221, care majora salariile profesorilor cu 50% şi care a fost aprobată de Parlament în 2008, termenele ei de aplicare au tot fost prorogate. În această perioadă, judecata dreaptă a justiţiei a dat câştig de cauză cadrelor didactice, ca urmare, acum am transmis spre inspectorate o sumă impresionantă într-adevăr, 700 de milioane de lei, care reprezintă datoriile Ministerului, ale statului, devenite obligatorii, în urma hotărârilor judecătoreşti rămase definitive”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Antena3.
 
Potrivit ministrului Educaţiei, banii sunt deja la inspectorate pentru a fi trimişi profesorilor până de sărbători.
 
„Nu văd nicio problemă ca inspectoratele să nu le vireze în conturile şcolilor şi, ca urmare, pe cardurile profesorilor. (...) Nu pot da cifre ( în legătură cu suma pe care o vor primi – n.r.), sunt cazuri destul de diferite, unii au dat au dat în judecată mai târziu, au alte sume. Sunt dobânzile la sumele care nu s-au agitat la timp, n-aş vrea să arunc o sumă şi să se gândească toată lumea la suma aceea şi sigur sumele sunt foarte diferite, pentru că situaţiile sunt diferite, dar faptul că se achită toate datoriile pe care statul le avea mi se pare că este absolut extraordinar”, a mai spus Andronescu.
 
La începutul lunii aprilie, sindicaliştii din Educaţie ameninţau cu proteste dacă Ministerul Educaţiei nu urma să le dea banii obţinuţi în urma hotărârilor judecătoreşti câştigate de profesori, aşa cum a promis prin acordul încheiat la sfârşitul anului 2018.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

G M
13.04.2019, 18:26:55

De ce numai ce ce-au dat statul în judecată ? Dacă-i lege votată de parlament, nu-i valabilă pentru toată lumea ?

+1 (1 vot)
cartophil
13.04.2019, 20:53:20

Minciuna P$D-ista. Primesc doar cei care au dat statul in judecata si au castigat. Daca nu le dadeau ei, executorii puteau executa conturile scolilor si universitatilor. Asa ca, de fapt, nu dau nimic, decat ceea ce legea ii obliga sa dea, imperativ. In schimb cei care nu au dat scolile in judecata, pentru ca le-a fost frica de directori care i-au amenintat, de multe ori pe fata, nu primesc nimic. Desi legea 85 spune ca trebuie sa primeasca si ei toti banii. In 2017 le-au dat 5% din suma, in 2018 si 2019 nimic, desi platile erau esalonate, prin lege, pe 5 ani. Asta pentru ca aici executorii nu pot interveni decat daca si cei cu Legea 85 dau statul in judecata. De fapt actiunea P$D este: daca nu puteti sa ne excutati, duceti-va la dracu. Dati-ne in judecata si peste 5 ani o sa luati banii cu executorul, dar nu pe noi, de la altii. Gandire tipic comunista la ciuma rosie !!!!

Alexandru Preda
13.04.2019, 21:09:39

GM, omulețul Boc, atunci când era prim-ministru,a tăiat 25%din salariile profesorilor, sa scoată tara din impas chinuindu-i pe ei. De aceea au fost ulterior procese. Se recuperează treptat banii "furați" profilor de dinastia Boc.

Mihai Popescu
13.04.2019, 20:45:55

Este incorect ca se dau bani numai la cei care au cistigat in instanta. Daca instanta a stabilit cum este corect chiar si pt. un profesor atunci ministerul trebuie sa aplice si sa dea banii munciti la toti profesorii din perioada respectiva. Altfel tot o hotie ramine.

+1 (1 vot)
Alexandru Preda
13.04.2019, 23:35:29

Nu este adevărat ca se dau banii restanți numai la unii. Unii au semnat pentru procese mai devreme, alții mai târziu. Unora au început sa ia transe din restante mai devreme, alții mai târziu. Dar toți ii primesc.

Modifică Setările