Profilul profesorilor care vor elabora programa şcolară pentru gimnaziu. Ce caută Ministerul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a făcut noi preciări cu privire la modul de selecţie al profesorilor în grupurile de lucru pentru elaborarea curriculumului pentru disciplinele sau domeniile de studiu obligatorii din învăţământul gimnazial. Evaluarea candidaţilor se va face pe baza originalităţii proiectului de programă şcolară.

„În cadrul fişei de evaluare, punctajul general acordat portofoliului profesional al candidatului este egal cu punctajul general acordat proiectului inovativ de programă şcolară, respectiv câte 50 de puncte pentru fiecare criteriu (din totalul de 100 de puncte posibile). Astfel este încurajată participarea unui număr cât mai mare de candidaţi, având în vedere identificarea şi valorizarea competenţelor de creativitate şi inovare ale profesorilor care ar putea elabora programele şcolare. Elaborarea proiectului inovator de  programă şcolară nu exclude posibilitatea unei propuneri de curs opţional la nivelul disciplinei sau inter/transdisciplinare”, arată un comunicat al MENCŞ.

Elementul invator al proiectului primeşte 14 puncte, iar originalitatea proiectelor va fi verificată cu scopul de depista şi evita orice abateri de la normele de etică în elaborarea propunerilor.

”Astfel, se recomandă acordarea unei atenţii deosebite pentru formularea de activităţi de învăţare inovatoare, relevante în raport cu competenţele specifice şi cu conţinuturile propuse, ca elemente ce particularizează caracterul programei”, mai arată comunicatul Ministerului Educaţiei.

Asigurarea interdisciplinarităţii

Comunicatul mai subliniază că profesorii care vor fi selecţionaţi ar putea, la un moment dat, să facă parte şi din grupurile de lucru pentru alte discipline din aceeaşi arie curriculară sau din alte arii curriculare, pentru a asigura o abordare interdisciplinară a curriculumului.

 Totodată, grupurile de lucru selectate vor fi coordonate şi vor primi sprijin metodologic pe parcursul întregii activităţi, din partea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, desemnaţi în acest sens.

„În ceea ce priveşte înscrierea candidaţilor în grupurile de lucru, aceasta se face pentru fiecare disciplină, în acord cu prevederile  Centralizatorului  privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările, probele de concurs valabile pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, precum şi disciplinele pentru examenul naţional de definitivare în învăţământ 2016”, mai arată documentul MENCŞ.

Calendarul selecţiei

Înscrierea candidaţilor în grupurile de lucru se face online, pe platforma MONMedu, până pe 4 mai. Evaluarea portofoliilor profesionale şi a proiectelor inovative de programă şcolară va avea loc în perioada 5-15 mai, iar componenţa grupurilor de lucru va fi anunţată pe data de 20 mai. 

Reamintim că la începutul lunii aprilie Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a prezentat noul plan cadru pentru clasele V-VIII. Noul plan cadru aduce o serie de materii noi pentru elevii de gimnaziu care vor studia, ca materie obligatorie, Informatica şi Tehnologia Informaţiilor şi a Comunicaţiilor (TIC), dar şi Educaţia socială. 

Tot atunci ministrul Educaţiei a anunţat că programa şcolară va fi elaborată de trei grupuri de lucru care vor fi stabilite în urma unei selecţii.

Elaborarea programelor şcolare pentru clasele V-VIII este planificată a fi finalizată în luna decembrie 2016.

Schimbări la clasele V-VIII. Materii noi pentru elevii de gimnaziu

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite