Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Propuneri pentru noua lege a Educaţiei: rute flexibile de carieră pentru profesori

2
6 May 2022 20:07:30
Autor: Melania Agiu
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Alianţa „O Voce pentru Educaţie” s-a întâlnit pentru a doua sesiune de lucru, în cadrul căreia 40 de reprezentanţi din sectorul public, privat şi non-guvernamental au discutat despre cele mai importante măsuri care pot aduce o transformare a calităţii educaţiei preuniversitare din România.

Setul de propuneri de reformă formulate în cadrul întâlnirii vor fi trimise către Ministerul Educaţiei şi Administraţia Prezidenţială, pentru a fi incluse în noua lege a educaţiei. 
 
Printre măsurile discutate de alianţă se numără:
 
- Rute alternative de formare iniţială pentru profesori, stagiatură obligatorie urmată de examen de licenţiere în profesia didactică. 
 
„Acestea vor urmări un profil unitar de competenţe profesionale certificate de o instituţie autonomă”, transmit reprezentanţii Alianţei.
 
- Rute flexibile de carieră, oportunităţi de evoluţie atât pe orizontală, cât şi pe verticală corelate cu structura de formare continuă;
 
- Fiecare profesor va putea solicita şi va primi sprijin personalizat de tipul: resurse pentru adaptarea activităţii de învăţare la nevoile tuturor copiilor (inclusiv a celor cu cerinţe educaţionale speciale), mentorat, coaching, consiliere în utilizarea modelelor de bună practică;
 
- Profesionalizarea managementului şcolar prin standarde profesionale, referinţe cadru pentru formarea profesională de specialitate pentru roluri de management educaţional, care devine obligatorie şi reglementată, asigurată de Ministerul Educaţiei, ca o condiţie pentru eligibilitatea candidatilor pentru rolurile manageriale;
 
Demersul iniţiat de alianţa „O Voce pentru Educaţie” va continuă în ritm susţinut sub forma unor grupuri tematice de lucru, pe 10 teme stringente de reformă, care au fost selectate pentru a contribui la modernizarea educaţiei din România: (1) Cariera didactică şi parcursul profesional al cadrelor didactice, (2) Management şcolar şi guvernanţa sistemului de educaţie, (3) Finanţare, (4) Curriculum (abordări curriculare pentru susţinerea dezvoltării competenţelor relevante în societatea actuală – literaţie, STEM şi SEL – social and emotional learning), (5) Evaluarea rezultatelor învăţării, (6) Alfabetizare funcţională, (7) Educaţie incluzivă, (8) Digitalizare, (9) Învăţământ dual (10) Infrastructură. 
 
Întâlnirea a fost organizată prin intermediul Festivalul „Al 5-lea element EΔucaţia”, desfăşurat în perioada 4-7 mai. 
 
 „O Voce pentru Educaţie” este o alianţă constituită cu scopul de a contribui la reformarea sistemului de învăţământ din România, în contextul publicării unui nou proiect de lege a educaţiei (2022). Alianţa reprezintă o parte a societăţii civile şi este formată din actori  relevanţi, cu experienţă şi pricepere în educaţie: organizaţii non-profit, camere de comerţ şi grupuri de business.
 
Evenimentul de lansare a alianţei „O Voce pentru Educaţie” a avut loc în data de 13 aprilie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Lica Mosu
8.05.2022, 08:47:28

@ „O Voce pentru Educaţie” ! Waw !! O altă ,,voce” Mie mi se par ... ,,cool” doar două : ,,Alfabetizare funcţională” & ,, literaţie, STEM şi SEL – social and emotional learning)” !! Există și ,,alfabetizare... nefuncțională” ?? Întreb și io, ca prostu ! Cuvântul ,,literație” nu este în dicționar!! Deci, ce drequ vrea să se zică ??!! Iar ,,STEM şi SEL – social and emotional learning” ... sărmanul ,,goagăl” nu știe să traducă ?? ,,Alfabetizarea ...,,funcțională” se va face doar cu ,,analfabeții funcționali” ??

George Zaharia
8.05.2022, 21:39:18

"Alianţa „O Voce pentru Educaţie” s-a......... cele mai importante măsuri care pot aduce o transformare a calităţii educaţiei preuniversitare din România." 1. "- Rute alternative..." 2. "-Rute flexibile..." DE CE asa!?!? Stramosestile voroave va trimit pe ruta directa, aia mai scurta, exact acolo unde va e locul, "tutulol" si de unde nu ar fi trebuit sa iesiti niciodata ca sa faceti umbra pamantului...Da pe afara gradina!

Modifică Setările