Raed Arafat: Şapte comisii vor face verificări la şcolile care nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezenanţii ISU şi ai primăriilor vor face din nou 
verificări la toate şcolile care nu au autorizaţie pentru securitate la 
incendiu
Reprezenanţii ISU şi ai primăriilor vor face din nou verificări la toate şcolile care nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi primarii de sectoare au avut, marţi, o întâlnire cu secretarul de stat în ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi ai ISU Bucureşti-Ilfov, în urma căreia au fost formate şapte comisii care vor face, începând de săptămâna viitoare, verificări la toate şcolile din Bucureşti care nu au autorizaţie.

La finalul dezbaterilor s-a stabilit constituirea a şapte comisii formate din reprezentanţi ISU şi ai primăriilor de sector, respectiv ai Primăriei Generale care vor face, începând de săptămâna viitoare, reverificări, în teren,  la toate unităţile de învăţământ care nu au înacest moment autorizaţie pentru securitate la incendiu. Astfel,în maximum două zile, primăriile de sector vor pune la dispoziţia IGSU lista cu şcolile unde au întâmpinat probleme în obţinerea autorizaţiilor urmând să se stabilească şi să se precizeze la fata locului măsurile ce se impun.

„Trebuie să-i punem în siguranţă pe cetăţeni, nu să pasăm responsabilitatea de la o instituţie la alta. Îmi doresc să avem o colaborare interinstituţională eficientă şi să găsim cele mai rapide soluţii, atât în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei, cât şi pentru realizarea documentaţiei pe care primăriile de sector trebuie să o întocmească în vederea obţinerii autorizaţiei pentru securitate la incendiu, pentru toate şcolile, grădiniţele sau liceele pe care le au în administrare şi care nu au în acest moment acest document. Consider că avem nevoie de ajustări ale legislaţiei de specialitate pentru că nu putem, într-un timp atât de scurt, să reparăm ce nu s-a respectat timp de 27 de ani”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Raed Arafat: se lucrează la îmbunătăţirea legislaţiei

Întâlnirea de marţi, de la sediul municipalităţii, a avut ca scop analiza situaţiei construcţiilor unităţilor de învăţământ care nu au autorizaţie de securitate la incendiu. La întâlnire au participat atât primarul Capitalei şi primarii de sectoare, cât şi secretarul de stat în minsiterul Afacerilor Interne, Raed Arafat, reprezenanţi ai IGSU şi ai ISU Bucureşti-Ilfov.

În cadrul şedinţei, primarii de sector au explicat că unităţile de învăţământ nu au lucrări care afectează structura clădirilor, ci lucrări de reabilitare şi igienizare, care s-au executat la unele şcoli pe care le administrează şi se solicită o nouă autorizaţie pentru securitate la incendiu.

Potrivit municipalităţii, Raed Arafat a afirmat că se lucrează la modificarea legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, astfel încât procedurile de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor să fie simplificate. Secretarul de stat în MAI i-a asigurat pe primarii de sector că vor beneficia de asistenţă tehnică de specialitate din partea reprezentanţilor IGSU, pentru stabilirea documentelor necesare pentru obţinerea autorizaţiilor.

44 dintre cele 642 de unităţi şcolare din Bucureşti au autorizaţie de securitate la incendiu

La începutul lunii septembrie, în cadrul Comandamentului pentru pregătirea anului şcolar, organizat la Primăria Capitalei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov, Daniel Vasile, a spus că doar 44 din cele 642 de unităţi şcolare din Bucureşti au autorizaţie de securitate la incendiu. El a explicat că începând de anul trecut au fost făcute verificări la toate unităţile de învăţământ din Bucureşti, iar pompierii au găsit anumite deficienţe.

Reprezentantul ISU a mai spus că principalele două probleme din cauza cărora nu sunt obţinute autorizaţii şi, deci, se returnează dosarele, ţin de modul în care sunt întocmite, precum şi de verificările ulterioare din teren.

„Din punct de vedere statistic, principalele două deficienţe care duc la neobţinerea acestor autorizaţii şi returnarea implicită a dosarelor pentru remedierea acestora,  ţin în primul rând de modul de întocmire a acestora, respectiv de verificarea pe care o facem în teren pentru a observa dacă ceea ce a fost prins în aviz s-a materializat în practică. Acestea sunt două dintre situaţii. Nu este mai puţin adevărat faptul că întâmpinăm situaţii dificile din cauza numărului foarte ridicat de dosare. Pentru că începând de anul trecut există o dinamică mai ridicată de depunerea dosarelor. (...) Pentru a veni în întâmpinarea dumneavoastră, am solicitat implicarea unor inspectori de prevenire, specialişti care să analizeze dosarele din ţară şi să-i sprijine pe colegii noştri”, a mai spus Daniel Vasile.

La rândul său, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a spus că sunt "foarte multe obstacole” care împiedică reabilitarea şcolilor şi că este "nepermis" ca dosarele pe care primăriile de sector le depun la ISU Bucureşti să fie analizate de alte unităţi teritoriale din diverse localităţi ale României.

Băluţă a susţinut că primăria a depus documentaţia necesară pentru avizare din partea ISU încă de la sfârşitul anului trecut, dar nu a primit avizele. El a precizat că a obţinut finanţare de la Ministerul Dezvoltării pentru lucrări, însă primăria nu îi poate folosi.

"Am primit finanţare pentru aceste lucrări (de reabilitare, n.r.) de care au nevoie şcolile, este vorba de 9 milioane de euro. Dar dacă nu am primit nici până acum avizele ISU, nu putem demara procedura de licitaţie. Avem bani şi ne uităm la ei. Vă rog din suflet, vă implor, daţi-ne şi nouă avizele. Părinţii sunt nemulţumiţi, copiii şi-ar putea desfăşura activitatea în pericol”, a subliniat primarul.

De la 1 octombrie şcolile fără autorizaţie sau aviz pentru siguranţă împotriva incediilor funcţionează în ilegalitate. „De la 1 octombrie instituţiile de învăţământ ca şi celelalte instituţiii publice şi private care necesită o astfel de autorizaţie sunt pasibile de sancţiuni. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu face diferenţă între şcoli şi clădiri cu altă destinaţie“, a explicat, săptămâna trecută, Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, care a adăugat că până la data de 30 septembrie şcolile neautorizate primeau doar un avertisment.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite