Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Raport de ţară: Elevii români, sub media internaţională la Matematică şi la Ştiinţe

7
10 Jun 2021 21:46:20
Autor: Daniela Serb
Foarte mulţi elevi sunt analfabeţi funcţionali lla Matematică şi Ştiinţe
Foarte mulţi elevi sunt analfabeţi funcţionali lla Matematică şi Ştiinţe

Rezultatele obţinute de elevii români în 2019 la testarea TIMSS - Tendinţe în domeniul Studiilor Matematice şi Ştiinţifice Internaţionale – Trends in International Mathematics and Science Study – au fost făcute publice joi.

 Acestea arată că, deşi este cel mai mare scor mediu - 470 - dintre cele şase participări la testările TIMSS de până acum, rămâne sub media internaţională, care este de 500 de puncte. Studiul arată că suntem la acelaşi nivel cu ţări precum Bahrain şi Emiratele Arabe. Dintre ţările europene, cele mai bune rezultate le-au obţinut elevii din Irlanda. 
 

Fetele, mai bune decât băieţii 

Raportul arată că o proporţie foarte mare de elevi - 22% - suferă de analfabetism ştiinţific funcţional – cea mai mare proporţie din cele 12 ţări UE participante, spre deosebire de elevii din Anglia şi Ungaria, unde proporţia este de 10%, în timp ce în Lituania este 7%. Elevii români au o capacitate mare de redare a ceea ce au învăţat, dar nu au abilităţi de gândire de nivel superior, care să-i ajute să aplice ceea ce ştiu în diverse situaţii. 

Puţin peste jumătate dintre elevii români, 52%, reuşesc să se încadreze în criteriile intermediare şi 6% ating criterii de performanţă avansată, corespunzătoare unui scor de 625 de puncte. Studiul mai arată că există diferenţe între scorurile totale obţinute de fete şi cele obţinute de băieţi, în favoarea fetelor. Astfel, în 2019, fetele au obţinut un scor mediu de 487, mai mare decât al băieţilor, de 471, tendinţă opusă celei din majoritatea ţărilor participante.   

Şcoală pe burta goală

Studiul ia în calcul nu doar rezultatele stricte ale elevilor, răspunsurile lor la întrebările de evaluare, ci şi contextul social şi economic în care aceşti copii îşi desfăşoară activitatea, a punctat Liliana Preoteasa, directorul Unităţii de management al proiectelor cu finanţare externă din Ministerul Educaţiei. „Informaţiile furnizate de studiile internaţionale ar trebui să ne ajute în fundamentarea politicilor naţionale. Nu poţi să ceri unui copil căruia îi este foame dimineaţa când vine la şcoală – şi un procent foarte mare de elevi de acest fel e pus în evidenţă în raportul de anul acesta – să performeze la fel cu un copil care are o stare de bine generală, la un nivel acceptabil”, a adăugat Preoteasa. Studiul arată că 54% din elevi spun că le este foame atunci când ajung la şcoală, iar 53%, că sunt deja obosiţi la începerea activităţilor şcolare. 

Tendinţa de a judeca sistemul de învăţământ preuniversitar după rezultatele la olimpiadele internaţionale trebuie abandonată, pentru că rezultatele studiilor arată că sistemul nu oferă şanse egale şi acces egal tuturor elevilor, a mai spus Preoteasa. 

Testul TIMSS este coordonat de Asociaţia Internaţională pentru Evaluarea Performanţei Educaţionale (IEA) şi se adresează elevilor din clasa a VIII-a. TIMSS este similar testelor PISA, are loc o dată la patru ani, şi analizează comparativ competenţele de Matematică şi Ştiinţe - biologie, fizică, chimie - în rândul elevilor. 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

kitty kat
10.06.2021, 22:51:39

Schimbati programele scolare invechite! Trimiteti profesorii la specializare in alte tåri si numai asa vor putea aplica si in RO o reformå. Voi nu sunteti un sistem de invåtåmant ce se dezvoltå in raport cu piata muncii, voi vå limitati in a preda precum robotul niste lectii fixe si plictisitoare fårå a contopi teoria cu practica. In alte tåri dezvoltate se pune pret pe asa ceva, si apoi importantå e si creativitatea, gandirea criticå la orice materie predatå...doar asa te dezvolti ca om in societatea modernå in care tråim ce e intr-o continuå dezvoltare.

+2 (2 voturi)
Realist
10.06.2021, 23:30:55

@Kitty, nu (doar) programele scolare invechite, ci insasi modul de a preda ! Pe scurt, trebuie schimbat CUM se preda, CE se preda, CINE preda !

+4 (4 voturi)
nic
11.06.2021, 04:30:15

Problema genetica la natia romana.Vedeti de exemplu ce a scris Cantemir despre moldoveni si relatia lor cu cartea.In istorie ortodox a insemnat intotdeauna analfabet,cioban si taran prost fara scoala.Secolele de ortodoxie au imbecilizat triburile romanesti,izolandu-le de Europa vestica.Civilizatia Europeana s-a oprit intotdeauna la prima granita ortodoxa.

Abdullah Maruan
12.06.2021, 11:50:34

La fel si otomanii nic, s-au oprit mai mereu la limitele granitelor "triburilor"ortodoxe. Care si-au ars casele si sacrificat animalu'din batatura, au otravit fantanile pentru a-i opri, fara a cersi ajutorul "desteptilor" iar cand au sperat au primit inapoi, "numere suedeze". Si au facut-o cu incapatanare si tenacitate secole de-a randul, in timp ce "desteptii ocupati cu cartea"mai luau si ei cate un senegalez sa-l educe sau ii convingeau pe altii cat de bine e sa fii educat gratis in mina la scos aur pentru Alteta Sa imperiala. Cand le-au cam ocolit, pe triburi adicatelea,au ajuns pan' in inima catolicismului viteaz si bine educat! Totusi ïmbecilizatii"astia au reusit sa ajute "desteptii"cu un Paulescu, G Constatinescu sau Coanda, sa enumar cativa. "Imbecili" mai sunt si prin Est si-i mare batalie ca "desteptii" sa puna si ei mana pe cat mai multi! Se mai pare si ca "desteptii" n-au nici un fel de greturi in a fi ingrijiti de ïmbecili"doctori romani, educati de analfabeti! Ce ti-e si cu "imbecilii"astia ortodoxi! Banuiesc si ca parintii tai nu-s ortodoxi, ca altfel nu puteai debita un astfel de comentariu. Sa stii ca istoria (ca timp cu tot ceea ce s-a intamplat intrun anumit teritoriu din toate punctele de vedere,de la mostenire genetica, traditie, cultura, aliante, etc.) si cateodata mana de ajutor data de "desteptii neortodoxi" au facut o mare diferenta. Spre exemplu uita-te la S si S-E Asiei sa vezi diferente colosale intre unii si altii. Si nu-s ortodoxi! Ca atunci cand ai vorbit de "imbecilizarea" triburilor ortodoxe ai avut probabil in minte Marea Schizma!

+6 (6 voturi)
Amdo Odma
11.06.2021, 05:13:19

De obicei copiii sunt mai educati si mai inteligenti decat parintii. Asa ca...

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările