Războiul politic pe funcţiile de directori de şcoală continuă. CV-ul profilor - pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii care au candidat la concursul pentru funcţia de director de şcoală se plâng că CV-urile le-au fost judecate părtinitor de membrii comisiilor care i-au evaluat. Culmea, diferenţele majore de notare se găsesc la probele care nu pot fi contestate.

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei va analiza peste 150 de situaţii în care s-au înregistrat diferenţe de notare la proba de evaluare a CV-urilor candidaţilor la concursul pentru directori de şcoli. Asta, după ce mai mulţi dascăli s-au plâns că la această probă au fost diferenţe majore de notare între membrii comisiei de evaluare. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, subliniază că s-au comis multe abuzuri în acest sens, în totală contradicţie cu documentele depuse la dosarul de concurs. „Reprezentanţii autorităţilor locale, uneori şi cadre didactice au dat note la o diferenţă majoră faţă de ceilalţi membri ai comisiilor de concurs. De exemplu, au fost situaţii când reprezentantul inspectoratului  a dat nota 9, reprezentanţii cadrelor didactice au punctat cu 7 sau 8, iar reprezentanţii autorităţilor locale au dat nota 2, note care au dus la eliminarea unor concurenţi din cursa pentru ocuparea funcţiilor în cauză. Astfel de abuzuri nu sunt de acceptat indiferent că vin din partea autorităţilor locale sau din partea unor cadre didactice”, arată liderul sindical, Marius Nistor.

„Am solicitat reevaluarea, din cauza diferenţelor enorme“

Potrivit metodologiei de concurs, candidaţii nu pot contesta rezultatele evaluării CV-ului sau a probei scrise, ci doar rezultatele probei de Interviu. Cu toate acestea, mulţi candidaţi s-au plâns de diferenţa mare între notele date de membrii comisiei.

Marcel Răducu este profesor la Colegiul Tehnic „Miron Nicolescu” din Capitală şi a candidat la funcţia de director la Şcoala generală nr.133. Dascălul susţine că a contestat rezultatele concursului în ceea ce-l priveşte. „La interviu au fost diferenţe foarte mari, dar şi la CV am fost defavorizat. Sunt autor de auxiliar curricular, am realizat multe curricule, acolo nu m-au punctat, pentru că nu am adeverinţe. Am articole, le-am arătat în faţa camerelor, mi-au luat jumătate de punct la CV, pentru că nu am încărcat fiecare articol publicat într-o carte. Pe surse, am aflat că inspectorul mi-a dat 8, o profesoară mi-a dat 5, iar una 2. Or, la orice examen, diferenţele mai mari de 1, 5, arată nişte probleme mari. Orice profesor are doze de subiectivitate, dar la astfel de diferenţe nu a fost vorba de obiectivitate”, a explicat pentru „Adevărul” profesorul Marcel Răducu.

Proba CV-ului, goană după hârtii fără acoperire

Preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, consideră că pe viitor profesorii care candidează la funcţia de director trebuie să aibă dreptul de a contesta rezultatele tuturor probelor, nu numai pe cele de la proba de Interviu. Ba, mai mult, proba CV-ului ar trebui scoasă de tot din concurs, pentru că dă oportunitatea firmelor de a jongla cu nevoia candidaţilor de puncte la CV. 

„CV-ul nu mai trebuie să fie probă eliminatorie. Faptul că este probă de concurs a dat posibilitatea declanşării unei concurenţe pentru obţinerea unor documente care aduc puncte în plus la CV. Ne-am trezit cu situaţii penibile, prin care diverse firme, încercând să profite de situaţia creată prin promovarea acestei metodologii, organizau cursuri de formare la Chişinău cu certificate eliberate într-un timp-record. În loc să văd capacităţile unui cadru didactic, am transformat totul într-un act birocratic, într-o goană după hârtii fără acoperire”, a declarat Nistor. Evaluarea contestaţiilor depuse de candidaţi se va face de către o comisie din alt judeţ decât cel în care a fost susţinută proba, iar din comisiile de evaluare, nu pot face parte membri ai comisiilor de concurs. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite