Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Rectificarea bugetară: Educaţia primeşte 460 milioane lei de la bugetul de stat

3
29 Nov 2019 16:07:47
Autor: Simona Chirciu
Guvernul Ludovic Orban FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Guvernul Ludovic Orban FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

În şedinţa de guvern din data de 28 noiembrie, Executivul a aprobat rectificarea bugetară, în urma căreia Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEN) urmează să primească bani în plus. Prin urmare, MEN a anunţat vineri suma cu care se suplimentează bugetul de stat şi cu cât se majorează veniturile proprii.

Suplimentarea de la bugetul de stat se va face cu suma de 460 de milioane de lei, a titlului „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, pentru achitarea diferenţelor salariale prevăzute de Legea nr. 85/2016, restante din anul 2018 şi sume aferente anului 2019, pentru universităţile de stat, a transmin MEN, printr-un comunicat de presă remis Adevărul.
 
Apoi, este prevăzută majorarea veniturilor proprii şi a cheltuielilor din acestea cu suma de 129 milioane de lei, pentru cheltuieli de personal şi pentru realizarea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, se mai arată în document.
 
Nu în ultimul rând, este prevăzută diminuarea cu suma de 2.000 milioane lei a titlului „Proiecte cu finanţare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014-2020” - Proiectul România modernă, România digitală, din care 400.000.000 lei reprezintă cofinanţarea naţională, iar 1.600.000.000 lei reprezintă fonduri externe nerambursabile - proiect nerealizat în precedentul mandat al MEN.
 
Rectificarea făcută de Guvernul Orban aduce bugetul Educaţiei la 27,7 miliarde de lei. În august, la rectificarea bugetară precedentă, făcută de Guvernul Dăncilă, bugetul Educaţiei mai fusese redus cu alţi 1,03 miliarde de lei. Astfel, Educaţia pierde peste 3 miliarde de lei în a doua jumătate a anului 2019.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Smeritu Pahomie
29.11.2019, 16:31:17

Macar asa sa NU scoatem alte noi generatii analfabete ca sarmana Veorica Dancila...

-1 (1 vot)
pop adriana
1.12.2019, 03:36:09

Nu stiu de ce mai sunt pastrati la catedra fosile securiste gen.Prof.Univ.Emerit Dr.Marin Dumitrescu la Universitatea Tehnica Cluj!Areplata cu ora,desi e pensionar.Nu facea nimic nici inainte decat mijlocea intre profi si studenti din jud Alba .A profitat din plin de o groaza de foloase oferite de studenti,ca acestia sa se pricopseasca cu diploma de inginer.Numele de Dumitescu l-a luat cand "s-a maritat "cu fata securistului sef din jud Alba.Asa a primit repartitie ministeriala el la Turda ,ea direct la lic Balcescu Cluj.Ambii profesori de sport,cum dracu'a ajuns el prof universitar,dr?Poate norma de la secu?In continuare fiica lui,Alina Rusu este tot cadru didactic la UT!Si culmea,nepoata Denisa studenta tot la sports o s-o vedem si pe ea mancand banii deseaba de la budget?

OmTacut
3.12.2019, 11:19:45

Se reduce bugetul exact la ce este mai important: educatia.