Regulamentul şcolar privind combaterea violenţei în şcoli, amânat de trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În octombrie 2012, ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu anunţa că într-o săptămână spera să se finalizeze modificarea regulamentului şcolar prin care vor fi introduse noi măsuri pentru prevenirea cazurilor de violenţă din unităţile de învăţământ. Până în prezent, modificarea nu a fost finalizată, potrivit Ministerului Educaţiei.

UPDATE 16:22 În iunie 2012, Ministerul Educaţiei anunţa un program naţional pentru prevenirea şi combaterea fenomenului de violenţă în şcoli. „Programul naţional pentru combaterea violenţei în şcoli" urma să se desfăşoare în parteneriat cu Ministerul de  Interne şi cu administraţiile locale. Potrivit secretarului de stat Stelian Fedorca, programul se află în acest moment la cabinetul ministrului, unde urmează să fie avizat.

Regulamentul care ar fi introdus măsuri noi pentru prevenirea violenţei în şcoli trebuia să fie gata în luna noiembrie, însă nici până acum nu a fost finalizat.

"Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, ca metodologie subsecventă Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, este în curs de avizare internă în cadrul MECTS", se arată într-un într-un răspuns oficial dat de Ministerul Educaţiei ziarului "Adevărul".

Ecaterina Andronescu explica în octombrie 2012 că este vorba de două seturi de măsuri: "Un set se referă la prevenţie, este mai uşor să previi decât să corectezi ulterior, şi al doilea set de măsuri vizează sancţiunile pe care probabil cei care se manifestă cu agresivitate trebuie să le şi suporte, şi am în vedere o înăsprire a acestor sancţiuni"

Anul trecut, inspectoratele şcolare judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti au raportat către Ministerul Educaţiei 14.313 de cazuri de violenţă în unităţile de învăţământ la nivel naţional. Cele mai multe vizează acte de violenţă fizică şi tâlhării.

Principalele tipuri de violenţă în şcolile din România:

  • Acte contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii – 6275,  din care: violenţă fizică uşoară 6132, violenţă fizică gravă  - 143 de incidente
  • Acte care atentează la bunuri (însuşire de bunuri, înşelăciune, tîlhărie, distrugerea bunurilor) - 3261
  • Acte care aduc atingere convieţuirii sociale (insulte grave, instigare la violenţă, violarea secretului corespondenţei, răspândire de materiale obscene) -  2059
  • Acte contra libertăţii persoanei (ameninţare, şantaj etc.) - 1603
  • Acte care atentează la securitatea unităţii şcolare (introducerea unor persoane străine în incinta şcolii, alarmă falsă, etc) -  651
  • Acte contra sănătăţii publice (consum de alcool, deţinere, consum de stupefiante, trafic cu substanţe interzise)- 374
  • Acte privitoare la viaţa sexuală - 90

Măsurile anunţate de ministrul Remus Pricopie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a propus la rândul său măsuri de prevenire a violenţei în şcoli. El a declarat în data de 13 ianuarie, într-un interviu acordat postului de televiziune România TV, că ar trebui instalate camere de luat vederi în toate clasele din instituţiile de învăţământ pentru a combate eficient violenţa în şcoli.

"Mesajul meu este că toţi trebuie implicaţi în eliminarea violenţei în şcoli. Directorul are responsabilitatea păstrării disciplinei în şcoli. Nu o face, pleacă. Dacă profesorul nu îşi face orele, pleacă. Şi părinţii au responsabilitatea lor”, a declarat Remus Pricopie pentru RTV.

”Ca să nu mai existe înregistrări făcute de elevi, eu aş pune camere video în fiecare clasă. Ca părinte, de ce să nu intru pe internet să văd ce face copilul meu la şcoală?", a mai spus ministrul Educaţiei.

Declaraţia ministrului a venit în urma apariţiilor pe internet a tot mai multor video-uri făcute de elevi în clase, în care tinerii au un comportament violent faţă de colegii lor, dar şi faţă de profesori.

În luna decembrie, la scurt timp după ce a fost numit ministrul Educaţiei, Remus Pricopie mai propunea o posibilă măsură de combatere a violenţei în şcoli. ”Ne gândim la pedepsele de tipul suspendării alocaţiei dacă nu reuşim să ne înţelegem nici cu copilul, nici cu părintele”, a declarat atunci Pricopie, în cadrul unei emisiuni la România TV.

Elev de 15 ani, atacat şi rănit de doi colegi de şcoală de aceeaşi vârstă cu el

Un elev de 15 ani a fost înjunghiat în picior, luni dimineaţă, de doi colegi de aceeaşi vârstă cu el chiar în apropierea şcolii 148 "George Călinescu" din zona Ferentari, unde aceştia învăţau. Copilul a fost transportat la spital, unde medicii au stabilit că rana este superficială, neputând însă preciza cu ce armă a fost rănit acesta.

Cei doi agresori au fost reţinuţi de poliţişti în cartierul Rahova unde s-a petrecut incidentul. Se pare că altercaţia s-ar fi produs în momentul în care cei trei s-au întâlnit în drum spre şcoală. Motivul atacului nu este însă cunoscut.

Surse neoficiale au declarat pentru adevărul.ro că băiatul înjunghiat, elev în clasa a VI-a, nu trecuse pe la şcoală de o săptămână.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite