Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Remus Pricopie: „Din 2015, nu se va mai intra la liceu cu medii mai mici de 5“. Profesionala, calea pentru elevii slabi

4
10 Oct 2013 12:45:51
Autor: Ioana Nicolescu
Ministrul Remus Pricopie anunţă schimbarea sistemului de admitere la liceu din 2015   FOTO: Adevărul
Ministrul Remus Pricopie anunţă schimbarea sistemului de admitere la liceu din 2015   FOTO: Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că, din 2015, elevii care au medii de admitere mai mici de 5 nu vor mai intra la liceu, iar părinţii vor fi obligaţi să-şi înscrie copiii în sistemul de învăţământ de la cinci ani, la grupa mare de la grădiniţă. Oficialul a mai anunţat că, de anul viitor, elevii care termină clasa a VIII-a vor putea intra la şcoala profesională.

Ministrul Remus Pricopie a anunţat joi schimbările pe care le pregăteşte pentru sistemul de educaţie, prezent la publicarea raportului Inspectoratului Şcolar Bucureşti privind starea învăţământului în anul şcolar anterior.

Din 2015 vrem să nu se mai intre la liceu cu note mai mici de 5 şi copiii de cinci ani să intre obligatoriu în educaţia formală (grupa mare de la grădiniţă). Iar din 2014, şcoala profesională va începe după terminarea clasei a VIII-a şi va dura trei ani”, devenind astfel o alternativă la admiterea la liceu, pentru cei care nu vor neapărat o diplomă de Bac cu care să meargă mai departe la facultate. 

Profesionala, calea obligatorie pentru elevii slabi

„Eu nu ştiu cum am putut să ajungem la o asemenea enormitate. Mai întâi îi duci în clasa a IX-a şi apoi îi convingi să se ducă la şcoala profesională. Şcoala profesională începe după clasa a VIII-a, iar acest lucru îl vom corecta în interiorul acestui an şi va fi valabil din 2014. Cât despre durata şcolii profesionale, în momentul de faţă avem doi ani şi ar trebui să avem trei ani”, a explicat Pricopie.

„Elevii nu vor putea intra la liceu dacă media generală de admitere, dintre media de la Evaluarea Naţională şi media notelor din gimnaziu, va fi mai mică de 5. În schimb, ei vor putea intra la şcoala profesională”, a explicat ministrul pentru ”Adevărul”.

Ce prevede sistemul acum

În prezent, admiterea la liceu se face computerizat, pe baza mediei de la Evaluarea Naţională, indiferent care este ea, poate fi si 2 - 50%, şi a mediei anilor de gimnaziu - 50%. 

Ministrul Pricopie a anunţat deja, înainte de începerea anului şcolar, că aceste procente se vor schimba, urmând ca Evaluarea Naţională să reprezinte 75% din media de admitere la liceu.

Cei care vor să meargă la o şcoală profesională o pot face acum doar din clasa a X-a, pentru că legea educaţiei prevedea, în forma iniţială, mutarea clasei a IX-a la gimnaziu. Măsura mutării clasei a IX-a de la liceu în şcoli a fost amânată de actualul guvern, însă nu s-a mai operat modificarea şi în ceea ce priveşte accesul în şcolile profesionale. 

În ceea ce priveşte învăţământul obligatoriu, potrivit actualei legislaţii el începe la şase ani, cu clasa pregătitoare. 

Funeriu: Pricopie transmite un mesaj "devastator"

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu a declarat pentru ”Adevărul” că susţine iniţiativa de coborâre a vârstei obligatorii de intrare în sistemul de învăţământ de la şase la cinci ani. Însă nu e de acord cu mutarea şcolii profesionale. „Modificarea arhitecturii sistemului de învăţământ preuniversitar este o greşeală monumentală. Arhitectura dovedită corectă în ţările europene este cea din Legea Educaţiei”, susţine Funeriu.

Fostul ministru al Educaţiei a mai declarat, joi, la Oradea, că Pricopie transmite un mesaj "devastator", indicând şcolile profesionale ca "rută a eşecului", iar elevii şi părinţii lor ar putea înţelege că învăţământul profesional este sub cel liceal.

"Domnule ministru, citiţi Legea învăţământului. Acolo sunt prevederi privind intrarea la liceu. Domnul ministru face un lucru dăunător. Îl invit să transmită un alt mesaj, pentru că el transmite un mesaj devastator, greşit, că învăţământul profesional este o rută a eşecului. Azi, ministrul Educaţiei a dat un mesaj dezastruos pentru învăţământul românesc, spunând practic că învăţământul profesional este o rută a eşecului. Adevărul este însă că învăţământul profesional trebuie reabilitat, că tinerii care urmează şcolile profesionale pot învăţa profesii care să le asigure încă din timpul pregătirii un loc de muncă", a spus Daniel Funeriu, potrivit Mediafax.

Concursuri pentru posturile didactice deblocate

”În 2014 declanşăm şi concursurile pentru ocuparea posturilor din învăţământ, dar nu pentru toate cele 20.000, fiindcă a fost un proces neglijat şase ani de zile şi organizarea concursurilor va dura”, a mai declarat Pricopie.

În ceea ce priveşte salariile profesorilor, ministrul a spus că ” sunt bani pentru încadrările curente, însă problema noastră este că avem nevoie de un nou sistem de salarizare”. ”Vom încerca, în primul rând, să creştem salariile mici, după aceea şi restul”, a explicat Pricopie.


VIDEO Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la Adevărul LIVE: „Anul viitor vom avea manuale digitale la clasele I şi a II-a“

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a fost prezent marţi după-amiază în platoul Adevărul Live,unde a discutat despre schimbările anunţate în noul an şcolar şi problemele cu care încă se confruntă sistemul de educaţie din România.

Ministrul Educaţiei vrea învăţământ obligatoriu de 12 ani

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat ieri că, din 2015, învăţământul va deveni obligatoriu de la cinci ani, adică toţi copiii vor merge la grupa mare înainte de a intra la şcoală, iar a doua limbă străină se va studia din clasa a III-a, mai devreme cu doi ani.

Remus Pricopie: testele din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, introduse ca urmare a rezultatelor slabe ale elevilor

La deschiderea anului şcolar 2013-2014, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a fost prezent la Grădiniţa numărul 52 din Capitală, unde a făcut mai multe declaraţii legate de schimbările care vor avea loc începând cu acest an şcolar. Ministrul a explicat şi situaţia şcolilor care an de an nu îndeplinesc condiţiile de funcţionare.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Analiza comparativă a notelor sub 5

Anul acesta a adus o scădere a cazurilor de elevi care obţin note sub 5 la Evaluarea Naţională, arată o analiză comparativă 2013 vs. 2012, astfel că niciun judeţ nu a înregistrat o înrăutăţire în acest sens după Capacitate 2013.

Peste 3 milioane de copii încep luni şcoala. Care sunt noutăţile anului şcolar
 
Aproximativ 3,2 milioane de elevi încep luni cursurile noului an şcolar 2013 - 2014, în cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, de stat şi private, din ţară. Aceştia vor avea parte de câteva schimbări: semestre şcolare egale şi vacanţă de iarnă scurtată, evaluări naţionale în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, admitere la liceu 70% pe baza mediei de la Capacitate şi mai multe simulări pentru examenele naţionale.
 
Modificări în structura noului an şcolar: semestre egale şi două zile libere în plus

Anul şcolar 2013 - 2014 începe pe 16 septembrie 2013 şi se termină pe 20 iunie 2014, având 36 de săptămâni de studiu (176 de zile de lucru), cu două zile de lucru mai puţine ca anul trecut. De asemenea, cele două semestre ale noului an şcolar au fost egalizate prin scurtarea vacanţei de vară şi lungirea perioadei de studiu a primului semestru.

Noutăţile anului şcolar: „percheziţii“ şi interdicţii pentru elevii din Bucureşti

Noul an şcolar, care începe luni, 16 septembrie, vine cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei în şcoli, cel puţin la nivelul Capitalei: elevii vor fi controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri şi/sau brichete, trebuie să aibă vestimentaţie decentă şi nu vor avea voie cu telefon sau walkman în şcoală. Fumatul nu este permis şi nici chiulul de la orele de sport.

Remus Pricopie: „Prioritatea anului şcolar 2013-2014 este inspecţia la clasă“

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat marţi, în cadrul unei întâlniri cu directorii de şcoli din Ilfov, că prioritatea în anul şcolar viitor trebuie să fie monitorizarea orelor de la clasă şi felul în care elevii sunt notaţi, prin inspecţiile şi evaluările periodice ale elevilor.

Calendarul Admiterii la liceu 2014. Cum se calculează media de intrare

Anul şcolar 2014-2015 începe luni, 16 septembrie, iar elevii care intră acum în clasa a VIII-a vor termina cursurile pe 13 iunie, având în vedere că pe 23 iunie încep probele la Evaluarea naţională 2014. Faţă de 2013, notele la acest examen naţional reprezintă 75% din media de admitere la liceul dorit. Ministerul Educaţiei a publicat calendarul admiterii şi noua metodă de calcul.

Se modifică metodologia admiterii la liceu. Notele din clasele V-VIII vor conta doar în proporţie de 25%. Funeriu: "Măsura este o cârpeală binevenită"

Ponderea notelor din clasele V-VIII va conta numai în proporţie de 25%, în timp ce media de la Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 75% la admiterea la liceu de anul viitor, a anunţat, vineri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că măsura este "o cârpeală binevenită", însă mai corectă era măsura din lege, în care este prevăzut si un examen de admitere la liceu.

Şcolile unde sunt diferenţe mari între notele la simulări şi cele la examene vor fi monitorizate de Ministerul Educaţiei

Începând cu noul an şcolar, vor fi introduse controale care vor urmări prezenţa la şcoală, ce se întâmplă în clasă şi modul în care decurge evaluarea, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax. Ministrul precizează că primele controlate, chiar din septembrie-octombrie, vor fi şcolile unde au fost variaţii foarte mari între evaluările la clasă şi Evaluările Naţionale.

Metodologia pentru noile manuale şcolare, finalizată până la 1 septembrie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a explicat joi că introducerea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a respectă ultimul calendar convenit cu editorii: metodologia va fi gata până la 1 septembrie 2013, urmând ca în termen de şase luni să fie gata şi primele manuale-pilot. Ceea ce înseamnă că noua generaţie de şcolari va învăţa după manualele de anul trecut.

Pricopie: „Lucrăm la modificarea programei şcolare, urmează materia de gimnaziu şi de liceu“

Ministerul Educaţiei a finalizat noua programă pentru învăţământul primar şi urmează cea pentru gimnaziu şi liceu, documente ce vor fi puse în dezbatere publică, în paralel cu actualizarea manualelor şcolare învechite şi cu introducerea celor digitale, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prezent la o conferinţă organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

RAPORT. Abandonul şcolar în România este în creştere. Pricopie: din toamnă şcolile să raporteze pe internet absenţele

Abandonul şcolar este în creştere în ultimii ani, în România, şi afectează în special patru categorii de copii: cei de etnie romă, cei care au crescut în familii sărace, cei din mediul rural şi cei cu dizabilităţi. Aşa arată un raport realizat de experţii români cu susţinerea UNICEF România. Ministrul Educaţiei a anunţat că intenţionează să oblige şcolile ca din anul şcolar 2013-2014 să raporteze lunar, pe internet, situaţia absenţelor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

STEFAN MATEI
11.10.2013, 07:58:17

este un alt cretin aparut dupa betie cred,el blameaza deja sc profesionala,in austria si germany mare parte dintre elevi aleg aceste scoli vocationale si sistemul ii ajuta in acest sens,pibul il fac cei cu sc profesionala,este greu in romania unde este rusine sa muncesti,toti vor birouri si sa fie sefi.avem prea putini ingineri capabili,este un adevar,nu cream nimic nu facem nimic,asteptam sa fim inchiriati de multinationale,este grav ca un ministru spune aceste prostii,bine zice el ca e ministru,acelasi lucru si la el,are functia ,dar nu are calitatea pt aceasta functie

+2 (2 voturi)
Alexe George
14.10.2013, 01:20:41

Fiecare clasa de elevi are un stapan si trebuie sa raspunda de acestia ca de lumina ochilor ca de aceea sunt acolo Asa cum la serviciu raspundem de lucrarea unei piese bune si nu rebut tot asa si acolo In educatie sa fie pe posturi numai si numai profesionisti in fiecare domeniu Nimic dupa urecheeste f de munca calificata este doar trebuie sa se faca si reciclari saptamanal ,lunar ptr actualizarea ,aducerea la cunostinta a noului in lume si transmis apoi in educatie Diferentele intre salarii sa fie minime ca asa v-a fi mai mult respect intre cadrele didactice si ar disparea grandomania Asta lasa mult de dorit la ora actuala intre profesori daca unul e mai bun sa colaboreze si cu celalalt cu ne obliga pe noi elevii sa ii ajutam pe colegii de banca sau clasa cand au ramas in urma din varii motive ??Prof sa stie sa fie exemplu nu numai sa dicteze celr mici Educatia sa inceapa de jos in sus si invers totul sa functioneze ca o balanta In privinta profilelor de specialitate fiecare se orienteaza unde are inclinatie fara sa se gandeasca ca unul este mai ceva decat celalalt de unde pana unde asa cevaDac toti am cinta sau face piese de teatru cine s-r mai ocupa de hrana natiilor?? de materia ptr dezv tuturor ramurilor economiei tarii[lumii]Trebuie acordat mare atentie fiecarui post de lucru si simt de raspundere Calificare ,obligatii,drepruri si trai decent ptr omenire Tot ce facem sste ptr binele omului si sanatatea TERREINu suntem noi buricul lumii si avem voie sa facem numai ce vrem?!!

-1 (1 vot)
Floarea Sufarstar Valentin
16.04.2014, 03:09:14

Comentariu considerat abuziv.

Floarea Sufarstar Valentin
16.04.2014, 03:21:17

Nu inteleg dece pe la ministerul invatamintului se tot perinda niste indivizi care habar nu au ce este bine pentru elevii Romaniei . Tot scot niste reguli aberante care nu dau decit rezultate foarte proaste . Daca asta cu privirea din poza , de om timp , vrea sa faca experimente sa o faca in alta parte , eventual la Socola la Iasi . Sa nu mai ocupe degeaba locul de ministru care este ineficient . Nu avem nevoie sa ne demonstreze cit de doctor e in a da hirtiile de pe stinga pe dreapta . Da din clanta a paguba ca sa dea impresia ca justifica salariul pe care il incaseaza fara merit .

+1 (1 vot)